Najavljene investicije u proširenje i modernizaciju Aerodroma Nikola Tesla

17.04.2015.

Aerodrom BEGAerodrom Nikola Tesla u Beogradu započeo je dvogodišnji investicioni ciklus vredan 20,2 miliona evra kojim će, kako je 16. aprila rečeno na predstavljanju projekta na Sajmu građevinarstva, biti prošireni terminalni kapaciteti za 20 odsto, a planirana je i izgradnja između tri i osam hiljada metara kvadratnih novih komercijalnih sadržaja.

Ove investicije namenjene su domaćim građevinarima koji na sajmu imaju priliku da se upoznaju sa projektima. Najavljeno da će zahvaljujući proširenju kapaciteta i izgradnji novih komercijalnih sadržaja značajno biti povećani i prihodi.

Direktorka za investicije i razvoj na aerodromu Nikola Tesla, Ana Luković, istakla je da je 2014. bila rekordna godina za to preduzeće na svim poljima i da je zbog toga aerodrom odlučio da poveća svoje kapacitete.

“Imali smo rekordan broj putnika, letova, rekordne finansijske rezultate i dobit što nas je dovelo do ivice naših saobraćajnih kapaciteta i, da bi novu sezonu dočekali spremno, odlučili smo se da ovaj kratkoročni investicioni ciklus, koji će trajati dve godine, počinjemo u ovoj i završavamo do kraja sledeće godine”, rekla je Luković.
Novac će biti uložen u dogradnju fingerskog hodnika C, koji je sastavni deo aerodromskih terminala, čime će se dobiti novih 10.000 kvadrata, rekla je Luković dodajući da aerodrom trenutno raspolaže sa 50.000 kvadrata.

Predviđeno je i ulaganje u novu platformu za diajsing, zatim uređenje prostora u postojećem terminalu 1 koji će dobiti novi granični prelaz sa četiri kanala za prelaz putnika. Taj deo će dobiti i nove komercijalne sadržaje, a planirana je i rekonstrukcija i dogradnja toplovoda. Uz to, radiće se i na projektovanju nove vatrogasne baze.

“Ove investicije planiramo iz sopstvenih sredstava i za deo projekata već imamo tehničku dokumentaciju, dok je za neke u fazi izrade”, rekla je Luković i zaključila da se za novi granični prelaz trenutno bira projektant, a da bi trebalo da bude izabran do kraja sledeće nedelje.

Izvor: press služba 41. Međunarodnog sajma građevinarstva SEEBBE