Nove velike porudžbine za kiperske poluprikolice Schwarzmüller

21.06.2021.

  • Lider na domaćem tržištu kiperskih poluprikolica prima sve više porudžbina za ova vozila, koja odlikuju mala sopstvena masa, velika korisna nosivost i izuzetno čvrsta šasija

Od 2014. godine, kada u portfoliju nije bila zastupljena nijedna kiperska poluprikolica, renomirani austrijski proizvođač priključnih vozila Schwarzmüller postigao je da u 2021. prodaja ovih vozila čini više od 50% ukupnog plasmana svih poluprikolica i prikolica. Novom poslovnom politikom grupacije, realizovana je uspešna preorijentacija, pa je prodajni i proizvodni fokus, sa vozila za dugolinijske prevoze, usmeren na takozvana infrastrukturna – poluprikoilice i prikolice za teške transporte u građevinarstvu, putnoj privredi, šumarstvu i drvnoj industriji i za specijalne, vangabaritne terete.

U poslednjih nekoliko godina i u Srbiji raste potražnja upravo za ovakvim priključnim vozilima, najvećim delom zbog intenzivne izgradnje puteva, stambenih i poslovnih objekata, što je uslovilo i veću potrebu za prevozom građevinskih materijala, prvenstveno peska, šljunka i kamenih agregata ali i zbog premeštanja zemljanih nanosa.

Za ove namene Schwarzmüller ima široku paletu kiperskih poluprikolica, među kojima su najtraženije celočelične, s tovarnom „kadom“ napravljenom od Hardox čelika HB450 i to u dve varijante: standardnoj, s debljinom poda od 5 mm (opciono 6 mm) i debljinom zidova 4 mm i pojačanom, s debljinom poda 8 mm i zidova 6 mm. Zapremina tovarnog prostora može da iznosi od 24 do 33 m3, dok najmanja sopstvena masa od 5,8 tona pa na dalje (u zavisnosti od zapremine i verzije „kade“) omogućava veliku korisnu nosivost.

Šasija ovih poluprikolica je potpuno zavarena i izrađena od specijalne legure čelika Naxtra, koju odlikuje izuzetna čvrstoća i lakoća. „Zavarena konstrukcija ovu familiju poluprikolica čini najstabilnijom i najotpornijom na teške utovare i uslove rada“, kaže direktor Schwarzmüller Srbija, Siniša Stanojević.

Ove poluprikolice se stanardno opremaju moćnim i pouzdanim hidrauličnim cilindrima visokog pritiska (maksimalno 250 bara) poznatih proizvođača: Hyva i Binotto. U standardnoj specifikaciji su podizna osovina  (nosivost po osovini 9 t, ukupno 27 t za sve tri), već tradicionalno iz programa SAF Holland) i pojačane potporne „noge“ koje pružaju mogućnost da se poluprikolica može raskačiti od tegljača i kad je potpuno natovarena (iz programa kompanije Jost).

Svoje liderstvo na tržištu Srbije u ovom programu Schwarzmüller je potvrdio i nedavnom isporukom 15 vozila za poznatu domaću građevinsku kompaniju, što ilustruje i nekoliko fotografija snimljenih pre nego što su krenule na prve vožnje.