Kia najavila novu fabriku lakih komercijalnih vozila

22.06.2022.

Prošlog meseca Kia Corporation je medijima prosledila saopštenje da će u skoroj budućnosti sagraditi i opremiti potpuno novi visokotehnološki pametni proizvodni pogon namenjen proizvodnji električnih komercijalnih (namenskih) vozila. Gradnja pogona bi trebalo da počne u prvoj polovini 2023, a proizvodnja u drugoj polovini 2025. godine.

Inteligentno novo proizvodno središte za vozila ove kategorije bi trebalo da bude izgrađeno unutar postojećeg Kijinog proizvodnog pogona u južnokorejskom gradu Hwaseong. U fabrici će bi u prvoj fazi trebalo da se proizvodi oko 100.000 vozila godišnje, s mogućnošću povećanja na 150.000 vozila godišnje, u skladu s tržištim zahtevima.

“Ovaj namenski objekat za laka komercijalna vozila je jedan od glavnih stubova naše strategije Plan S s kojim Kia želi da stekne vodeći položaj na svetskom tržištu,” izjavio je Ho Sung Song, predsednik i izvršni direktor Kia Corporation. “Na početku ćemo istraživati nova tržišta s nekim varijantama novih modela, a nakon toga postepeno širiti svoju prisutnost na globalnim tržištima s namenskim vozilima koja uključuju tehnologije autonomne vožnje.”

Kijin prodor u sektor lakih komercijalnih vozila je ključni korak strategije Plan S s kojom Kia želi da postane globalni lider u održivoj mobilnosti. U kombinaciji s tehnologijom autonomne vožnje, nova namenska vozila bi trebalo da predstavljaju revolucionarna prevozna sredstva koja dodatno doprinose napretku društva.

Planirano je da nova fabrika primeni najsavremenije procese automatizacije u kombinaciji s naprednim tehnologijama koje smanjuju ugljične emisije tokom procesa proizvodnje. Pogon bi trebalo da bude opremljen i ekološki prihvatljivijim bojenjem i energetski štedljivim uređajima koji dodatno smanjuju uticaj na životnu sredinu.

Objekat bi trebalo da ima i pionirski, pametan proizvodni ekosistem E-FOREST koji povezuje podatke i robotske tehnologije. E-FOREST je naziv Kijinog novog pametnog fabričkog ekosistema čiji je cilj da se postignu inovacije u proizvodnim sistemima s organskim povezivanjem svega kako bi se ostvarile koristi za kupce vozila svih kategorija. “E” označava napredak u celoj industriji mobilnosti u efikasnosti i ekonomičnosti. Takođe, materijalizuje ambicije u dostizanju vrhunskih inovacija u svim fazama proizvodnje, s povezivanjem elemenata kao što su veštačka inteligencija, robotska tehnologija i informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) kako bi klijentima pružali najbolje proizvode. Ime „Forest“ (šuma) odnosi se na ekosistem koji usklađuje sve te elemente kako bi delovali kao jedno.

Kada novi pogon počne s radom, u njemu će Kia proizvoditi srednje veliko lako komercijalno vozilo koje će biti prvo Kijino vozilo ove kategorije. Trebalo bi da bude zasnovano na Kijinoj skateboard platformi ‘eS’ koja je specijalno razvijena upravo za laka privredna vozila. Nova platforma se može prilagođavati različitim dimenzijama modela kao odgovor na različite zahteve klijenata. Nakon predstavljanja modela s kodnim imenom SW, Kia će ponudi proširiti na laka komercijalna vozila mikro dimenzija s autonomnim upravljanjem namenjena za opštu logistiku, prevoz sveže hrane, shuttle prevoze, a kasnije i na veća komercijalna vozila koji se mogu koristiti kao mobilne kancelarije ili prodavnice. Svi modeli bi trebalo da budu opremljeni funkcijom OTA (Over the Air) – nadgrađenomu bežičnom programskom opremom vozila za funkcionisanje u realnom vremenu, što će smanjiti troškove vlasništva i pojednostaviti upotrebu.

Automobilska grupacija Hyundai Motor Group, koju čine Kia, Hyundai Motor Company i Genesis, namerava da do 2030. širom sveta proda 3,23 miliona električnih vozila godišnje čime bi ostvarila 12 odsto tržišnog udela na globalnom tržištu električnih vozila. Grupacija navodi da bi time postala jedan od glavnih aktera na svetskom tržištu električnih vozila sa izuzetnim performansama i vrednošću koja premašuje konkurenciju. U prvom kvartalu 2022. Grupacija je prodala 76.801 električno vozilo, što je 73 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: KMAG d.o.o.