Jedinstvena aerodinamička nadgradnja kompanije EMA iz Knića

04.11.2015.

EMA_aero_1Od sredine prošle godine kompanija EMA iz Knića, renomirani proizvođač furgon nadgradnji različite namene, kipera, poluprikolica, prikolica i drugih specijalnih vozila, domaćim i inostranim kupcima nudi nadgradnje iz dva nova tehnološka programa: konstrukcije sa zaobljenim profilima na spoljnim stranicama standardnih furgona i hladnjača i novu familiju aerodinamičkih furgona.

EMA_nova kosntrukcNovi dizajn zaobljenih profila na standardnim furgonima i hladnjačama, koji je po strukturi i sastavu sličan materijalima od kojih su napravljeni i sami paneli za nadgradnje, po navodima kompanije iz Knića, povoljno utiče na smanjene otpora vazduhu svih spoljnih delova nadgradnji. Pored malog, ali uvek dobrodošlog uticaja na smanjenje potrošnje goriva, novom tehnologijom se dodatno ojačava celokupna nadgradnja, tako da, u slučaju bilo kakvog udara, konstrukcija ostaje stabilna pa se na taj način, pored čuvanja robe u transportu, povećava i bezbednost vozača, odnosno posade u kabini.

EMA_aero_2Proizvodni hit kompanije iz Knića, ne samo na tržištu Srbije i u većem delu Starog kontinenta, već nekoliko meseci je, jedinstvena u Evropi, nova specijalna forma hladnjača i furgona – aerodinamički optimizovano ispupčenje na prednjem delu krova. S tim novim integralnim usmerivačem vazduha u praksi su potvrđene značajne uštede u potrošnji goriva: čak i do dva litra na 100 km u odnosu na klasične nadgradnje sa pravougaonom formom (ravnim krovom). Osim velike uštede u ukupnim troškovima transporta, novi aerodinamički oblik nadgradnji smanjuje naprezanje motora, pa se na taj način produžava životni vek kamiona.

EMA_aero_4Razvojni stručnjaci kompanije EMA tvrde da nova nadgradnja doprinosi i ukupnoj stabilnosti kompletnog vozila, koja proizilazi upravo iz laganijeg “klizanja” kamiona kroz vazdušni prostor. Na kraju, što ne znači da je i najmanje bitno, napominju da nove nadgradnje utiču i na estetiku vozila: s novom aerodinamičkom konstrukcijom čine ih lako prepoznatljivim – i na gradskim saobraćajnicama i na otvorenom putu.

Novu aerodinamičku konstrukciju EMA nudi u svim dimenzijama, odnosno na šasijama sa svim standardnim i produženim međuosovinskim rastojanjima.

Nekoliko domaćih i inostranih kompanija (iz Nemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Švajcarske i Rusije), afirmisanih u transportu i logistici, već koriste vozila sa zaobljenim profilima i aerodinamičkim nadgradnjama iz Knića. Ovih dana se upravo završava velika serija aerodinamičkih nadgradnji na kamionima Volvo za jednog od vodećih srpskih konditora – kompaniju Swisslion.