Mostar – međunarodna pozornica kamiona, autobusa i prateće industrije

18.04.2023.

U prisustvu velikog broja zastupnika i distributera kamiona, autobusa, komunalnog i dodatnog programa, priključnih vozila, vlasnika i predstavnika prevoznih kompanija s velikim kamionskim flotama, Vanjsko-trgovinske i federalne privredne/gospodarske komore BiH, konzulata Republike Hrvatske, novinara i drugih zainteresovanih u Mostaru je, u hotelu Mepas, održana prva javna prezentacija jedinstvenog poslovno-zabavnog događaja Truck & Bus Show Mostar 2023. Organizator je bio Truck Adriatic Alliance, a domaćin ATP – Autoprevoz Teretni promet Mostar.

Program javne prezentacije je započeo audio-vizuelnom najavom, koju je pripremio Exo Events iz Zagreba. Projekat Truck & Bus Show Mostar 2023 ima za cilj da na jednom mestu, uz zabavni program, u izložbeno-prodajnom otvorenom i zatvorenom prostoru prikaže najnovije drumske krstarice, autobuse, dostavna i komunalna vozila, dodatnu opremu i mogućnosti alternativnih transportnih rešenja. Jedinstven događaj ove vrste u 2023. godini, ne smo u Bosni i Hercegovini, već i u Jadransko-jonskom regionu, trebalo bi da se održi od 13. do 16. septembra, u neposrednoj blizini Aluminijskog kombinata, na više od 10.000 m2 otvorenog i zatvorenog prostora (u dve izlagačke hale). Organizator najavljuje da će program biti više nego izazovan, kako za poslovne, tako i za privatne posetioce, zaljubljenike u kamione i autobuse, ali i za diplomatske predstavnike.

Na predstavljanju projekta, goste i predstavnike medija prvo je pozdravio sekretar Udruženja za transport Federalne privredne/gospodarske komore BiH, Faruk Drugović, koji je istakao podršku projektu, uz isticanje potrebe za takvim događajem, upravo u sektoru transporta, koji se premalo vidi u javnosti, a od životnog je značaja za društvo u celini.

U ime domaćina se obratio direktor AT Mostar, Danijel Pehar, koji je, između ostalog rekao: „Autoprevoz Teretni promet Mostar ove godine obeležava impozantnih 70 godina postojanja. Jedno je od najstarijih prevozničkih preduzeća na području Jugoistočne Europe. I sa sedam desetleća, kompanija je i dalje vrlo vitalna i uspešna. Malo koja firma, ne samo u BiH već i šire, može da se pohvali da su u njoj zaposleni vozači i sa 40 godina radnog staža. Za razliku od mnogih drugih, koji zbog specifične situacije u privrednim tokovima BiH, polako menjaju delatnost, odlaze iz države ili naprosto gase preduzeće, mi i dalje radimo, širimo se i vozimo po celoj Evropi. Otuda i želja da za ovu veliku godišnjicu napravimo nešto dobro za sve zaposlene u ATP Mostar i njihove porodice, za građane Mostara, za Hercegovačko-neretvansku županiju, Bosnu i Hercegovinu, za Evropu.“

Službenu prezentaciju projekta je održao izvršni direktor Truck Adriatic Alliance i glavni „operativac“ Truck & Bus Show Mostar 2023, Josip Kelemen.

„Truck Show Mostar je sastavljen iz četiri dela: izložbeni (promotivno-prodajni), stručni (konferencija), takmičarski (izbori za NAJ kamione i vozače) i zabavni deo (koncerti i kamionski šou). Sve bi trebalo da će započne velikim vatrometom. koji će obasjati nebo nad Mostarom u bojama izlagača. Prvog dana nakon svečanog otvaranja i obilaska izložbeno-prodajno i zabavnog prostora, održaće se međunarodna konferencija o stanju u transportu i logistici, koju zajednički organizuju TAA, Institut izvrsnosti u logistici, transportu, saobraćaju i ekologiji i Konzorcijum Logistika BiH. Drugi dan je u konferencijskom programu posvećen novim tehnologijama u industriji komercijalnih vozila i transportu, dok bi treći dan trebalo da protekne u susretima s diplomatsko-konzularnim predstavnicima“, nagovestio je gospodin Kelemen i nastavio: „U programu Truck Show Mostar bi trebalo da učestvuju praktično svi koji imaju neke dodirne tačke s tom branšom – od zastupnika i proizvođača najpoznatijih kamionskih marki i rezervnih delova, naftne i industrije motornih ulja, špeditera, banaka, osiguravajućih društava, vlasnika prevozničkih flota, pa do predstavnika stanica za tehnički pregled, MUP-a i drugih državnih tela, ovlašćenih ustanova i organizacije za bezbednost u saobraćaju, sindikata vozača, medija koji prate autoindustriju, predstavnika akademske zajednice, trgovaca i potrošača itd.“

„Ovo je svojevrsno javno priznanje svim vozačima i vlasnicima flota koji rade marljivo i ni malo lako, pa će svi vozači koji dokažu da imaju važeću dozvolu za rad, a žele da posete mostarski događaj, od organizatora primiti besplatnu ulaznicu“, istakao je Kelemen i dodao: „Truck Show Mostar je privredni izložbeno-prodajni i zabavni projekt koji na poseban način odaje veliko priznanje ’kamiondžijama’, slavi marljive vozače i njihove kamione, ali i nagrađuje – kroz takmičenje ’lepote kamiona’ pod motorom Super kamionska oprema Mostar bira najkamione. Usput, događaj bi trebalo da poveže vlasnike kamionskih flota s ostalim učesnicima u lancu transporta i logistike. Vredni vlasnici/transportni operateri, domaće i strane ’kamiondžije’, kroz razna dnevna događanja i izbore, takmičiće se i za nagrade vredne više od 13.000 evra. Uz to, dvanaest vozača biće izabrano da njihovi kamioni budu predstavljeni u godišnjem zidnom kalendaru Truck Show Mostar za 2024… Kalendar će se snimati na najlepšim hercegovačkim turističkim lokalitetima, zajedno s finalistima izbora za ’Kraljicu i kralja kamiona’…“, najavio je Josip Kelemen.

Za vozače su pripremljene razne takmičarske kategorije: Best of Show, Divizija tegljača, Divizija poluprikolica/prikolica, Klasična divizija, Neradni izložbeni kamion, zatim specijalne kategorije, poput izbora za Najorginalniji kamionski enterijer, Najbolji dizajn, Najbolja kamionska tema, Najbolji motor, Najbolja svetla itd. Postoji i posebna kategorija priznanja s dve nagrade (a glasanje će se u potpunosti održati on line tokom održavanja Truck Show Mostar) – to je virtuelni izbor za Najneobičniji kamion po dizajnu, „Najfotogeničniji“ kamion… Vozači će svoje umeće, sposobnosti i želje moći da pokažu kroz vožnju spretnosti, brzinsko menjanje pneumatika, vuču kamiona sopstvensom snagom – izbor za najsnažnijeg čoveka Truck Show Mostar 2023. Budući da vozači na dugim međunarodnim turama često sami sebi pripremaju toplu hranu, biće organizovan i izbor za The best a trucker’s cook 2023. – „majstori volana“ će moći da pokažu svoje kulinarske veštine u pripremi gastronomskih specijaliteta.

Svake večeri je planirana zabava – koncerti i nastupu poznatih zvezda show businessa (za učesnike će ulaz biti besplatan!). S obzirom na to da je Truck & Bus Show Mostar i program za porodice, i za njih se pripremaju prigodni sadržaji, recimo, „Dečiji vrtić“, u koji će roditelji moći da ostave svoju decu dok obilaze manifestaciju ili učestvuju u poslovnim susretima.

A onda su se za reč javili brojni gosti. Vrlo upečatljiv nastup je imao Nikola Marinčić, iz Nicolas Frigo grupe. Rekao je da ponosan što je i sam nekad radio u Autoprevozu Teretni promet Mostar i dodao: „Danas iza sebe imam 50 godina radnog staža kao vozač. I ponosan sam na to. Oduševljen sam idejom i projektom. To je nedostajalo Bosni i Hercegovini. To je ono o čemu smo često govorili – da mnogi u Evropi imaju nešto slično, jedino se ovde na tom planu ništa nije dogodilo. Zato svaka čast za projekt! Mi ćemo svakako učestvovati. Želeo bih da sugerišem da pokušate da napravite svojevrsni PR za mlade, da vide kako ovo nije ružan i uvek težak posao, da on ima i svoje lepe strane. Pokušajte da privučete mladost, jer nam nedostaju vozači, a, ako ih i imamo, odoše van države. Treba ih zadržati, ali ne samo pričom već konkretnim programima i boljim uslovima za rad.“

„Ovo je za svaku pohvalu, posebno ako ćemo aktuelizovati i teme koje su nam od životne važnosti poput nas u HoldINA grupi, delu INA MOL grupacije. Predlažem da konferencije i aktivnosti pre konferencije, odnosno Truck & Bus Show Mostar 2023, dotaknu i teme o kojima se malo ili nimalo govori, a nama prave problem u svakodnevnom poslovanju, jer se doslovno borimo s raznim administrativnim i drugim barijerama i problematikom nesprovođenja propisa, odnosno neharmonizacije propisa BiH s onim iz EU“, rekla je između ostalog, direktorka Transporta i logistike HoldINA Sarajevo, Elma Čustović.

„Odlična ideja! Za svaku pohvalu. Zanima nas ova manifestacija jer smo generalni zastupnik, distributer i serviser poznatih svetskih marki VDL Bus & Coach, ISUZU i KRONE za Bosnu i Hercegovinu“, rekao je direktor Sejari Sarajevo, Hasan Sarajlija.

Nakon što je čula da će se u programu Truck & Bus Show Mostar 2023 posebna pažnja posvetiti i elektromobilnosti, odnosno alternativnim gorivima, za reč se javila i Anela Karahasan, sekretar Udruženja za elektromobilnost i ovlašćenih zastupnika i trgovaca automobilima Privredne/gospodarske komore Federacije BiH i između ostalog rekla: „Raduje nas što ćemo moći da budemo deo programa u manifestaciji koja je nedostajala Bosni i Hercegovini. Čestitam na ideji i hrabrosti.“

Nakon prve prezentacije projekta u Mostaru, o ciljevima i programu Truck & Bus Show Mostar 2023 uskoro bi trebalo da budu upoznati i potencijalni učesnici i posetioci na sličnim medijskim promocijama u Hrvatskoj i Srbiji.

Izvor: Truck & Bus Show Mostar 2023, fotografije: Eugen Kelemen