Kögel uvodi u ponudu novu generaciju poluprikolica NOVUM

09.02.2018.

Renomirani nemački proizvođač priključnih vozila Kögel saopštio je da na sve svoje poluprikolice s otvorenim platformama Cargo, Mega i Light postepeno uvodi novi spoljni okvir i šasiju, koji su već afirmisani u modelu Kögel Lightplus. Uporedo sa smenom generacije, obavljaju se optimizacija svih Kögel poluprikolica s ceradom. NOVUM serija ne samo da ima nov spoljni okvir i šasiju, već i novu, optimalno odabranu bazu agregata Kögel sa novim, poboljšanim, jedinstvenim modulima i komponentama. Zahvaljujući tome, moguće je postići visok stepen individualnosti poluprikolica nove generacije uz istovremeno prilagođavanje najrazličitijim tržišnim zahtevima.

Sve poluprikolice NOVUM generacija ubuduće će biti opremljene stabilnim, otpornim na torziona opterećenja ramom sa poprečno zavarenim gredama, što omogućava povećanje korisne nosivosti i bolju distribuciju opterećenja. Povećanu stabilnost nove generacije obezbeđuje nova, tanka i još čvršća zadnja zaštitna ploča, kao i nova konzola za vazduh i osvetljenje na prednjem zidu, koja torziona naprezanja prenosi duž bokova na okvir. Novi profil spoljašnjeg rama značajno povećava dostupnost VarioFix tačkama vezanja, dozvoljavajući da se teret privezuje na spoljni okvir od perforiranog čelika, ne samo kada je cerada sasvim navučena, već i u kombinaciji sa opciono dostupnim stranama koje se mogu spuštati.

Prilikom upotrebe kaiševa sa oštrim kukama za kačenje, stranice moraju biti otvorene, dok pri imobilizaciji tereta ravnim kukama mogu ostati zatvorene. Trinaest pari vezivnih okova, koji su standardni deo opreme, sada je dostupno sa držačima na bočnim stranama radi lakšeg rukovanja i imaju sila zatezanja od 2.500 ili 4.000 kilograma.

Svi okviri na NOVUM poluprikolicama imaju dugoročnu zaštitu od korozije zahvaljujući primeni takozvane nano keramičke tehnologije, koja je dodatak katodnom („potapajućem“) bojenju sa naknadno nanetim slojem UV laka.

U osnovnoj konfiguraciji prednji zid, uključujući prednje ugaone stubove, zadnji ugaoni stubovi i portalna vrata zadnje „stene“ su od aluminijuma. Standardizacija ugaonih stubova, s podižućim ili fiksnim krovom donosi brojne prednosti: recimo, smanjenje mase poluprikolice u verziji s podiznim krovom; nadalje, pri bočnom utovaru, lakše je postaviti palete duž prednjeg zida.

Pored toga, rastojanja između stubova na bočnim stranicama svih poluprikolica iz generacije NOVUM sada su jednaka. To znači da lamele-poprečne letve (drvene ili aluminujmske) različitih veličina odlaze u prošlost. Nova generacija poluprikolica, kao i aktuelna priključna vozila ovog proizvođača, ima sertifikat o bezbednosti tereta DIN EN 12642 kod XL.

Kögel će NOVUM ažuriranje obaviti postepeno – na svim verzijama poluprikolica iz familija Cargo, Mega i Light. NOVUM generacija je već dostupna u familiji  Lightplus. Od marta, će biti dostupna i na modelima Cargo Coil i Cargo Coil Rail. Ostale varijante NOVUM generacije će se pojaviti u prodaji do ili neposredno posle najvećeg svetskog sajma komercijalnih vozila IAA 2018, koji se tradicionalno održava sredinom septembra svake parne godine.