KAMAZ i 15. put pobedio na reliju Dakar

22.01.2018.

Posada Eduarda Nikolaeva iz već legendarnog KAMAZ-mastera pobednik je relija Dakar-2018. Tako su ruski specijalisti za najsurovije kamionske trke na svetu osvojili Zlatnog beduina 15. put u tridesetodišnjoj istoriji učešća KAMAZ-ovog sportskog odeljenja na tom takmičenju.

Još jedna ekipa iz KAMAZ-mastera – Ajrata Mardeeva (trijumfovao je na reliju Dakar 2015!) – popela se na podijum da primi bronzanu nagradu za treće mesto, posle vrlo napornog dvonedeljnog nadmetanja koje je počelo 6. januara u glavnom gradu Perua, Limi i završilo se 20. januara u Kordobi, u Argentini.

Pobednik je bio neizvestan maltene do poslednjeg kilometra nadmetanja: dva dana pre kraja, nakon 12. etape, glavne rivale u generalnom plasmanu – Eduarda Nikolaeva (KAMAZ-master) i Argentinca Federica Villagru (IVECO) delila je, za Rusa, dragocena, samo jedna sekunda prednosti! Epilog je usledio na pretposlednoj etapi San Huan – Kordoba, kada se, zbog slomljenog menjača, Argentinac povukao sa takmičenja.

Nikolaev je pobedio i u pretposlednjoj, 13. etapi, što je, uz četvrto mesto na poslednjoj, 14. etapi (u kojoj je prvi bio Ton van Genugten iz mešovite holandsko-belgijske posade u kamionu IVECO) bilo dovoljno da u generalnom plasmanu bude za čitava tri sata 57 sekundi i 17 stotinki ispred drugoplasiranog Vjazoviča.

Organizatori trke učinili su sve da učesnici četrdesetоg Dakar relija dugo pamtе ovogodišnje izdanje – zbog mnogo zamki na dugom itinereru. Peruanske dine, bolivijske visoravni i argentinski ne baš sjajni putevi koji su činili „poligon“ dužine bezmalo 9.000 km označeni su najvišom kategorijom složenosti. Otuda je i procenat odustajanja učesnika u svim kategorijama ovog januara bio neuobičajeno visok.

Na startu Dakara 2018 pojavili su se učesnici iz 54 države, uključujući 42 ekipe u „sportskim“ kamionima. U najtežoj kategoriji za naslov prvaka, pored KAMAZ-mastera, pojavili su se i oficijelni, fabrički timovi IVECO, Tatra i Hino, ali i drugi – individualni sa specijalno pripremljenim kamionima Renault, Scania, MAN, Mercedes, LIAZ…

Iznenađenje ovogodišnjeg takmičenja je odličan plasman – drugo mesto – beloruskog MAZ-SPORTavto tima s posadom kojom je „pilotirao“ Sergej Vjazovič. Njemu je ovo bilo peto učešće na Dakar reliju, a pamtiće ga ne samo po srebrnom odličju već i zbog toga što je bio pobednik 11. etape. Beloruska fabrika se već godinama temeljno priprema za učešće na ovom i sličnim nadmetanjima, o čemu svedoči da su još dve ekipe MAZ-SPORTavto tima na ovogodišnjem Dakaru zauzele 12. i 13. mesto u generalnom plasmanu.

 

Start br Tim Vozač Navigator Mehaničar Ukupno vreme
500 KAMAZ-master Eduard Nikolaev Jevgenij Jakoljev Vladimir Rjabkov 54:57:37
512 MAZ-SPORTavto Sergej Vjazovič Pavel Garanin Andrej Žigulin 58:54:54
507 KAMAZ-master Ajrat Mardeev Ajdar Belajev Dmitrij Svistunov 60:20:11