Mercedes-Benz Rusija počeo proizvodnju Sprintera u Nižnjem Novgorodu

16.07.2013.

Производство автомобилей Mercedes-Benz Sprinter на ГАЗеMercedes-Benz Rusija, ogranak nemačke kompanije Daimler AG, i GAZ grupa, koja je deo jedne od najvećih ruskih industrijskih grupa sa širokim dijapazonom aktivnosti – Bazni Element (Базовый Элемент), objavio je početak proizvodnje komercijalnog vozila Mercedes-Benz Sprinter Classic i u Rusiji. Proizvodnja u fabrici automobila GAZ u Nižnjem Novgorodu je organizovana u punom ciklusu, uključujući sve glavne radne operacije: zavarivanje karoserije, bojenje i montažu.

Sprinter Classic napravljen u Rusiji namenjen je, pre svega domaćem tržištu. Po navodima grupe GAZ, on ujedinjuje najvrednije kvalitete lakih komercijalnih vozila: pouzdanost i male zahteve za održavanjem. “Skrojen” specijalno za rusko tržište trebalo bi da bude dostupan na atraktivnoj početnoj ceni.

Daimler AG i GAZ grupa investirali su više od 190 miliona evra u pokretanje lokalne proizvodnje Sprintera Classic. Ovo je jedan od najvećih investicionih projekata u poslednjih nekoliko godina u ruskoj automobilskoj industriji. Projekat ugovorne montaže ovih kombija bi trebalo da otvori nova radna mesta, ali i da unapredi veštine zaposlenih u GAZ-u kao i da uposli kooperante koji bi trebalo da učestvuju u „lokalizaciji“ komponenti za ovo vozilo.

GAZ grupa, najveći proizvođač komercijalnih vozila u Rusiji, ima bogato iskustvo u automobilskoj industriji. Zahvaljujući tome, proizvodne linije za lako komercijalno vozilo Mercedes-Benza su se lako integrisale u infrastrukturu GAZ-a.

S leva: predsednik grupe GAZ, Bo Anderson i rukovodilac Mercedes-Benzove van divizije, Volker Morninveg
S leva: predsednik grupe GAZ, Bo Anderson i rukovodilac Mercedes-Benzove van divizije, Volker Morninveg

“GAZ ima jaku inženjersku i proizvodnu tradiciju koje su se značajno razvile u poslednjih nekoliko godina tokom kojih je kompanija napravila veliki napredak u osavremenjavanju svog asortimana i poboljšala kvaliteta proizvoda“, kaže predsednik grupe GAZ Bo Anderson (Andresson). „To je osnova za saradnju sa Daimlerom. Zajednički projekat će nam omogućiti da unapredimo tehnologiju i jačanje pozicije GAZ-a na tržištu komercijalnih vozila. S obzirom na to da su GAZ i Mercedes fokusirani na fundamentalno različitu potrošačku publiku, obe kompanije će moći da napreduju u svojim segmentima.”

Važan događaj je komentarisao i rukovodilac Mercedes-Benzove van divizije, Volker Morninveg (Mornhinweg): “Danas je poseban dan za diviziju Mercedes-Benz Vans i našeg partnera GAZ grupu. Pokretanje lokalne proizvodnje Sprintera Classic je važan korak kompanije na brzo rastućem ruskom tržištu. Mi ćemo ponuditi našim klijentima vozilo koji savršeno odgovara njihovim potrebama.”

Za proizvodnju Sprintera Classic u GAZ-u je modernizovano oko 90.000 kvadratnih metara proizvodnih i logističkih objekata.

Istovremeno sa početkom proizvodnje vozila Sprinter Classic u GAZ-u, u pogon je pušten i novi kompleks za bojenje i zaštitu karoserije koji je proizvela nemačka kompanija Eisenmann, vodeći međunarodni isporučilac sistema za automobilsku industriju. Kapacitet kompleksa je više od 10 karoserija na sat, a predviđeno je da u početku ponudi 11 boja za farbanje „ruskih“ Sprintera. Nova tehnologija, u koju je uloženo oko 50 miliona evra, omogućiće, pored bojenja vozila, i garantovanu zaštitu od korozije – u potpunosti u skladu sa standardima Daimlera, a takođe će se koristiti i za bojenje karoserija drugih vozila u GAZ-om proizvodnom asortimanu.

Da bi se obezbedila visoka pouzdanost vozila, u svakoj fazi proizvodnje u Nižnjem Novgorodu sistem kontrole kvaliteta komponenti i gotovih proizvoda u skladu je sa pravilima koncerna Daimler. Stručnjaci GAZ grupe su obučavani u Nemačkoj i nastaviće da unapređuju svoje veštine pod nadzorom nemačkih kolega.

Povećanje lokalizacije otvaraće nova radna mesta, kako u GAZ grupi, tako i kod dobavljača. To bi trebalo da u Nižnji Novgorod privuče visoko kvalifikovane stručnjake, da poveća interesovanja mladih Rusa za rad u automobilskoj industriji – kroz obuku za rad u visokotehnološkoj industriji.

U Sprinter Classic se ugrađuje savremen ekološki OM 646 dizel motor sa visokim obrtnim momentom i malom potrošnjom goriva. I motor će se u dogledno vreme takođe proizvoditi u Rusiji. Ručni TSG menjač (specijalizovana transmisija za laka teretna vozila Mercedes-Benza) za novi Sprinter Classic je prilagođen za Rusiju i specifična opterećenja.

Sledeći moto “Vans. Born to run (Venovi Mercedes Benz. Uvek u pokretu) i Sprinter Classic je, kako navodi Daimler, sinonim za pouzdanost, trajnost i otpornost na velika opterećenja. To je, uverava proizvođač, jedan od najbezbednijih automobila u svojoj klasi. Već u osnovnoj verziji opremljen elektronskim sistemom za kontrolu stabilnosti ESP® 9.i najnovije generacije, ABS-om i ASR sistemom za kontrolu proklizavanja, a takođe i vazdušnim jastukom za vozača.

Mercedes-Benz Sprinter Classic u zvaničnoj dilerskoj mreži Mercedes-Benza će biti dostupan u septembru 2013. Mercedes-Benz Rusija ima za cilj da formira specijaliziranu mrežu dilera za laka komercijalna vozila, koja će u potpunosti biti fokusirana na potrebe korisnika Mercedes-Benz vozila.