Kaskaderska akrobacija s Volvo kamionima veliki hit na YouTube

24.08.2012.

Mlada žena hoda po užetu razapetom između dva kamiona koji se kreću punom brzinom: takvu akrobaciju nije pokušao niko, čak ni u Holivudu. Sada je film o ovom kaskaderskom podvigu izuzetno gledan na YouTube. U poslednjih nekoliko dana, više od 3.300.000 ljudi je pogledalo taj film. Žena na žici je američka hodačica po elastičnom užetu Fejt Diki /Faith Dickey/. Ona je svetska rekorderka u tzv. hajlajningu, mladom sportu čija je suština u hodanju po što dužem užetu postavljenom na što veću visinu.

„Navikla sam se na visine i dugu užad koja se klati na vetru. Međutim, ta užad je dobro pričvršćena za površine litica. Hodanje po užetu pričvršćenom za dve pokretne tačke je nešto sasvim drugo”, kaže Fejt Diki. (Pogledajte film na www.volvotrucks.com/fh).

Kada je holivudska ekipa, koja stoji iza filma, prvi put čula ovu ideju, bili su zapanjeni. „A mislio sam da su sve moguće vratolomije već izvedene. Međutim, činjenica je da niko nikada do sada nije hodao po užetu između dva kamiona u pokretu. Izgledalo je kao ogroman izazov, a izazovi su upravo ono za šta živim”, kaže Piter /Peter/ Pedrero, koji obično radi s kaskaderima na filmovima poput Džejmsa Bonda, Harija Potera i Pirata s Kariba. Režiser filma je Henri Aleks /Henry Alex/ Rubin, koji je bio nominovan za Oskara i čiji se dugometražni film „Disconnect”, u kojem igra Šveđanin Aleksander Skarsgord /Alexander Skarsgård/, trenutno prikazuje u bioskopima.

„Ovo je jedna od najsmelijih vratolomija koju sam ikada snimao. I dalje sam zapanjen kako je uopšte moguće izvesti tako nešto. Karijeru sam započeo snimanjem dokumentaraca, pa mi je zaista drago što smo ovaj film snimili na pravi način”, kaže Henri Aleks Rubin. Film je snimljen na gotovo dovršenoj novoj deonici autoputa u Hrvatskoj, na kojoj nije bilo saobraćaja. Vratolomija izgleda vrlo dramatično, ali je bezbednost bila od najveće važnosti, kako za kompaniju Volvo Trucks, tako i za koordinatora vratolomije Pitera Pedrera. „Vratolomije nisu za nepažljive. Bezbednost je uvek na prvom mestu. Morate uvek da se pripremite na najgore i isplanirate postupke u tom slučaju. Priprema do najsitnijeg detalja i izuzetno precizno planiranje – to je od vitalnog značaja”, otkriva Piter Pedrero.

Snaga koja stoji iza ovog filma je Volvo Trucks. Cilj je bio da se istaknu vozne karakteristike i izvanredno ponašanje najnovijeg modela ove kompanije, Volvo FH. Vratolomiju ne bi bilo moguće izvesti da kabina novog kamiona Volvo FH ne nudi izuzetnu stabilnost pri kretanju i da stabilnost na pravcu novog sistema upravljanja nije toliko dobra. Zahvaljujući ovoj dvostrukoj stabilnosti, oba kamiona su uspela da održe isto rastojanje tokom čitave vratolomije. (Pogledajte intervju sa jednim od vozača na http://www.youtube.com/watch?v=RqWmV3LneHg).

„Nije dovoljno jednostavno reći da smo dobri. Želeli smo da svima pokažemo koliki napredak smo napravili po pitanju voznih karakteristika i ponašanja na putu”, kaže Ulf Nordkvist /Nordqvist/, menadžer projekta nove serije Volvo FH.

Svetska premijera i zvanično predstavljanje Volvo FH serije će biti održani 5. septembra u 21.00 čas. Predstavljanje će biti emitovano uživo putem Interneta na www.volvotrucks.com/fh.

Izvor: Volvo Srbija