Nova Toyota ProAce

16.10.2012.

Toyota je objavila prve detalje o novom modelu ProAce, kojim u Evropi širi ponudu u segmentu lakih privrednih vozila. To je svestrano i praktično vozilo sa maksimalnih 7 m³ prtljažnog kapaciteta uz udobnost u vožnji kakvu pružaju savremene limuzine. Toyota ProAce će biti dostupan u dve različite varijante dužine i visine čime se definiše zapremina prtljažnog prostora od 5, 6 ili 7 m³. Da bi se obezbedila maksimalna iskoristivost, velikom prtljažnom prostoru moguće je pristupiti kroz jedna ili dvoja klizna bočna vrata, ali kupac može da odabere i varijantu sa podižućim ili podeljenim (dual-split ) zadnjim vratima. Izdašan prtljažni prostor ima nosivost do 1.200 kg, dok masa prikolice može da iznosi do 800 kg, pa ProAce u takvom “ansamblu” može da poveze bezmalo dve tone tereta.

ProAce može biti konfigurisan kao furgon (panel prtljažni prostor), kombi sa prozorima ili varijanta sa putničkom kabinom. Varijabilnost i brojne mogućnosti koje pruža prtljažni prostor popraćeni su izvanrednom udobnošću putničkog dela kabine. Povišena sedišta i veliko vetrobransko staklo daju vozaču i putnicima odličnu vidljivost i prijatno okruženje, koje podseća na monovolumen. Vozilo je opremljeno električnim podizačima stakala, centralnim zaključavanjem sa daljinskom komandom, podesivim upravljačem, kao i brojnim opcionalnim dodacima kao što su klima uređaj, audio sistem povezan sa Bluetoothom, tempomat i električno podesivi i grejani retrovizori.

ABS sa elektronskom raspodelom sile kočenja, sistem kontrole stabilnosti vozila (VSC), dnevna svetla… standardni su elementi opreme koji obezbeđuju sigurnu vožnju, a opcija je VSC+ – sistem projektovan kako bi omogućio dodatnu bezbednost u najtežim voznim i vremenskim uslovima.

Nova Toyota ProAce će biti dostupna sa nizom efikasnih dizel pogonskih agregata, prilagođenih da zadovolje najnovije Euro 5 standarde. Tu su, recimo, 1,6-litarski motor (90 KS/180 Nm) u kombinaciji sa petostepenim ručnim menjačem, dok dva 2.0-litarkska motora (128 KS/320 Nm i 163 KS/340 Nm) prati šestostepeni ručni menjač. Svi motori su sa ‘volt control’ funkcijom koja upravlja punjenjem baterije iz alternatora, na taj način smanjujući opterećenje motora kada god je to moguće, čime se smanjuje i ukupna potrošnja goriva. ProAce opremljen 2,0-litraskim agregatom od 128 KS ili dvolitrašem sa 163 KS i uz rezervoar kapaciteta 80 litara, može da prevali do 1.250 km bez dopunjavanja gorivom.

Novi ProAce će biti u prodaji u Evropi tokom prvog kvartala 2013, a u Srbiji se očekujemo od leta 2013. ProAce je prvi model koji je nastao na osnovu sporazuma Toyote i PSA grupe, potpisanog 23. jula ove godine. Po odredbama tog dokumenta, PSA Peugeot Citroën će počev od drugog tromesečja naredne godine isporučiti laka komercijalna vozila srednje veličine izvedena iz postojećih modela Peugeot Expert/Citroën Jumpy. Naziv ProAce je nastao od profesionalnog karaktera modela koji je naslednik Toyote Hiace. Novo vozilo će nositi Toyotin znak na izmenjenoj prednjoj maski i imaće nešto više standardne opreme od “braće” – modela Expert i Jumpy.

Izvor: Toyota Srbija