Najbolji vozači kamiona iz regiona spremni za Scanijino evropsko finale

17.04.2019.

Scania Hrvatska d.o.o. je 13. i 14. aprila bila domaćin prvog Scanijinog regionalnog takmičenja za vozače kamiona iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine – Scania Driver Competitions.

Nakon prijave i rešenog teorijskog testa na web stranici svake od država-učesnica, dvadeset najuspešnijih po broju bodova na teorijskom testu stiglo je u Zagreb na polufinalno takmičenje u subotu, 13. aprila. Narednog dana je održano finalno nadmetanje za prvo mesto države koju takmičari predstavljaju, na kojem su četvorica najuspešnijih stekli pravo za odlazak u Švedsku, na finalno evropsko takmičenje, gde će, zajedno s kolegama iz svih evropskih država, voziti za pobedu i glavnu nagradu – kamion u vrednosti 100.000 evra, konfigurisan po želji pobednika.

Ove godine za takmičenje Scania Driver Competitions se prijavilo 420 vozača iz celog regiona Scania East Adriatic, a njih 155 je rešilo teorijski test. U eliminacionom takmičenju za regionalno finale 13. aprila se od takmičara tražilo praktično znanje obezbeđenja tereta u poluprikolici, otkrivanje ‘grešaka’ na kamionu i poluprikolici na zadatku provere vozila pre vožnje, kao i veština defanzivne i ekonomične vožnje pod nadzorom Scanijinog trenera vozača po unapred definisanoj ruti u javnom saobraćaju.

Za finale su se kvalifikovala po trojica najboljih iz svake države, a ono je 14. aprila održano po hladnom i kišovitom vremenu. Pred finaliste su postavljena dva poligonska zadatka: Vodeni izazov – precizna i mirna vožnja s napunjenim rezervoarom za vodu od 1.000 litara fiksiranim na sedlo tegljača (bilo je važno izgubiti što manje vode) i Gašenje i spašavanje (cilj je bio da se oceni vozačeva sposobnost brze i tačne reakcije u simuliranoj hitnoj situaciji na putu).

Nakon tog jutarnjeg dela programa, najatraktivniji je bio zadatak za „državne“ pobede: Knock The King Head 2 Head, ‘sučeljavanje’ kojem je cilj bio da vozač pokaže svoje umeće preciznog i sigurnog manevrisanja vozilom (tegljač s poluprikolicom), dok ima suparnika s druge strane.

Uzbudljivo nadmetanje je proteklo u fer i prijateljskoj atmosferi, a pred kraj finalnog dana bili su poznati i putnici za Švedsku: srpske boje će na finalu, koje se održava krajem maja, predstavljati Gergelj Homolja iz kompanije H&H Transport iz Tornjoša kod Sente. Drugo mesto za Srbiju na regionalnom finalu u Zagrebu pripalo je Nikoli Šujici, a treće Nikoli Dragićeviću iz kompanije Dragićević d.o.o. iz Obrenovca.

1. Gergelj Homolja; 2. Nikola Šujica; 3. Nikola Dragićević

Titulu najboljeg vozača za Hrvatsku branio je Saša Hlišć, koji je pobedio na Young European Truck Driver takmičenju 2015. godine, a učestvovao je i njegov kolega sa istog takmičenja, Kristian Radoš. Radoš je ove godine završio na trećem mestu, Saša na drugom, a pobedu za Hrvatsku odneo je Goran Stojaković iz Kutine. Najbolji vozač iz Bosne i Hercegovine je Adnan Mujkić iz Brčkog, drugo mesto osvojio je Dejan Trubarac, a treće Đorđe Mandić. Slovenački pobednik je mladi vozač Rok Bečan iz Tržiča, na drugom mestu je završio Natan Ožbolt, a na trećem Jožef Ropret.

Svi pobednici

Nagrade Scanije, finansijskih kuća Scania Credit i Scania Leasing i partnera Scania Driver Competitions projekta, kompanija Krone, Continental Adria i Hell Energy Adria, najboljim vozačima predali su Karol Sokol, generalni direktor Scania East Adriatic Region, Urška Fon Satler, regionalna direktorka prodaje i marketinga i Ekaterina Ermolenkova, regionalna direktorka servisnih aktivnosti. Takmičare, vozače, Scanijine kupce i partnere i ekipu koja je organizovala ovaj događaj zabavljala je Indira Forza (ex. Colonia), a nedeljni program sjajno vodila Ida Prester.

S obzirom na to da se ove godine slavi 50 godina Scanijinog V8 motora, posetioci su mogli da uživaju u pogledu na izložene Scanie S650 V8 u crnoj i beloj boji, kao i da se upoznaju s unutrašnjošću kabina slavljeničkog izdanja tog tegljača, koji je s posebnom opremom i oznakama  ‘V8 50’ godina, proizveden u samo 500 primeraka.   

Podsećanja radi, prethodno Scanijino takmičenje vozača u regionu East Adriatic je održano 2015. godine pod imenom Young European Truck Driver, i to samo za Sloveniju i Hrvatsku, uz starosno ograničenje za učesnike od 35 godina. U ovogodišnjem takmičenju starosno ograničenje je ukinuto, a prošireno na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Evropsko finale će se održati od 23. do 26. maja u švedskom gradiću Södertälje, gde se nalazi sedište Scanije. Dalji razvoj Scania Driver Competitions takmičenja možete pratiti na Scanijinim Facebook i Instagram profilima.

Svi učesnici regionalnog finala u Zagrebu

Izvor: PR Scania East Adriatic