Nova Volvo kabina sa niskim ulazom

28.06.2011.

Volvo je sredinom prošle sedmice saopštio da u ponudu uvodi novu verziju kabine za kamione srednje kategorije FE sa niskim ulazom. Šasija s niskopodnom kabinom FE LEC je namenjena za nadgradnju opreme za odvoženje smeća, za kamione za distribuciju robe i druga vozila koja se koriste za prevoze koji zahtevaju da vozač više puta tokom radnog dana ulazi u kabinu ili iz nje izlazi.
U Evropi raste potražnja za kamionima sa niskim ulazom, što je u velikoj meri posledica veće brige za zdravlje i bezbednost. Na primer, niski ulaz (samo 440 mm od tla, kada je aktivirana funkcija kneeling – spuštanje jedne strane dok vozilo stoji) predstavlja mnogo manji napor za kolena vozača. Uz to, kabina na FE LEC na strani suvozača ima ugao otvaranja vrata od 90 stepeni, što, u kombinaciji sa malom visinom ulaza, znači da je moguće izaći iz kabine gledajući napolje, pri čemu se pažljivo motri okolni saobraćaj. Uz velika spoljna ogledala, doprinos boljoj bezbednosti su i niski prozor u vratima saputnika i ekstra bočni prozori u zadnjem delu kabine.
U novoj verziji kabine pod je potpuno ravan – on je na 800 mm od tla, kada je uključena kneeling funkcija, a na 900 mm kada je vozilo u radnom položaju. S ravnim podom mnogo je lakše kretanje kroz kabinu, jer, osim vozača, u FE LEC ima mesta i za tročlanu posadu.
Novi Volvo “niskopodaš” ima 95 odsto komponenti kao klasično vozilo iz FE serije. Pokreće ga redni šestocilindrični dizel motor sa komon rejl direktnim ubrizgavanjem od 7,2 litra, sa 300 ili 340 KS. Oprema se automatskim menjačem sa šest stepeni za kretanje napred, opcionim konverterom obrtnog momenta, zadnjom osovinom sa prenosnim odnosom 4,63 ili 5,29 optimiziranom za ekonomičnu potrošnju goriva. U ponudi su dvoosovinska (4×2) ili troosovinska varijanta (6×2) sa upravljivom osovinom iza pogonske osovine. Sve osovine su vazdušno oslonjenje. Funkcija spuštanja (kneeling) za prednju osovinu se ugrađuje uz doplatu. Ukupna masa novog FE LEC može da bude 18 tona za dvoosovinsku, odnosno 26 tona za verziju sa tri osovine. Prednja osovina dopušta opterećenja mase do osam tona, zadnja (pogonska) do 13, a “prateća” – osovina iza pogonske do 7,5 tona.

Objavljeno u publikaciji Auto, 382, 25.6.2011.