Mali teretnjaci čiste Srbiju

01.07.2011.

Posredno se uključujući u akciju „Očistimo Srbiju“, uvoznik i serviser vozila iz programa Piaggio Professional, beogradska Pontedera Motors, za popularne trotočkaše iz familije APE je napravila domaću nadgradnju za sakupljanje reciklirajućeg otpada i uklanjanje smeća u urbanim sredinama. Prva tako opremljena vozila su isporučena nekim komunalnim preduzećima u Srbiji i beogradskim kompanijama Sekopak i Ekostar Pak.
Sekopak ih je „angažovao“ za nacionalnu akciju „Vašu ambalažu u reciklažu“, koja predstavlja drugo ime za uspostavljanje sistema za primarnu selekciju ambalažnog otpada u Srbiji. APE vozila su upošljena na sakupljanju ambalažnog otpada iz urbanih sredina, sa onih mesta koja nisu lako dostupna velikim kamionima smećarima, kao i na sakupljanju iz malih prodavnica i privrednih subjekata u kojima se nalaze značajne količine ambalažnog otpada.
Prva vozila ove vrste u vlasnistvu Sekopaka se dodeljuju na privremeno korišććenje, u vidu nagradnog bonusa, onim partnerima-sakupljačima ambalažnog otpada koji su u 2010. premašili planirane količine prikupljenog, razvrstanog i predatog ambalažnog otpada. Sekopak uspostavlja nacionalni sistem primarne selekcije sa 23 partnera-sakupljača, među kojima su komunalna preduzeća u Kragujevcu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Leskovcu, Nišu, Jagodini, Somboru, Subotici…, kao i privatni sakupljači Inos Papir servis, Greentech i drugi.
Za APE vozila se odlučio i Ekostar Pak, operater sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, koji je od Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije ovlašćen da u ime privrednih subjekata organizuje prikupljanje i reciklažu ambalažnog otpada. Kao neprofitna organizacija, u obavezi je da prikupljena sredstva ulaže u razvoj sistema upravljanja ambalažnim otpadom na celoj teritoriji Republike Srbije. Deo prikupljenog novca je početkom proleća uložen u nabavku APE vozila, koja su odabrana zbog pogodnih dimenzija, relativno velike nosivosti i male potrošnje. Koriste se za prikupljanje ambalažnog otpada, pre svega papira, najlona, stakla i metala.
Domaća nadgradnja za APE trotočkaše ima zapreminu od 3,3 m³, dok je korisna nosivost tovarnog prostora do 700 kg. Ova, za upravljanje i održavanje vrlo jednostavna vozila, sa litrom benzina ili dizel goriva mogu da prevale 23, odnosno više od 32 km.

Objavljeno u publikaciji Auto, 383, 25.6.2011.