Krone TPMS: nadzor pritiska u pneumaticima kao standardna oprema

06.12.2023.

Na najvećem ovogodišnjem specijalizovanom sajmu komercijalnih vozila Solutrans 2023, održanom u francuskom Lionu od 21. do 25. novembra, Krone je predstavio svoj Smart Tyre Monitoring System (TPMS), koji omogućava praćenje najvažnijih parametara svih pneumatika u realnom vremenu. Od jula 2024. to će biti zakonski obavezna standardna oprema za sva priključna vozila Krone kako bi se ispunile nove smernice UN-ECE R141. Naime, od 6. jula 2024. godine nadalje sva komercijalna priključna vozila čija je ukupna masa veća od 3,5 tone registrovana po prvi put moraju biti opremljena aktivnim sistemom za praćenje pritiska u pneumaticima.

Krone Smart TPMS prikuplja podatke u realnom vremenu o pritisku u pneumaticima i temperaturi pojedinačnih točkova i čini ove informacije dostupnim i vozaču tegljača i menadžeru voznog parka. Tako menadžeri voznih parkova u svakom trenutku imaju transparentan pregled njihovog voznog parka. TPMS promoviše idealan pritisak u pneumaticima i na taj način smanjuje potrošnju goriva i emisiju CO2. Istovremeno se izbegavaju visoki troškovi i bezbednosni rizici zbog trošenja ili čak pucanja pneumatika.

Sistem koristi najnoviju tehnologiju senzora, koja „komunicira“ sa telematskim sistemom Krone Smart Collect putem veze od 433 MHz. Važne informacije se prenose na tegljač i šalju na Krone Telematics Portal ili Krone Telematics aplikaciju putem mobilnog odašiljača. Fleksibilna integracija u druge aplikacije je osigurana korišćenjem API-ja.

Još jedna izvanredna funkcija Krone Smart TPMS-a je njegova sposobnost da aktivira niz korisnički definisanih alarma za različite transportne scenarije. Može otkriti i postepeni i iznenadni gubitak pritiska, omogućavajući brzo ispravljanje i sprečavanje velikih oštećenja.

S novim Krone TPMS sistemom vozila će se isporučiti od proleća 2024. Krone nudi dvogodišnju garanciju na svoj TPMS sistem.

Izvor: Krone/Sejari doo