Nova generacija VW Transportera

19.08.2009.

VW_Transp_new_1Volkswagenova divizija komercijalnih vozila dizajnerski i tehnički je osavremenila svoju najprodavaniju familiju – Transporter i njene «putničke» verzije Multivan, Caravelle i California. Debi Multivana i Californije je najavljen za Sajam automobila u Frankfurtu, u septembru 2009, a u vreme održavanja te, najveće ovogodišnje izložbe automobila u Evropi, počeće pretprodaja i ostale dve verzije tog Volkswagenovog bestselera. Kompletna gama osveženih „kombija” će biti predstavljene sredinom oktobra.
Najznačajnija tehnička unapređenja su obavljena na pogonskim agregatima. U TDI «mašine» je, umesto pojedinačnih pumpi-brizgaljki, ugrađena «zajednička magistrala» – common rail, pa su tako nastala četiri «nova» motora: TDI od 1.968 cm³ se nudi u varijantama od 62, 75, 103 i 132 kW/84, 102, 140 KS ili 180 KS. Motor od 140 KS je opremljen turbo punjačem sa promenljivom turbinom (sa varijabilnom geometrijom „krilaca”), dok je verzija od 180 KS opremljena dvostepenom turbinom sa dvostrukim turbo punjenjem.
VW_Transp_new_2Najvažnija karakteristika svih noviteta je ušteda goriva i smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2). U poređenju sa prethodnicima, potrošnja goriva je manja za prosečno 10 odsto u celoj gami -. I do 1,9 litara, a emisija CO2 i do 52 g/km. Kod vozila sa manuelnim menjačem i pogonom na prednje točkove (motori od 84 KS i 102 KS) potrošnja goriva iznosi 7,2 litara na 100 km, dok je CO2 emisija 190 g/km. U vozilima sa pogonskim agregatom od 180 KS prosečna potrošnja je samo 7,5 litara (0,9 litara manje nego ranije), a CO2 emisija 190 g/km.
Uz doplatu, Transporter se oprema i Volkswagenovim patentom – DSG menjačem sa duplim kvačilom sa sedam „brzina”, po čemu će «komercijalci» iz Hanovera biti prvi u ovoj klasi vozila, ne samo u Evropi, već i u svetu. DSG omogućava da potrošnja goriva u verziji sa 180 KS bude smanjena za 1,9 litara, u poređenju sa prethodnom kombinacijom sa automatskim šestostepenim menjačem.
Svi dizel, ali i benzinski motor od 85 kW/115 KS, sada ispunjavaju Euro 5 standardne o količini štetnih materija u izduvnim gasovima. „Naftaši” su, naravno, opremljeni filterom za zadržavanje čađi.
Inače, sva četiri dizel motora se odlikuju odličnom elastičnošću. Čak i najslabiji TDI motor sa 84 KS ima maksimalni obrtni momenat od 220 Nm pri 1.250 obrtaja u minutu. Verzija od 102 KS ima maksimalni obrtni momenat od 250 Nm pri 1.500 o/min, motor od 140 KS – 340 Nm pri 1.750 o/min, dok agregat sa 180 KS postiže impresivnih 400 Nm pri 1.500 o/min.
Na spisku dodatne opreme je i pogon na četiri točka (4Motion sa četvrtom generacijom Haldex kvačila), koji omogućava laganu vožnju i po (umerenom) bespuću. «Revolucionarnom novinom» na ovim vozilima Volkswagen je proglasio mogućnost da se uz doplatu, od početka naredne godine, dobije i verzija 4Motion u kombinaciji sa DSG-om.
Bezbednosne karakteristike su dodatno unapređene zahvaljujući standardnoj hill-start asistenciji (polazak uzbrdo bez asistencije parkirne kočnice), poboljšanim ESP-om, novim stop svetlima i novim sistemima asistencije vozaču.
Multivan i drugi modeli sada imaju novi Volkswagen dizajn, takozvani DNA. Recimo, osetno je izmenjen prednji deo. Jasne, horizontalne linije daju svim karoserijama elegantan izgled. Prečage na maski hladnjaka su u crnoj boji. Novodizajnirani farovi za maglu na zadnjim branicima će imati i funkciju statičkih svetala za označavanje gabarita (krajnih uglova vozila).
U zavisnosti od nivoa opreme, novi modeli imaju nove alu naplatke od 17 i 18 inča kao i nova spoljašnja ogledala. Po prvi put, u spoljašnje retrovizore je inkorporiran ceo antenski sistem. Još jedna izuzetna novost u ovoj klasi: najprodavanije verzije su opremljeni asistencijom za skretanje u drugu traku. Kao kod modela Touareg, ovaj sistem koristi LED tehnologiju na spoljašnjim retrovizorima za upozorenje vozaču na vozila koja su u “mrtvom uglu”.
Prvi put na ovim vozilima kao opcional se nudi i sistem za nadgledanje pritiska u pneumaticima (tyre monitor display – TMD). On konstantno analizira koliko se brzo okreću točkovi, pa na osnovu upoređivanja individualnih brzina upozorava koji je od pneumatika izgubio vazduh.
VW_Transp_new_3Unutrašnjost podseća na putnička vozila, jer je temeljno prerađena. Svi radio i navigacioni sistemi su takođe unapređeni. USB (media IN) omogućava da se konektuje bilo koji uređaj, kao što je, recimo, MP3. Na instrument tabli su novi kontrolni tasteri za polu i potpuno automatski klima uređaj, drugačiji je i trokraki upravljač. Među glavne instrumente se „uselio” i važan svetlosni signal koji sugeriše broj obrtaja, odnosno brzinu pri kojoj je optimalan trenutak za promenu stepena prenosa. Mnoge verzije su dobile bogatiju standardnu opremu. Na primer, Multivan Startline u poređenju sa svojim prethodnikom sada ima potpuno obloženu unutrašnjost i bočne i zavesaste vazdušne jastuke za vozača i suvozača.
I na kraju, Transporter se može poručiti sa novom duplom prednjom klupom koja ima integrisane pregrade za odlaganje stvari.