Najveći svetski sajam autobusa, Busworld Europe 2019 otvara vrata 18. oktobra

18.09.2019.

Najveća izložba svih vrsta autobusa u svetu – od minibusa do pravih drumskih, eksluzivno udobnih „kočija“ – počinje za tačno mesec dana, proslavom svog 25. izdanja u Belgiji i prvog „usidrenja“ u Briselu. Od samog početka, izložba je bila namenjena isključivo autobusima: nijedno drugo komercijalno vozilo (kamioni, kombiji, …) ili drugi vidovi javnog prevoza (tramvaji, vozovi, metro) nikada nisu ušli u izložbeni prostor ove manifestacije. Busworld je bio i ostao idealna dvogodišnja međunarodna platforma za „umrežavanje“ svih profesionalaca u industriji autobusa. I, povrh svega, uvek ostao u sećanju kao koristan, ali i veoma zabavan.

Proizvođači kompletnih autobusa, karoserija, komponenata, dodatne i prateće opreme prikazuju svoje najnovije proizvode i usluge tokom šest sajamskih dana, od petka, 18. oktobra, do srede, 23. oktobra 2019. godine u do sada najvećem izložbenom prostoru – briselskom Expo sajamskom centru.

Na prošloj izložbi, Busworld Europe, održanoj sredinom oktobra 2017. u „rodnom“ gradu ove jedinstvene manifestacije, belgijskom Kortrajku /Kortrijk/, svoje proizvode i usluge je predstavilo 376 izlagača iz 33 države. Organizator je registrovao više od 37.000 posetilaca iz 118 država. Očekuje se da ove godine sve brojke budu mnogo veće.

Zbog kontinuiranog rasta izložbe, Busworld se prvi put ove godine seli u veći izložbeni centar – Brussels Expo. Izložbeni prostor u „izdanju“ za 2019. veći je za skoro 50% – sa 40.000 m2 u Kortrajku, proširen je do svih 58.000 m2 u glavnom gradu Belgije. Uzgred, hodnici kojima se stiže do štandova dugački su svih pet kilometara. Organizator tvrdi da su za detaljnu posetu izložbi potrebna najmanje dva dana.

Irizarov potpuno električni zglobni autobus za gradski prevoz bio je jedan od najoriginalnijih eksponata na prethodnoj izložbi u Kotrajku, 2017. godine. Organizaotor uverava da će u Briselu ovog oktobra biti još više neobičnih ostvarenja iz autobuskog sveta.

Brisel, sedište većine institucija Evropske unije, ima brojne prednosti za ovaj međunarodni autobuski festival u odnosu na dosadašnju, stotinak kilometara udaljenu lokaciju. U potpunosti ispunjava zahteve svih izlagača i posetilaca. Organizator Busworlda Europe 2019 se postarao da za vreme trajanja izložbe svojim izlagačima i posetiocima omogući besplatan javni prevoz u centru Brisela (svi vidovi prevoza kompanije za lokalni, komunalni prevoz u Briselu STIB/MIVB).

Lokacija se menja, ali Busworld u Brisel preseljava tipičnu „kortrajkovsku atmosferu“. Budući da su tim i vizija Busworlda ostali identični, nema sumnje da će „štimung“ biti vrhunski, kao i u sva 24 dosadašnja evropska „izdanja“ ove izložbe. „Šou“ zapravo ostaje isti, samo na većoj i za pristup lakšoj površini, s više hotela i restorana u okruženju.

Najzanimljiviji deo pratećeg programa trebalo bi da bude Međunarodna autobuska konferencija, koju organizuju UITP (Union Internationale des Transports Publics – međunarodna asocijacija javnog prevoza) i Busworld Akademija. Održava se od 21. do 23. oktobra u istom sajamskom kompleksu, pa je kombinovanje posete izložbi i učešća na toj konferencije sasvim lako izvodljivo.

Kompletna lista izlagača sa njihovom lokacijom na izložbi i dodatne informacije o njihovom portfelju dostupne su na web lokaciji https://www.busworldeurope.org/exhibitors/exhibitor-list-2019 i na aplikaciji Busworld.

Do Brisela se najbrže i najkomfornije stiže avionom. Naš nacionalni avioprevoznik ima direktne letove za Brisel i iz Brisela ponedeljkom i sredom u jutarnjim/prepodnevnim, a petkom i nedeljom u večernjim satima, ali se do glavnog grada Belgije lako stiže i drugim aviokompanijama presedanjem u nekom od većih avio čvorišta (Beč, Minhen, Frankfurt, Cirih itd).