Mercedes isporučio prvi kamion sa Euro VI motorom u Srbiji

03.04.2013.

Mercedes-Benz Srbija i Crna Gora je 12. marta u Srbiji isporučio prvi novi Actros čiji izduvni gasovi zadovoljavaju Euro VI standarde. U odnosu na prethodnu generaciju, novi Actros sa Euro VI motorom ima za približno četiri odsto nižu potrošnju goriva, kao i za 40% smanjenu potrošnju agensa AdBlue. Novi Actros, kako navodi Mercedes-Benz, ima i manje ukupne troškove u odnosu na konkurente. To se, pored povoljne potrošnje goriva, ogleda i u niskim troškovima održavanja, popravki i izuzetno dugim servisnim intervalima.

Isporučena verzija je Actros 1845 LS sa BigSpace kabinom, koja se odlikuje ravnim podom i unutrašnjom visinom od 1.990 mm a, kako Mercedes-Benz uverava, nudi neprevaziđen komfor u dugolinijskom transportu. Redni šestocilindarski motor sa common rail X-Pulse tehnologijom raspolaže sa 449 KS i nudi maksimalni obrtni moment od 2.200 Nm. Osim respektujuće snage, ovaj motor je, kako u svom saopštenju uverava Mercedes-Benz, opremljen i najsnažnijom motornom kočnicom u klasi, koja obezbeđuje impresivnih 544 KS snage kočenja. Snaga se prenosi na točkove posredstvom treće generacije Mercedes PowerShift, potpuno automatizovanog menjača.

Veliki doprinos efikasnosti eksploatacije novog Actrosa pruža i korišćenje FleetBoard telematskog sistema, kojim je isporučeno vozilo takođe opremljeno.

Kamion je isporučen firmi INTERKOVAČ d.o.o. iz Sremske Mitrovice. Biće korišćen za dugolinijski transport i već na prvom putovanju do Italije pokazao je izuzetnu ekonomičnost, sa prosečnom potrošnjom od 27 litara na 100 kilometara.

Izvor: Mercedes-Benz Srbija i Crna Gora