Mercedes Travego – Coach of the Year 2010

18.10.2009.

Busworld 2009, najveća evropska smotra autobusa u ovoj godini, idealno je i očekivano mesto za proglašenje najprestižnije «kočije»: odlukom žirija specijalizovanih novinara iz 17 evropskih država laureat za 2010. je Mercedes-Benzov „lučonoša“ – Travego.
Posle junske Coach Euro Test vožnje u okolini Pariza (Senlis), titula je pripala trećoj, početkom ove godine inaugurisanoj generaciji. Od 1999-te, kada se pojavio prvi Travego, svako novo «izdanje» je opremano sve savremenijim elektronskim i drugim komponentama koje su unapredile bezbednost, komfor i ekonomičnost. Tako je prvi Travego imao elektronski kočni sistem (EBS), ABS, kontrolu proklizavanja i retarder, u drugoj generaciji je dobio sigurnosni sistem koji upozorava ako vozilo bez kontrole prelazi horizontalne oznake na drumu (Lane Keeping Assist) i sistem koji kontroliše odstojanje od vozila ispred. U aktuelnoj generaciji nova je aktivna asistencija u kočnom sistemu u iznenadnim situacijama, a bez doplate se dobija i specijalni sistem čeličnih prečaga smeštenih u donjem prednjem delu, koji sprečava podletanje vozila pri čeonim sudarima.
Glavni kriterijumi pri «bodovanju» i ove godine su bili ekonomičnost, prilagodljivost zaštiti okoline, upravljanje, komfor i, naravno, bezbednost. U konkurenciji su još bili i nemački Neoplan Citiliner druge generacije (s MAN-ovim motorom), holandski Van Hool Altano (s motorom DAF), italijanski Barbi Maestro HD (šasija i motor Volvo) i britanski Plaxton Elite (šasija Volvo B12R).
Od 1990-te, za koju je dodeljena prva titula Coach of the Year, Mercedes-Benz je to priznanje osvojio još i za 1992. za model O404.

Za 2001. i 2007. stekao je «naslov» Bus of the Year, za modele gradskih i gradsko-prigradskih autobusa Cito i Citaro UL.

Broj sedišta i nivo komfora koji pružaju zavisi od želje kupca i dužine Travega: ova familija visokopodnih "kočija" se nudi u verzijama s dve osovine, dužine 12,18m; kao Travego M - sa tri osovine i dužinom od 13 m i kao Travego L - tri osovine, dužina 14,03 m
Novi osmostepeni automatizovani menjač GO 240-8 PowerShift je nevidljiva, ali veoma značajna novina na aktuelnoj generaciji najluksuznijeg Mercedesovog autobusa