MAN Lion’s City E – Bus of the Year 2023.

19.09.2022.

Evropski žiri specijalizovanih novinara saopštio je večeras da je autobusom godine 2023. proglašen MAN-ov gradski model Lion’s City E s potpuno električnim pogonom. U maju je u irskom gradu Limericku održan Bus Euro Test na kojem su 23 člana međunarodnog žirija iz cele Evrope testirali kandidate za ovu prestižnu titulu.

Ove godine na red su došli gradski autobusi, a glavni kriterijum je bio da imaju električni pogon. Na testu se pojavilo pet kandidata: Higer Azure, Karsan eATA, MAN Lion’s City E, Mercedes-Benz eCitaro i Volvo BZL Electric s karoserijom iz MCV-a. Nakon višednevnih intenzivnih provera, probnih vožnji, merenja i stručnih rasprava, žiri je izglasao pobednika – Bus of the Year 2023 je MAN Lion’s City E.

I dalje je među novijima na tržištu, što se vidi kako po modernom spoljnom izgledu, tako i po putničkom prostoru koji se smatra jednim od najboljih. Nemci su uspeli da dobro kombinuju sve oblike pogona koje nude, a da zbog toga ne trpi spoljna forma: ova familija je u svakoj varijanti vizuelno doterana. I vozačevo radno mesto zaslužuje odličnu ocenu, vozač može dobro da namestiti kolo upravljača integrisano s podesivom instrument tablom, merači su vrlo pregledni i veliki, ugrađeni materijali kvalitetni. Laureat je opremljen sa šest baterijskih paketa, svi su montirani na krovu, a sa 480 kWh ponudio je najveći kapacitet od svih testiranih autobusa.

Testovi u realnim uslovima eksploatacije pokazuju da je s njim moguće voziti više od pet stotina kilometara bez međupunjenja, pa tako može da zadovolji dnevne potrebe većine gradskih/prigradskih prevoznika. Za baterije se nude dve strategije korišćenja: jedna prilagođena najvećoj mogućoj autonomiji, druga prilagođena postizanju što dužeg radnog veka. Merenja buke u putničkom prostoru pokazala su da je MAN najtiši u vožnji, a njegovi konstruktori su uspeli da dobro podese oslanjanje, tako da se u vožnji ne oseti masa baterija. Rad elektromotora takođe je dobar, ubrzanja glatka i ugodna za putnike, a vozač može podešavati nivoe rekuperacije (regeneracije) energije pomoću ručice na upravljaču.

“Bus of the Year 2023 je autobus namijenjen za putnike današnjice, ali i budućih vremena. To je vozilo modernog izgleda i ekološki prihvatljivog pogona. Svetle boje unutrašnjosti čine da se putnici osećaju dobrodošlim, da steknu osećaj prostora i smirenosti. Samo sednite i uživajte u vožnji”, rekao je Tom Terjesen, predsednik žirija za izbor autobusa godine. »Pobednik ima i jedan od najboljih radnih prostora za vozača. Sesti za volan u ovom autobusu, znači biti veliki šef. Imate ‘kancelariju’ s izvrsnim pogledom i vrlo malo mrtvih tačaka. Možete se osećati bezbedno uz nekoliko ugrađenih sistema i mnogo preventivne elektronske bezbednosne opreme.«

tekst: Goran Kekić, član žirija; foto: MAN