Još dva Toyotina vozila s dizel-motorima koristiće i gorivo iz 100% obnovljivih izvora

04.08.2022.

Toyotini najsnažniji modeli s konstrukcijom karoserije postavljene na šasiju moći će uskoro da koriste i HVO100 dizel (HVO – Hydrotreated Vegetable Oil), nefosilno gorivo napravljeno od 100% obnovljivih izvora, kao što je, na primer, otpadno jestivo ulje iskorišćeno za kuvanje.

Toyota Hilux

Hilux (koji se proizvodi u fabrici TSAM – Toyota South Africa Motors) i Land Cruiser se pridružiti porodici lakih komercijalnih vozila Proace, što znači da će sva tri modela biti prilagođena i za korišćenje dizela s oznakom HVO100 kao pogonskim gorivom.

HVO100 (hidrogenizovano biljno ulje) ispunjava evropski standard kvaliteta za parafinski dizel EN 15940. Ima veći cetanski broj (c80) od standardnog dizela, a ima i niži sadržaj sumpora i aromatičnih jedinjenja. Pravi se od biljnog ulja (palmino, repično) ili sirovina na bazi otpada (na primer, ulje korišćeno za kuvanje).

Pumpe za utakanje HVO100 goriva postaju sve češće na benzinskim stanicama u Evropi, pa ih sada ima već oko 1.000: u Belgiji, Danskoj, Finskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Holandiji, Norveškoj i Švedskoj. U isto vreme, dok sve više kupaca prelazi na korišćenje HVO100, proizvodnja tog goriva se povećava s ciljem da do 2030. dostigne 15,5 miliona tona, što je skoro četiri puta više od sadašnje godišnje proizvodnje koja iznosi oko četiri miliona tona.

Za vlasnike i vozače Toyotinih vozila je važno da korišćenje HVO100 dizel-goriva ne zahteva nikakvu posebnu radnju ili promenu stila i navika u vožnji. Osnovna tehnička promena u odnosu na trenutna vozila jeste prilagođavanje sistema za ubrizgavanje goriva radi povećanja količine goriva. To je neophodno jer je HVO100 manje gustoće od standardnog dizela. Ipak, promena ne utiče na sposobnost vozila da sagoreva „običan“ dizel, tako da se oba goriva mogu koristiti svakodnevno. Kao rezultat korišćenja HVO100 i prilagođavanja sistema ubrizgavanja, postiže se i malo povećanje maksimalne snage motora. Vozila sa novim specifikacijama proizvodiće se od prvog kvartala 2023. godine, a na početku prodaje biće dostupna samo u Zapadnoj Evropi.

Izvor: PR Toyota Srbija