MTZ u 2020. povećao izvoz proizvoda u države izvan ZND za 18,5%

09.02.2021.

„Uprkos pandemiji virusa korona, Minska fabrika traktora (MTZ – Минский тракторный завод) u 2020. je ostvarila dobre rezultate na tržištima izvan Zajednice nezavisnih država*: obim izvoza povećan je za 18,5%. Prodaja proizvoda kupcima u Rusiji i drugim državama ZND je nešto niža od planirane, ali je u svakom slučaju blizu onoga što bi se u principu moglo dobiti u ovoj situaciji“, rekao je Mihail Kadnikov, zamenik generalnog direktora za marketing i direktor marketinga MTZ.

MTZ je 2020. godine izvezao proizvode u vrednosti od 530 miliona dolara. Rusija je ostala glavni uvoznik opreme MTZ u 2020. godini, Kazahstan je na drugom, Ukrajina na trećem mestu. Proizvodi MTZ su lane isporučeni u 45 država, uključujući devetu kojima se nisu prodali 2019. godine (Burundi, Velika Britanija, Haiti, Gvatemala, Gvineja, Dominikanska Republika, Zimbabve, Indonezija, Španija).

Prvog januara 2021. godine yalihe traktora i mašina u skladištima iznosile su 3.222 jedinice, što je pad od 12,4% u odnosu na početak prethodne godine. Do smanjenja skladišnih zaliha došlo je usled povećanja obima prodaje.

„Važno je shvatiti da standardna proizvodnja traktora, u zavisnosti od modela, uključujući redosled nabavke materijala i komponenata, montažu i otpremu, traje duže i od 40 radnih dana. Da bi se odmah izvršile porudžbine, neophodno je imati zalihe opreme u skladištu, predviđajući potrebe kupaca“, naglasio je Mihail Kadnikov.

Na kraju 2021. godine, odnos zaliha gotovih proizvoda u skladištima ne bi trebalo da prelazi 1,45.

Izvor: MTZ

*Članice ZND: Azerbejdžan, Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Rusija, Tadžikistan i Uzbekistan