Miško Đoković ima priliku da postane najekonomičniji vozač kamiona na svetu

14.09.2014.

DFC najava Get_01Finalisti takmičenja Drivers’ Fuel Challenge by Volvo Trucks iz 23 države 19. septembra se u Geteborgu, u Švedskoj, u sedištu Volvo kamiona, takmiče se za titulu najekonomičnijeg vozača kamiona na svetu. Ovo takmičenje je jedinstveno na planeti jer je otvoreno za sve profesionalne vozače, bez obzira na to koju marku kamiona voze.

Kamionskom prevozniku srednje veličine trećina troškova otpada na gorivo. Efikasnijom vožnjom, vozači kamiona mogu da smanje potrošnju goriva i naprave značajnu razliku, kako u finansijskom tako i u ekološkom pogledu.

“Takmičenjem Drivers’ Fuel Challenge želimo da istaknemo činjenicu da, prihvatanjem ekonomičnijeg stila vožnje, vozač kamiona ima ključnu ulogu. Takođe smo svesni činjenice da je to tehnička veština koju svi vozači mogu da nauče i koja na duge staze transportnim kompanijama donosi velike uštede”, ističe Vesna Jović, projekt menadžer za Drivers’ Fuel Challenge pri Volvo Trucks.

DFC najava Get_02Tokom ovog proleća širom sveta održano je nekoliko izazovnih kvalifikacionih rundi, a pobednik nacionalnog nadmetanja u Srbiji je Miško Đoković, vozač Grade Transa iz Čačka. Na regionalnom finalu, održanom krajem avgusta u blizini Bratislave, u Slovačkoj, Đoković je osvojio treće mesto, čime se kvalifikovao za svetsklo finale u Geteborgu.

„Veoma sam uzbuđen i izuzetno počastvovan što ću imati prilike da se takmičim u tako značajnoj konkurenciji – sa dvadesetdvojicom kolega iz celog sveta“, kaže 40-godišnji Miško Đoković, profesionalni vozač, koji Volvo kamionima upravlja još od 1999. godine.

„Kao što se nisam posebno pripremao za kvalifikaciono takmičenje u Čačku, nacionalno finale u Novim Banovcima i regionalno finale na Slovakia Ringu u blizini Bratislave, tako neće biti ni treninga za Geteborg. Iz kamiona gotovo da ne izlazim, tako da mi naročite pripreme i nisu potrebne, a moj najbolji ‘trener’ je vlasnik kompanije u kojoj sam zaposlen, Gradimir Petrović“, šaleći se kaže Miško Đoković i dodaje: „Od prošle godine vozim novi FH sa Euro VI motorom – izuzetan tegljač u svakom pogledu, s kojim se odista može postići rekordno ekonomična potrošnja goriva“.

Tokom takmičenja vozači se ocenjuju na osnovu četiri različita kriterijuma koji utiču na potrošnju goriva. To uključuje vožnju i kočenje, korišćenje motora i menjača, sposobnost da se ispuni zadatak za zadato vreme i pridržavanje saobraćajnih pravila.

Svi vozači će se takmičiti sa novim Volvo FH kamionima sa I-Shift automatizovanim menjačem. Volvo Trucks organizuje ovo takmičenje od 2009. godine.

Svi finalisti će biti objavljeni na Driver’s Fuel Challenge’s veb stranici www.driversfuelchallenge.com tokom septembra.