KAMAZ na Dakar reliju 2014. i sa Liebherr motorima

07.01.2014.

KAMAZ_DAKARPrvi put od kako učestvuje na čuvenom Dakar reliju, ruski KAMAZ je na ovogodišnje nadmetanje poslao tri vozila koje pokreću pogonski agregati čuvenog proizvođača građevinskih mašina i motora Liebherr. U tri od pet takmičarskih vozila ugrađeni su moderni motori, koje Liebherr proizvodi u svojoj fabrici u mestu Bulle, u kantonu Fribourg, u jugozapadnoj Švajcarskoj.

Ni KAMAZ ni Liebherr ne navode tip motora, a u neslužbenim krugovima se spekuliše da su to V8 agregati radne zapremine 16,2 litra, nominalne snage od 405 do 505 kW (550 do 686 KS). Te motore je Liebherr razvijao zajedno s MAN-om, pa Nemci imaju motor s identičnom radnom zapreminom, cilindarskim blokom i drugim sklopovima (D2868), koji nudi 570 kW/775 KS i maksimalni obrtni momenat od 3.200 Nm pri 1.500 obrtaja u minutu.

Glavni razlog zbog kojeg se KAMAZ opredelio za testiranje novih motora su novi propisi, koji će na Dakar reliju važiti od 2016-te, a po kojima će radna zapremina motora biti ograničena na 16,5 litara, ali će morati da ispunjavaju i rigorozne ekološke zahteve (najdrastičnije se ograničava emisija čvrstih čestica – čađi).

Na svim KAMAZ-ovim takmičarskim vozilima koja ove godine učestvuju na najtežem i najprestižnijem reliju, obavljene su i druge modifikacije, na primer sada svi „bolidi“ iz Naberežnje Čelnija imaju poboljšane pneumatske kočnice i Wabco и Knorr-Bremse sa elektronskom kontrolom.

Na ovogodišnjem Dakar reliju učestvuje 71 kamion: pored pet vozila KAMAZ, tu su još po dva HINO i LIAZ kamiona, po tri Renault i MAZ, četiri Iveco, po osam TATRA, DAF i Mercedes, 11 GINAF i 17 MAN kamiona.