Jedinstvena nadgradnja na kamionu Volvo FMX: smenjiv konzolni nosač krana

09.06.2022.

Biro za izgradnju, inženjering i projektovanje Ramark iz Čačka prvi je vlasnik troosovinskog kamiona Volvo FMX nove generacije sa za sada jedinstvenom nadgradnjom u Srbiji – smenjivim (demontažnim) konzolnim nosačem krana na zadnjem prepustu, koji ovo vozilo čini multifunkcionalnim: omogućava da se koristi za manipulaciju i prevoz paletiranih i drugih tereta u komadu, ali i kao klasičan kiper.

Prvi Volvo u Ramarkovom voznom parku, FMX 6x4R, u osnovi je kiper s trostranim kipovanjem, koji pokreće D11 motor zapremine 11 litara, snage 303 kW/410 KS, s maksimalnim obrtnim momentom 1.950 Nm, opremljen I-Shift automatizovanim menjačem s 12 stepeni prenosa, zadnjim osovinama s redukcijama u glavčinama i blokadom diferencijala (2 x 13 tona s konvencionalnim lisnatim ogibljenjem), prednjom osovinom s paraboličnim gibnjevima (podnosi opterećenja do 8,5 tona) i dnevnom kabinom s dva sedišta. Nadgradnja, trostrani kiper TK 160, dužine je 5.800 mm, zapremine 12 m3, s paletnim otvaranjem bočnih stranica i gravitacionim otvaranjem zadnje stranice.

Posebnost ovog vozila je demontažna konzola na zadnjem prepustu (iza kiper sanduka), prva ove vrste u programu kompanije Palfinger Srbija, na koju je u Pančevu ugrađena Palfinger dizalica PK 12000 DV1 (11,6 tm) s maksimalnim dohvatom od 16,6 m i NORDHYDR opremom za radio upravljanje. Pre upotrebe dizalice, ručno se spuštaju dva bočna stabilizatora (ukupne širine 4.600 mm). Tako opremljeno vozilo služi za prevoz paletiranih i svih tereta u komadu – od cevi i drugih proizvoda do opreme za ugradnju ili obavljanje različitih poslova u građevinarstvu. Kada dizalica nije potrebna, demontira se za pet do deset minuta i novi Volvo se koristi kao klasičan kiper.

„Do sada nismo posedovali Volvo kamione, ali smo posle prodaje tri starija vozila, zahvaljujući i subvenciji Ministarstva privrede preko Razvojne agencije Srbije, prvi put ostvarili dugogodišnju želju da u voznom parku konačno imamo vozilo ovog renomiranog proizvođača“, kaže osnivač i vlasnik Biroa Ramark, diplomirani inženjer građevinarstva, Radovan Marković. „Ovaj kamion nam omogućava manipulaciju i rad u relativno malom prostoru, sa kipovanjem rasutog tereta na sve tri strane, dok hidraulična dizalica ugrađena na kraju tovarnog dela, sa brzo monitrajućom spojnicom omogućava da transportujemo i paletiranu i drugu robu u komadu. Hidraulična dizalica olakšava i pojednostavljuje manipulaciju teretom koji prevozimo na plato prikolici (koju može da vuče novi kiper), a to su materijali, poluproizvodi, betonske i čelične konstrukcije“, dodaje gospodin Marković.

Biro za izgradnju, inženjering i projektovanje Ramark je osnovan juna 1991. godine u Čačku. Permanentnim ulaganjem u opremu, tehničko-tehnološkim i kadrovskim opremanjem i kontinuiranim rastom svrstao se u red prepoznatljivih firmi, spremnih za ozbiljne graditeljske poduhvate. Za tri decenije uspešnog rada, kroz dugogodišnju saradnju sa dvadesetak usko specijalizovah firmi, Biro je izgradio stotinu objekata za privatne investitore, društvena preduzeća, javne objekte državnih institucija i objekta za tržište. Veliki je broj i projektovanih, rekonstruisanih i adaptiranih objekata za široku lepezu investitora u zapadnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji. Ramark je uglavnom angažovan na objektima visokogradnje: stambenih, sportskih, školskih, objekta za predškolsku populaciju, zdravstvenih i objekta kulture, hidrotehničkih objekata za vodosnabdevanje i drugih građevina.

Foto: Volvo Trucks Srbija, Palfinger Srbija