Novi član električne porodice autobusa Solaris Urbino: premijera 30. septembra!

27.09.2021.

Solaris Bus & Coach sp. z o.o. jedan je od vodećih evropskih proizvođača autobusa i trolejbusa, za 30. septembar 2021. godine najavljuje premijeru potpuno novog niskopodnog gradskog modela Urbino LE 9 na električni pogon. Prezentacija počinje u 12.00 sati po srednjeevropskom vremenu na Internet stranici kompanije www.solarisbus.com/premiere. Novi proizvod će predstaviti uprava Solarisa i dizajnerski i tehnički timovi koji su radili na razvoju ovog vozila.

Premijera novog električnog vozila iz porodice Urbino nastavak je dinamične razvojne i proizvodne strategije čiji je cilj proširenje ponude vozilima s nultom emisijom, koja je započeta prošle godine, predstavljanjem električnog gradsko/prigradskog autobusa Urbino 15 LE.

Novi devetometarski električni autobus Urbino LE 9 je nastao kao odgovor renomiranog proizvođača na različite potrebe kupaca. To je izuzetno fleksibilan model, koji se može prilagoditi lokalnim okolnostima. Novi autobus sa niskim ulazom odličan je izbor i za uske urbane prostore i za komunikaciju u područjima sa mrežom malih i raštrkanih gradova. Solaris najavljuje da će se vozilo sjajno ponašati u skučenim gradskim prostorima, ali i u težim uslovima eksploatacije, na dužim rutama i strmim usponima, kao što će to činiti i na uskim brdovitim i planinskim zavojima. Dvoosovinsko vozilo je još jedna opcija u električnoj paleti koja ispunjava zahteve obeju klasa vozila – I i II.

Solaris se opredelio da budućim korisnicima ponudi izbor između Solaris baterija velike snage i Solaris baterija visoke energije. To će omogućiti prevoznicima da fleksibilno planiraju rute bez emisije štetnih gasova, ne samo unutar urbanih, gradskih celina, već i izvan njih.

Električni autobus Urbino 9 LE je ekološki prihvatljiva kombinacija bezbednosti, udobnosti i dopadljivog stila. Za udobnost i bezbednost vozača „zaduženi“ su napredni sistemi pomoći kao i interaktivni panel. Uprkos svojim kompaktnim dimenzijama, autobus od devet metara nudi iznenađujuće prostranu unutrašnjost u kojoj ima mesta za do 27 udobnih sedišta, od kojih je većina okrenuta unapred. Praktična rešenja, poput rukohvata sa raspršivačima dezinfekcionih sredstava u antibakterijskom sloju i zatvorena kabina za vozača garantuju udobnu i bezbednu vožnju putnicima u gradskom prevozu.

Električna novina Solarisa idealno je prilagođena potrebama evropskog tržišta. Veliki izbor dodatne opreme i širok spektar tehničkih rešenja omogućiće operaterima da vozilo savršeno prilagode individualnim potrebama svakog vida eksploatacije. Solaris sa zadovoljstvom poziva na premijeru novog autobusa Urbino 9 LE electric – svoje kupce, dobavljače, predstavnike lokalnih samouprava, predstavnike medija i sve zainteresovane za inovativna i revolucionarna rešenja koja zaista doprinose transformaciji javnog prevoza iz ere fosilnih goriva novo doba nulte emisije.

O kompaniji Solaris

Solaris Bus & Coach Coach sp. z o.o jedan je od vodećih evropskih proizvođača autobusa i trolejbusa. Koristeći se dvadesetpetogodišnjim iskustvom i proizvevši više od 20.000 vozila, Solaris svakodnevno utiče na kvalitet gradskog prevoza u stotinama gradova širom Evrope. Razmišljajući o budućnosti, kompanija postavlja nove standarde dinamičnim razvojem svojih proizvoda, posebno u sektoru elektro mobilnosti. Solaris električni autobusi, trolejbusi i autobusi sa pogonom na gorivne ćelije/vodonik su najsavremenija rešenja za javni prevoz bez emisije štetnih gasova. Solaris proizvodi su više puta nagrađivani za kvalitet i inovativnost. Solaris Urbino 12 electric pobedio je na prestižnom evropskom takmičenju Autobus godine 2017. U septembru 2018. Solaris Bus & Coach sp. z o.o pridružio se CAF grupi.

Izvor: SDT Group/Solaris