Na sajmu u Beogradu novi Sprinter i Crafter s nadogradnjama iz Kragujevca

22.03.2019.

Na 54. međunarodnom salonu automobila, koji se u Beogradu održava od 22. do 31. marta, kragujevačka specijalizovana kompanija Politek, u saradnji s uvoznicima Mercedes-Benzovih i Volkswagenovih lakih komercijalnih vozila, izlaže novi Sprinter (u verziji 314) i već afirmisani Crafter nove generacije (u verziji 35LR) koji su namenjeni međunarodnom transportu.

Oba vozila imaju nadograđene tovarne sanduke s klasičnom ceradom i dodatnom opremom, prilagođenom specifičnoj upotrebi. Dimenzije tovarnih sanduka omogućavaju transport osam euro paleta (neto dužina tovarnog prostora u oba vozila je oko 4,2, širina oko 2,2, a visina oko 2,45 m u Sprinteru, odnosno oko 2,3 m u Crafteru). Po zahtevu kupca, vozila obe familije se mogu nadograditi i za prevoz većeg broja paleta.

Konstrukciju sanduka čine aluminijumski profili podšasije, specijalno projektovani u Politiku, koji omogućavaju maksimalnu korisnu nosivost.

Na krovove obe kabine su ugrađene „kapsule“ za spavanje češkog proizvođača PONY, čiji je Politek ekskluzivan zastupnik za tržište Srbije. PONY je jedan od svetskih lidera u proizvodnji modula za spavanje s modernim aerodinamičnim dizajnom, koji doprinosi značajnom smanjenu potrošnje goriva. Grejanje kabine vozača i prostora za spavanje u „kapsuli“ se vrši pomoću dodatnog Webasto ili Eberspacher grejača.

Ugradnjom vazdušnih jastuka na zadnjoj osovini oba vozila podiže se stabilnost i udobnost vožnje, a da bi se na dugim putovanjima vozaču olakšao posao i radno mesto učinilo komfornijim, u dodatnoj opremi su još i posuda („bidon“) s vodom za pranje ruku, hladnjak za hranu i osvežavajuće napitke i kutija za alat.

Posetioci 54. MSA će Mercedesov-Benzov Sprinter s Politekovom nadogradnjom moći da razgledaju na spoljnom štandu ispred hale 3, a Volkswagenov Crafter ispred hale 5. Za sve zainteresovane kupce tokom sajamske manifestacije pripremljena su brojna iznenađenja i popusti.

U Politiku, koji je dugogodišnji partner kompanija Star Import i Porsche SCG, podsećaju da su i Sprinter i Crafter premijum modeli u klasi vozila ukupne mase do 3,5 tona. Aktuelan Mercedes-Benzov Sprinter je veoma pogodan za sve vrste nadogradnji, posebno zbog toga što u novoj, trećoj generaciji to vozilo sada ima i verziju s pogonom na prednje točkove, čime čuveni proizvođač ulazi u „arenu“ vozila za međunarodni transport. Budući da novi Sprinter u verziji s prednjim pogonom nema kardansko vratilo, šasija je spuštena za oko osam centimetara, pa je korisna visina nadogradnje najviša u ovoj klasi vozila. Uz to, novi Sprinter u odnosu na prethodnu generaciju ima i za oko 50 kg veću korisnu nosivost.

I Volkswagen se potrudio da kupcima Craftera pruži premijum osećaj u teretnom vozilu, odličnim izborom materijala kojim je uređena unutrašnjost – otuda se vozač u ovom malom teretnjaku oseća bezmalo kao u skupocenom putničkom vozilu. S aspekta ergonomije, za Crafter se može reći da je ispunio najviše standarde: dizajnersko-tehnički tim je uspešno odgovorio svim zahtevima vozača za lakoćom upravljanja i komforom, pa je i zbog toga to jedno od vozila vrlo pogodnih i za duže međunarodne prevoze. U kabini je mnoštvo pregrada, USB punjača, mesta za odlaganje stvari… Za ovo vozilo je takođe karakteristično da ima nešto duže međuosovinsko rastojanje od ostalih marki, što omogućava nadogradnju tovarnog sanduka za prevoz devet euro paleta, bez produžavanja šasije.

Mercedes-Benz i Volkswagen su uložili dosta novca u razvoj Sprintera, odnosno Craftera što je, između ostalog, doprinelo ekonomičnijoj eksploataciji – ne samo zbog smanjene potrošnje goriva, već i zbog nižih troškova za održavanje: oba modela, naime, imaju fleksibilne obavezne servisne intervale u zavisnosti od broja prevaljenih kilometara i stila vožnje. Potrebu za posetu servisu u oba vozila „preračunava“ kompjuter i o tome na instrument tabli obaveštava vozača ili flotnog rukovodioca, pa su intervali redovnog održavanja nekada i duži od 50.000 km.