MAN i Neoplan autobusi za besplatan prevoz đaka u Baču i okolini

01.09.2015.

Bac_2Krajem avgusta opština Bač je lokalnom javnom komunalnom preduzeću Tvrđava predala na upravljanje tri korišćena autobusa, koja je, posredstvom beogradske kompanije Sejari, ovlašćenog uvoznika i servisera autobusa ovih marki, nabavila za besplatan prevoz učenika koji putuju u srednje škole iz opštine Bač u opštine Odžaci i Bačka Palanka kao i za učenike srednjih i osnovnih škola koji putuju iz jednog naseljenog mesta opštine Bač u drugo. Opština Bač je za nabavku ovih autobusa iz svojih budžetskih izvora izdvojila više od 23 miliona dinara, a već za sledeću godinu planira nabavku još jednog autobusa ili minibusa.

Bac_3Na prigodnoj svečanosti uručivanja ključeva tri autobusa predsednik opštine Bač, Dragan Stašević, rekao je, između ostalog, da je ovo prvi put da roditelji đaka sa teritorije opštine Bač neće izdvajati sredstva za mesečne karte. Prema pouzdanoj proceni, godišnji troškovi novog načina prevoza učenika će biti za nekoliko miliona dinara manji od sume koju je opština izdvajala za subvencionisanje 50% iznosa mesečnih karata za učenike. Kupovinom prva tri autobusa za ove namene će se uštedeti i novac građana, ali i sredstva u opštinskom budžetu. No, veoma je važno i to što će prevoz učenika ubuduće biti mnogo bezbedniji.

Bac_1Uz stručnu pomoć kompanije Sejari, opština Bač se odlučila za kupovinu autobusa MAN Lion’s Regio iz 2007. godine (snaga motora 228 kW/310 KS, 50 sedišta), MAN 313 NL iz 2003. (228 kW/310 KS, 38 sedišta + 51 stajaća putnika) i Neoplan Euroliner N316 U iz 2005. (265 kW/360 KS, 50 sedišta).

 

Izvor: opština Bač, Sejari doo