MAN forsira gas

25.11.2014.

MAN_TGM_CNG_03Prirodan zemni gas, u sabijenom ili tečnom stanju, trenutno je najperspektivnija alternacija fosilnom dizel gorivu. Osim vrlo male emisije štetnih materija u izduvnim gasovima, ovaj energent ima još dve velike prednosti – istražene zalihe se procenjuju na najmanje 350 godine (a još je mnogo područja u svetu gde se za metanom nikada nije tragalo), a i osetno je jeftiniji od dizela (u nekim državama čak upola). Pouzdane prognoze ukazuju da će na putevima naše planete 2020. biti čak 65 miliona vozila na zemni gas. U Velikoj ekspanziji su i ulaganja u infrastrukturu – stanice za utakanje: u Evropi je već više od 3.000 pumpi sa opremom za komprimovani prirodni gas (CNG), dok ih je širom sveta 22.000.

MAN_TGM_CNG_02Nemački MAN ima višedecenijsko iskustvo s ovim energentom, prevashodno u svojoj autobuskoj diviziji, ali ga prepoznaje i kao odličnu zamenu za dizel u kamionskim motorima. Otuda je na najvećem ovogodišnjem svetskom sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru IAA 2014 prvi put predstavio fabričku verziju solo kamiona s pogonom na komprimovani zemni gas – distributivni TGM opremljen šestocilindarskim turbo rednim motorom od 6,9 litara zapremine sa 280 KS, naravno sa Euro VI sertifikatom. Sparen je sa 12-stepenim automatizovanim menjačem TipMatic. Ovaj motor raspolaže maksimalnim obrtnim momentom od 1.150 Nm, čime nudi bezmalo istu vučnu silu kao uporedivi dizel motor.

Rezervoar vozila premijerno prikazanog na IAA „čuva“ 140 kg prirodnog gasa, sabijenog u osam kompaktnih posuda od aluminijuma obloženih ugljenikovom „oplatom“. Kupac će moći da se odluči i za čelične rezervoare identične zapremine – za 140 kg prirodnog gasa. S rezervoarima ovog kapaciteta autonomija vozila ukupne mase 18 tona iznosi oko 400 km u distributivnom (gradskom) prevozu ili oko 700 km na otvorenim putevima.

MAN_TGM_CNG_01Kamion s CNG-om ima nesumnjivu ekološku, ali i ekonomsku prednost u odnosu na klasičare: troškovi za gorivo su, po MAN-ovoj računici, a u zavisnosti od primene, za 20 do 35 % niži od vozila pokretanih dizel motorima. Pored toga, TGM sa CNG pogonom pri ubrzavanju u unutrašnjost šalje 3 dB buke manje nego konvencionalni dizelaš, a skoro za polovinu manje u spoljnu sredinu. Stoga će kamioni s pogonom na CNG biti veoma pogodni za prevoze u gradovima, posebno u zonama u kojima, zbog ograničenja buke, teretnjaci mogu da se kreću samo u rano jutro ili kasno uveče.

MAN je u protekle četiri decenije, koliko je njegovo iskustvo sa zemnim gasom, širom sveta prodao više od 8.000 autobusa, šasija i motora s pogonom na metan. Njegov inovativni petovratni zglobni gradski autobus Lion’s City GL CNG je u septembru proglašen internacionalnim autobusom godine 2015. (Bus of the Year 2015).