Još jednom „ulovljen“ novi Citan?

14.02.2021.

Vrstan poznavalac komercijalnih vozila (naše „gore list“) ovih dana je na jednom od nemačkih aerodroma, ekskluzivno za portal kamioni.net, snimio zamaskirano vozilo koje, po formi i detaljima, podseća na Mercedes-Benzovog najmanjeg vana – Citan. Vozilo spremno za tajna testiranja je „ulovljeno“ na aerodromskoj platformi, dok „čeka“ da bude prebačeno na neku od evropskih (ili svetskih?) destinacija na kojoj će se obavljati terenske probe.

Mercedes-Benz je 23. avgusta 2019. saopštio da s alijansom Renault-Nissan-Mitsubishi nastavlja razvojnu i proizvodnu saradnju na projektu Citan, čiji će „…portfolio uključiti električnu verziju“.

“Novi Citan će proći kroz sveobuhvatan razvoj ciklus i na prvi pogled će biti prepoznatljiv kao Mercedes-Benz. Obezbedićemo prepoznatljiv identitet koji odgovara brendu i nasledniku našeg malog kombija”, izjavio je tada Marcus Breitschwerdt, rukovodilac divizije Mercedes-Benz Vans.

Prve špijunske fotografije novog Citana u novom ruhu na „mreži“ su se pojavile pre godinu dana. Mediji su tada tvrdili da će „…novi Citan (kao i Renault Kangoo i Dacia Dokker), koristiti CMF-C platformu, na kojoj je zasnovan i novi Renault Megane“. Ako je to tačno, onda bi nova generacija Citana trebalo da ima veći tovarni prostor u teretnoj varijanti, dok bi u kombinovanoj trebalo da ponudi više komocije i udobnosti za vozača i četvoro saputnika.

Citan je u ponudi Mercedes-Benza od 1. oktobra 2012. Proizvodi se u Renaultovoj fabrici Maubeuge u Francuskoj, paralelno s “blizancima” Renault Kangoo i Nissan NV250. Citarova najduža teretna verzija ima tovarni prostor maksimalne zapremine 3,8 m³, a korisnu nosivost do 714 kg.