Nova generacija kamiona Volvo FH

06.09.2012.

U Geteborgu, “rodnom“ gradu svih Volvoa, 5. septembra, na gala svečanosti upriličenoj za medijske poslenike, ali i važne kupce iz dobrog dela Evrope, skinut je veo sa nove generacije kamiona FH, najpopularnije familije poznate marke. Od 1993-te, kada se pojavio prvi Volvo sa tom oznakom, do danas je širom sveta prodato više od 650.000 tegljača i solo kamiona iz familije FH. To je više od 60% od ukupne prodaje firme Volvo Trucks.

Tokom bezmalo dve decenije FH je prolazio kroz nekoliko faza modernizacije – najradikalnije su bile 2001. i 2008. Novi FH, međutim, donosi najviše revolucionarnih novina – ne samo u Volvoovu ponudu, već i među sve teške teretnjake. Recimo, novi FH je prvi kamion koji se nudi sa nezavisnim oslanjanjem prednje osovine, a prvi je i među teškim teretnjacima koji će se serijski opremati dvostrukim kvačilom.

„Novi Volvo FH postavlja standarde za kamione u više oblasti. Na primer, to je prvi kamion koji zaista ide u korak sa informatičkim društvom“, kaže Klaes Nilson /Claes Nilsson/, predsednik firme Volvo Trucks. „Razvijali smo ga tokom prethodnih pet godina. Sada je to naš novi kamen temeljac. Nova serija FH je osnova za dalji uspešan tržišni razvoj firme Volvo Trucks“, kaže Nilson.

Novi Volvo FH odlikuju brojna inovativna rešenja. Pasivnu i aktivnu bezbednost povećavaju novi bezbednosni kavez i novi sistemi za upozoravanje. Kabina je sada prostranija za jedan kubni metar. Vozačev i prostor za odmor su optimalno osmišljeni da bi bili što funkcionalniji. Inteligentna tehnološka rešenja smanjuju potrošnju goriva, a vozne karakteristike skraćuju transport i povećavaju bezbednost na putu. S novim FH Volvo nudi nova rešenja za profitabilniji transport, uzimajući u obzir tri aspekta kamionskog poslovanja koji najviše utiču na rentabilnost: ekonomičnu potrošnju goriva, radnu efikasnost i prosečnu brzinu.

„Aktuelan vrlo konkurentan asortiman motora dodatno je poboljšan uvođenjem revolucionarne pogonske grupe I-Torque (Euro VI motor+dvostruko kvačilo+automatizovani dvanaestostepeni menjač I-Shift druge generacije), što čini Volvo FH izvanrednim transporterom bez obzira na vrstu poslovanja. Visok kvalitet samog vozila i direktna veza sa radionicom garantuju radnu efikasnost. Jednostavno rečeno, Volvo FH povećava rentabilnost transportne firme. Osim toga, štedi do 10% goriva“, kaže Klaes Nilson.

Tokom celog razvoja nove serije Volvo FH posebno se vodilo računa o vozaču. Nikada pre Volvo Trucks nije u tolikoj meri uključivao transportne firme i vozače u nove kamionske projekte – svih 3.000 vozača je dalo ulazne i povratne informacije tokom razvojne faze. Ova bliska saradnja je prirodan korak. „Radno okruženje direktno utiče na poslovne rezultate transportne firme. Kada vozač obavlja posao lako, efikasno i bezbedno, obavlja ga brže i bolje“, objašnjava Klaes Nilson. Plod ove saradnje ogleda se u nizu promena u unutrašnjosti kabine u cilju efikasnijeg radnog i slobodnog vremena vozača. Spoljašnjost kamiona takođe se odlikuje novim funkcijama za veću efikasnost. Jedan od primera je bežični daljinski upravljač koji olakšava utovar i istovar. Ovaj daljinski upravljač omogućava vozaču da stoji izvan kamiona i podešava vazdušno oslanjanje, koristi utovarnu platformu i kontroliše osovinsko opterećenje kamiona i prikolice. „Ovaj sistem štedi vozaču mnogo vremena jer tokom utovara ne mora stalno da ulazi u kabinu i izlazi iz nje. Bezbednost je veća pošto ne mora često da ulazi u kabinu i izlazi iz nje – mnogi vozači se tada povrede“, kaže Klaes Nilson.

Kamion napravljen po meri vozača daje transportnoj firmi dodatne prednosti. „Kamioni popularni među vozačima takođe lakše privlače dobre vozače. Oni za uzvrat doprinose rentabilnosti transportne firme“, kaže Klaes Nilson. Novi Volvo FH poboljšava poslovanje transportnih firmi na mnogo načina. „Volvo FH je deo čitavog ekosistema koji uključuje servisiranje, radionice, inteligentne usluge, obuku vozača i mnogo drugog. Kada ulažete u Volvo FH, ulažete u moderno kompletno transportno rešenje“, kaže Klaes Nilson.

U proleće 2013. počeće proizvodnja nove serije Volvo FH za kupce na evropskom tržištu. Klaes Nilson je ubeđen da nova serija neće nikoga razočarati. „Prethodna serija Volvo FH je skoro 20 godina pouzdan pokretač u razvoju firme Volvo i transportnih firmi širom sveta. Ubeđen sam da će novi Volvo FH igrati isto takvu važnu ulogu u mnogo godina koje dolaze“, zaključuje Klaes Nilson.

Izvor: Volvo d.o.o.

Fotografije snimljene aparatom Nikon COOLPIX P300 Eksluzivna foto oprema sajta: Nikon; prodaja i servis: www.refot.com