MAN značajno povećao prodaje u 2023.

16.01.2024.

MAN Truck & Bus ostvario je značajan rast prodaje u svim proizvodnim sektorima u finansijskoj 2023. godini: kompanija je kupcima isporučila oko 116.000 vozila, što je povećanje od 37% u odnosu na prethodnu godinu, koja je bila još uvek pod uticajem uskih grla u ponudi i pada potražnje u segmentu autobusa uzrokovanog virusom korona.

Friedrich Baumann, direktor prodaje u MAN Truck & Bus SE impresioniran je prošlogodišnjim rezultatima: “Nakon nekoliko vrlo izazovnih godina, vratili smo se na put uspeha. Naš asortiman inovativnih proizvoda i naše usluge orijentisane na klijente, najzaslužniji su zašto nam je finansijska 2023. godina donela rekordnu prodaju u pojedinim segmentima. Zahvaljujući snažnom timskom nastupu u svim segmentima kompanije, uspeli smo da zadovoljimo izuzetno veliku potražnju na najbolji mogući način i da isporučimo više vozila i motora nego ranijih godina.”

Prodaja kamiona se razvijala posebno pozitivno: u odnosu na prethodnu godinu porasla je za 44% – na oko 83.700 jedinica.

Prodaja autobusa je takođe porasla, za 19%, na oko 5.700 jedinica. Svi segmenti su zabeležili snažan rast, a posebno proizvodnja i prodaja turističkih i međugradskih autobusa, koji su drastično pali zbog pandemije virusa korona. Oporavak je značajan: prodaja te kategorije autobusa se više nego udvostručila – na više od 1.100 vozila. MAN je pobedio na važnim tenderima za kupovinu gradskih autobusa, dok se trend tražnje za baterijskim električnim vozilima ne smanjuje, pa je i prodaja e-autobusa osetno porasla: recimo, dok su 2022. godine prodata 263 električna gradska autobusa, ova brojka je u 2023. već porasla na 771 vozilo.

Zajedno sa predstavljanjem eTrucka u oktobru, MAN tako nastavlja da sistematski sprovodi strategiju dekarbonizacije svog proizvodnog asortimana. Do 2030. polovina svih novih kamiona MAN i oko 90% svih novih gradskih autobusa imaće baterijski električni pogon. Takođe se već radi na električnom autobusu budućnosti.

Posao s lakim komercijalnim vozilima je takođe značajno porastao: MAN Truck & Bus je u tom segmentu čak nadmašio prodaju pre korone i isporučio više kombija nego ikada pre – kupcima je predato oko 26.600 vozila iz familije TGE, što odgovara porastu od 23%.

Poslovanje fabrike motora se može oceniti kao druga najuspešnija godina u istoriji tog dela kompanije nakon 2014. Prodato je oko 11.600 motora, od čega više od polovine kupcima u poljoprivrednom sektoru – na primer, za ugradnju u traktore ili kombajne.

Foto: MAN