Izuzetan interes za takmičenje u ekonomičnoj vožnji

15.05.2012.

U subotu i nedelju, 12. i 13. maja, u poslovnom centru Volvoa u Novim Banovcima, održana su polifinalna nadmetanja u ekonomičnoj vožnji – Driver’s Fuel Challenge. Za učešće u zanimljivom i korisnom takmičenju, koje je prvi put ove godine organizovano i u Srbiji, prijavilo se više od 50 vozača iz svih krajeva države, što je prevazišlo sva očekivanja organizatora.
Pred učesnicima – profesionalnim vozačima koji upravljaju Volvo, ali i kamionima drugih marki, bio je jednostavan, a ipak vrlo izazovan zadatak: da zadatu deonicu od tridesetak kilometara prevale sa što manjim utroškom goriva.
Upravljali su potpuno opterećenim „ansamblom“ – poluprikolicama priključenim za Volvo tegljače iz familije FH sa 460 KS i automatizovanim I-Shift menjačima, zapravo serijskim vozilima optimizovanim za ekonomičnu vožnju, koja Volvo, po posebno povoljnim uslovima, nudi i na srpskom tržištu. Količina utrošenog goriva tokom vožnji je precizno izmerena na specijalnim elektronskim uređajima koje Volvo kamionska korporcaija inače koristi u svojim servisnim radionicama.
Desetoricu vozača koji su ostvari najbolji rezultat u polufinalnim takmičenjima, odnosno najniže potrošnje goriva, očekuje nadmedatanje u finalu, koje se 19. maja održava na istom mestu i po istim propozicijama. Pobednika kao i vlasnika firme za koju on vozi očekuju vredne nagrade i na lokalnom takmičenju.
Pobednik takmičenja u Srbiji putuje na regionalno finale za države istočne i centralne Evrope, koje će u oktobru biti održano u češkom gradu Olmouc. Ove godine u regionalnom takmičneju učestvuju vozači iz Češke, Mađarske, Letonije, Estonije, Litvanije, Poljske, Srbije, Slovačke, Slovenije, Hrvartske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.
Najboljeg vozača očekuje izuzetno vredna nagrada – automobil Volvo C30, drugoplasiranom će biti organizovana poseta Volvo fabrici u Gentu, u Belgiji, a trećeplasirani dobija kožnu jaknu iz kolekcije Volvo FH16. Vredne nagrade mogu očekivati i vlasnici kompanija u kojima su zaposleni najuspešniji vozači: prvoplasirani vozač svom „gazdi“ obezbeđuje vaučer u vrednosti od 10.000 evra, drugoplasirani od 5.000, a trećeplaisrani od 2.500 evra.
Volvoova kompanija u Srbiji vozačima najavljuje vrlo uzbudljivo nadmetanje 19. maja, a gostima koji će prisustvovati ceremoniji proglašenja pobednika dobru zabavu uz muzički program i hranu koju vole profesionalni vozači.

Izvor: Volvo d.o.o.

Fotografije snimljene aparatom Nikon COOLPIX P300
Eksluzivna foto oprema sajta: Nikon; prodaja i servis: www.refot.com