KAMAZ-ov tegljač nove generacije i sa tri osovine

16.02.2021.

Nova, takozvana K5 generacija KAMAZ-ovih kamiona u ovoj godini bi trebalo da bude proširena s tri nova vozila. Prvo među njima je tegljač s trećom, podiznom osovinom. Novi KAMAZ-65659, zajedno sa prvencem iz ove generacije – dvoosovinskim tegljačem KAMAZ-54901 (koji je na domaćem, ruskom tržištu prisutan treću godinu), predstavnik je glavne porodice vozila K5 generacije.

Glavna razlika između novog tegljača i njegovog prethodnika je novi „raspored“ u šasiji (sada 6×2), odnosno dodata podizna osovine, koja je omogućila da se bruto masa vozila poveća na 26 tona, pa će novi tegljač biti dobro rešenje za vuču poluprikolica i tereta veće mase, odnosno kada je, zbog zakonskih ograničenja, potrebno rasteretiti pogonsku osovinu.

Novu verziju tegljača, kao i „starijeg brata“, pokreće redni šestocilindarski motor KAMAZ 910 s Euro V sertifikatom, snage 450 „konja“, koji se sparuje sa automatizovanim dvanaestostepenim ZF-ovim menjačem iz Traxon familije. Hipoidni pogonski most je Daimlerove proizvodnje. Udobna kabina spoljne širine 2.500 mm, s ravnom podom i dva ležaja je ista kao i na dvoosovinskom tegljaču KAMAZ-54901. Novi član K5 familije ima rezervoar za gorivo povećane zapremine – na 650 litara, servisni interval do 120.000 km, a proizvođač uverava da je radni resurs vozila (do kapitalnog remonta) do 1,2 miliona km.

Krajem prošle godine nova verzija je prošla proces probne montaže i prva serija kamiona je već uvedena u probnu eksploataciju. Nedavno je počela i serijska proizvodnja, početak prodaje zakazan je za mart, a za novembar 2021. KAMAZ najavljuje uvođenje u ponudu novih nivoa opreme za vozila ove porodice.