Manje povreda na radu kada se koristi Volvo dinamičko upravljanje

24.02.2014.

VDS_T2014_0041_1Prema studiji firme Volvo Trucks, više od polovine vozača kamiona u Evropi ima probleme zbog bolova u leđima, vratu i ramenima. Novo Volvo dinamičko upravljanje omogućava kontrolu nad kamionom uz minimalan napor i smanjuje opasnost od povreda vozača.

Tokom dužeg boravka za volanom većina vozača kamiona oseća bol u gornjem delu leđa. Henrik Gustafson /Gustafsson/, star 27 godina, jedan je od njih. Pre pet godina, prilikom dugolinijskog transporta do Norveške, osetio je bol u zadnjem levom ramenom mišiću. Zato je Henrik prestao da se bavi dugolinijskim transportom pa je počeo da vozi oblu građu sa ocem. Prestao je i da vežba sa tegovima, ali problem nije potpuno nestao. Međutim, pre godinu i po, Henrik je imao priliku da vozi novi Volvo FH sa Volvo dinamičkim upravljanjem tokom terenskih testova. Od tada su mu leđa mnogo bolje.

„Razlika je u tome što sada nisam nervozan i što ne moram da se pazim kada vozim. Kamion je vrlo stabilan kada ima Volvo dinamičko upravljanje”, kaže Henrik Gustafson.

U ovoj industriji odavno su prepoznati problemi usled povreda. Prema studiji firme Volvo Trucks, koja je obuhvatila 160 vozača kamiona u Evropi, više od polovine je imalo probleme zbog bolova u leđima, ramenima i vratu. Prema studiji obavljenoj 2011. i 2012, većina učesnika su bili muškarci koji se bave dugolinijskim transportom.

Prema drugoj studiji iz 2011, koju je obavila Evropska agencija za bezbednost i zdravlje na radu, 54% žena i 37% muškaraca u transportnom sektoru u Evropi ima probleme sa mišićno-skeletnim sistemom. Često se odnose na leđa, ramena i vrat vozača.

VDS_T2014_004_1Razloge za to obrazlaže Peter Bark, koji se bavi zdravstvenim i bezbednosnim pitanjima na Institutu za istraživanje transporta (Transport Research Institute).

„Usled zatezanja mišića ruku i vrata prilikom stalnog ponavljanja pokreta, određene mišićne grupe se mnogo opterećuju. Mislim da je naprezanje još veće kada vozač čvrsto drži volan prilikom upravljanja. Veći mišići, kao što je biceps, nisu osetljivi, ali opasnost od zamaranja postoji prilikom naprezanja mišića podlaktice i određenih mišića povezanih sa prstima i šakama. Usled naprezanja ramena takođe dolazi do zamora koji se širi na zadnji deo vrata.”

Novo Volvo dinamičko upravljanje znatno smanjuje pomeranje volana do koga inače dolazi zbog dejstva neravnina na putu. Ne samo da vozač lakše i prijatnije upravlja, već dugoročno gledano manje napreže mišiće i zglobove.

Pri vožnji malim brzinama po normalnim putevima, Volvo dinamičko upravljanje smanjuje snagu potrebnu za okretanje volana za oko 75%. Pri vožnji po neravnim putevima skoro da potpuno smanjuje podrhtavanje, za 95-100%. U kombinaciji sa automatizovanim I-Shift menjačem, znatno smanjuje naprezanje vozača. Jonas Nordkvist /Nordquist/ je menadžer za karakteristike i rentabilnost proizvoda u firmi Volvo Trucks.

VDS_T2014_0044_1„Ako izuzmete sve što vozaču može da se desi izvan kamiona, onda je najveći uzrok povreda na radu stalno ponavljanje pokreta usled dejstva neravnina na putu, upravljanja i promena stepena prenosa, odnosno vibracija celog tela. Put nikada nije potpuno ravan, pa se telo trese usled prenošenja pokreta. Tako nastaje ono što je u ergonomiji poznato kao RSI (povreda prouzrokovana stalnim ponavljanjem pokreta). To je jedan vid zamaranja mišića, baš kao kod ‘teniskog lakta’.”

Upravo to se dešava kada vozače kamiona bole leđa ili vrat – oni mirno sede dok im se tela njišu gore-dole. Kontrolišu volan uz određeno opterećenje i što je ono veće, veća je opasnost od povreda.

Bol u leđima Henrika Gustafsona je klasična povreda na radu. Kada su on i njegov otac kupovali novi kamion, izbor je bio lak – novi Volvo FH sa Volvo dinamičkim upravljanjem.

„Ranije sam bio napet i upravljao sam kamionom po malim, krivudavim putevima. Kada imate Volvo dinamičko upravljanje, volan miruje čak i kada se vozite po neravnim putevima na kojima deluju bočne sile zbog kojih se obično trese volan. Njima se suprotstavlja sistem dok ja opuštenije sedim za volanom. Danas sam u mnogo drugačijoj poziciji kao vozač”, kaže Henrik Gustafson.

Volvo dinamičko upravljanje se zasniva na standardnom mehaničkom upravljačkom sistemu kod koga je upravljačko vratilo povezano sa upravljačkim prenosnikom. Hidraulički servo uređaj generiše silu koja pomaže vozaču da okreće točkove kamiona. Volvo sistemu je dodat elektronski kontrolisan elektromotor tako što je pričvršćen za upravljačko vratilo. Elektromotor radi sa hidrauličkim servo upravljanjem i više hiljada puta u sekundi reguliše ga elektronska kontrolna jedinica. Pri malim brzinama elektromotor dodaje silu, dok pri većim brzinama automatski reguliše upravljanje i kompenzuje nepravilnosti izazvane putem volana, na primer, usled dejstva bočnih vetrova ili rupa na putu.

Anketa firme Volvo Trucks pod nazivom „Lična karta vozača” (Driver ID) sprovedena je 2011. i 2012. u saradnji sa 160 vozača kamiona širom Evrope. Više od polovine njih je reklo da ima probleme zbog bolova u leđima, ramenima i vratu. Većina učesnika u ovoj anketi su bili muškarci koji se bave dugolinijskim transportom.

Prema studiji „Bezbednost i zdravlje na radu u transportnom sektoru” (Occupational safety and health in the transport sector), koju je 2011. obavila agencija OSHA, 54% žena i 37% muškaraca u transportnom sektoru u Evropi ima probleme sa mišićno-skeletnim sistemom. Kod vozača kamiona se oni često odnose na leđa, ramena i vrat. Prema ovoj anketi, 43% radnika u transportnom sektoru u Nemačkoj prijavilo je da ih boli donji deo leđa. Problemi sa leđima, koji se često povezuju sa mehaničkim vibracijama, najčešće su povrede na radu kod radnika u transportnom sektoru u Belgiji. Kada su u pitanju povrede na radu koje su od 2000. do 2005. prijavili radnici u transportnom sektoru u Španiji, 90% se odnosilo na mišićni ili skeletni sistem.

Pogledajte film na YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=mmu7yCBcOSM&feature=youtu.be

Izvor: Volvo Srbija