KAMAZ započeo punu serijsku proizvodnju kamiona nove generacije

09.12.2020.

Tačno tri godine od premijere na međunarodnom sajmu komercijalnih vozila Comtrans 2017 u Moskvi, nova generacija KAMAZ-ovih kamiona ušla je u redovnu serijsku proizvodnju. Najveća ruska fabrika komercijalnih vozila 30. novembra je saopštila da je sa glavne montaže trake u Naberežnije Čelnom sišao stopedeseti magistralni tegljač KAMAZ-54901, za sada jedini model nove (po KAMAZ-ovoj „nomenklaturi“ K5) generacije koji je stigao do velikoserijske produkcije.

Po KAMAZ-ovim navodima „jubilarni“ 150. tegljač nove generacije namenjen je prevozničkoj kompaniji iz Nižnjeg Novgoroda Privolžje-Trans (Приволжье-Транс), коja u sopstvenom voznom parku ima više od 550 tegljača ne starijih od pet godina iz proizvodnih programa DAF-a, MAN-a i KAMAZ-a.

KAMAZ uverava da će nova generacija biti sve zastupljenija na montažnom konvejeru: planirano je da se u decembru montiraju 153 vozila, dok proizvodni plan za 2021. godinu uključuje 2.000 kamiona K5 generacije.

KAMAZ-54901 s novim KAMAZ-ovim rednim šestocilinarskim motorom od 450 KS (2.060 Nm maksimalnog obrtnog momenta), pogonskim mostom Daimler HL6 i automatizovanim ZF-ovim dvanestostepenim menjačem se za sada prodaje samo na ruskom tržištu po ceni nešto većoj od sedam miliona rubalja (oko 79.500 evra), koja uključuje i ugovor o trogodišnjem servisnom održavanju (ili do 540.000 pređenih kilometara).

Pogledajte film s montažne trake na kojoj je nastao stopedeseti KAMAZ-ov tegljač nove generacije iz uhodane, velikoserijske produkcije: