Mercedes Travego – prva „kočija“ sa Euro VI sertifikatom

08.01.2012.

Na Busworldu 2011, održanom krajem oktobra prošle godine u belgijskom Kortrijku, Mercedes-Benz je predstavio prvi turistički autobus sa novim motorom iz novog Actrosa – OM 471 koji ima Euro VI sertifikat. Verzija ugrađena u Travego Edition 1 nudi 476 KS i 2.300 Nm maksimalnog obrtnog momenta pri 1.1000 obrtaja u minuti (2.000 Nm već pri 900 obrtaja).
Osim što je „zelen“ po recepturi koja na snagu stupa 2014-te, novi motor je, uverava Mercedes, tiši, troši manje goriva u odnosu na uporedive iz aktuelene generacije (za sada to ne potkrepljuje brojkama), za naknadno čišćenje izuduva mu je potrebno čak 40 odsto manje agensa AdBlue. Produžen je interval servisiranja (čišćenja) prečistača čvrstih čestica u izduvnom sistemu – na 360.000 km (potom, na svakih 240.000 km). Servisni interval je sa 90.000 km (na motorima Euro V) pomeren na 120.000 km, 90 odsto komponenti motora bez „generalke“ može da izdrži 1,2 miliona kilometara (na aktuelnim motorima jedan milion).
Da bi motor bolje „disao“, promenjena je pozicija hladnjaka – sa leve na desnu stranu, a uz optimizaciju ventilatora i kontrole njegovog uključivanja za 30 odsto je poboljšana efikasnost rashladnog sistema. Među važnim izmenana je i uravnoteženije opterećenje pogonskih osovina, odnosno „relokacija“ rezervoara za gorivo, koji je sada pomeren više prema prednjoj osovini. Delimično je pomerena i pozicija baterija (akumulatora), smanjena je i masa nekih komponenti, recimo prozora i klima uređaja. Sve ovo je učinjeno da putnici i prtljag u Travegu Edition 1 nemaju nikakvih „smeštajnih“ ograničenja (što se za za odlazaći Travego sa Euro V agregatima ne može reći).
Uz novi motor, Travego Edition 1 je dobio i novu verziju osmostepenog, potpuno automatizovanog menjača GO 250-8 PowerShift. Mercedes tvrdi da pruža komforniju i bržu promenu stepena prenosa. Novi izmenjivač toplote mu omogućava konstantnu radnu temperaturu ulja od 80 stepeni, što će se pozitivno odraziti na produženje intervala obavezne promene ulja. Novi menjač je dobio i takozvani „puzeći“ hod, sličan onim na automatskim menjačima sa konverterom obrtnog momenta. „Puzeći“ mod omogućava lakše i preciznije manevrisanje. Povećana je i snaga integralnog retardera, sekundardnog tipa, koji kao medijum sada koristi tečnost iz sistema za hlađenje. Prethodni je zahtevao kombinaciju ulja i vode (zbog toga iziskivao zamenu ulja). Novi retarder je omogućio da ukupna masa menjačkog sklopa bude manja za 20 kg – sada iznosi 285 kg.
S novim menjačem je izmenjena i pozicija komandi – sada su u ručici ispod kola upravljača (na prethodniku to je bio joystick u instrument tabli). Osim komfora, nova komanda menjača utiče i na povećanje bezbednosti, jer su ruke praktično sve vreme na upravljaču ili tik uz njega.
Zbog nove pozicije ručice menjača usledile su brojne sitne korekcije na tabli s instrumentima, a centralni informacioni „punkt“ je veći i lakše čitljiv. Među sasvim novom opremom je sistem Attention Assist, koji će asocijativnim simbolom – šoljicom kafe – upozoriti vozača da je vreme za odmor, a na osnovu analize brojnih parametara: ugla točkova (upravljača), brzine, uzdužnih i bočnih ubrzanja, neprekidnog vremena provedenog u vožnji itd.
Nivo bezbednosti je unapređen i LED dnevnim svetlima integrisanim u glavne farove, dok sistem za nadgledanje pritiska u pneumaticima sada izveštava o stanju u svakoj „gumi“ pojedinačno. 

 

 

 

 

 

 

Fotografije snimljene aparatom Nikon COOLPIX P300
Eksluzivna foto oprema sajta: Nikon; prodaja i servis: www.refot.com