Novi FM – univerzalac iz Volvoa

20.03.2013.

Volvo je 19. marta u svet odaslao prve detaljnije informacije o novoj generaciji modela FM. Neke od novih karakteristika su revolucionarni sistem Volvo Dynamic Steering, koji znatno poboljšava vozne karakteristike kamiona, novi Euro VI motori i komfornije kabine.

Volvo Dynamic Steering (VDS), bolje oslanjanje spreda i pozadi i novi oslonci motora doprinose, kako Volvo uverava, izvanrednim voznim karakteristikama nove generacije modela FM. Stručnjaci za šasije u Volvo Trucks su se fokusirali i na optimizaciju neto mase vozila.

„Značajna redukcija mase kod svih verzija kamiona FM čini ih vrlo konkurentnim za transportni segment kod koga je bitna masa, na primer, za vuču cisterni ili transport rasutog tereta, jer kupci žele lake kamione sa predvidljivim i bezbednim voznim karakteristikama“, objašnjava predsednik Volvo kamiona, Klaes Nilson /Claes Nilsson/.

Volvo Dynamic Steering je kombinacija elektronski regulisanog elektromotora na upravljačkom prenosniku i hidrauličnog servo upravljanja. On daje kamiondžiji niz prednosti: na malim brzinama vozač može da se opusti i da upravlja kamionom ne naprežući ramena i ruke;VDS automatski vraća upravljač u centralni položaj pri hodu unazad; sistem automatski kompenzuje strmo nagnute puteve i bočne vetrove, pa vozač može da vozi pravolinijski ne pomerajući volan; stabilnost po pravcu omogućava opuštenu vožnju i potpunu kontrolu pri svim brzinama; nepravilnosti na putu, kao što su pukotine i udarne rupe, minimalno ometaju vozača.

Još jedna nova karakteristika su tri upravljive osovine: jedna napred i dve nazad na konfiguraciji 8×2 sa dve zadnje osovine, a dve napred i jedna nazad na konfiguraciji 8×2 sa dve prednje osovine.

„Krug zaokretanja je znatno manji, pa se kamionski pneumatici ne usecaju u površinu puta, što je idealno pri prikupljanju tereta u skučenim oblastima kao što su, recimo, seoska dvorišta“, kaže Peter Frleta, stručnjak za šasije u firmi Volvo Trucks. Vrlo cenjeni sistem oslanjanja A-Ride sada se može poručiti sa disk ili doboš kočnicama.

Volvo Trucks uvodi novu tehnologiju i nove usluge čiji je cilj da smanje transportne troškove vlasnika. Poboljšana I-See tehnologija, dopuna I-Shift menjača, može se poručiti za novu generaciju FM-a. I-See je uglavnom razvijen za dugolinijski transport i može da uštedi do 5% goriva. Ova tehnologija elektronski snima informacije o topografiji puteva po kojima se kamion vozi.

„Kod proširene verzije takođe se unapred mogu preuzeti informacije iz drugih vozila. Znači da vozač može maksimalno da iskoristi I-See već pri prvoj vožnji po određenom putu“, kaže Anders Erikson /Eriksson/, menadžer za razvoj I-See tehnologije.

Pri korišćenju snimljenih ili preuzetih podataka o putu, automatski se optimizuju promena stepena prenosa, brzina i pomoćno kočenje pri sledećoj vožnji kamiona istom rutom.

U druge funkcije i usluge za uštedu goriva za vozače Volvo kamiona spadaju Dynafleet usluga za gorivo i životnu sredinu, saveti za gorivo i obuka u efikasnoj vožnji. „Suština je u stilu vožnje, u tome kako planirate da vozite. Bez obzira na iskustvo, uvek ima šta da se poboljša zarad veće rentabilnosti transportne firme“, kaže Jarko Ajne /Jarkko Aine/, odgovoran za obuku vozača i davanje saveta za gorivo.

Kvalitet je zaštitni znak firme Volvo – a novi Volvo FM je izdržao sistematski program testiranja i verifikacije u uslovima koji su isti kao u stvarnom kamionskom radnom okruženju. Zahvaljujući brizi o kvalitetu proizvoda i opciji telematike za nadzor habanja i stanja određenih ključnih komponenti, Volvo Trucks može vlasniku kamiona da ponudi zlatni ugovor o servisiranju sa garantovanom maksimalnom radnom efikasnošću.

„U radionici, preko računara može da se prati stvarno habanje raznih komponenti. Na taj način, radionica može blagovremeno da kontaktira sa transportnom firmom i isplanira servisiranje kada je to najpogodnije“, objašnjava Kristijan Gustavson /Christian Gustavsson/, direktor za servisne usluge u firmi Volvo Trucks.

Od samog početka proizvodnje, za novi Volvo FM će se koristiti kompletan asortiman rednih šestociloindarskih 11-litarskih i 13-litarskih motora. Sve verzije zadovoljavaju zahteve predstojećeg Euro VI standarda koji počinju da važe početkom 2014. Snaga D11 motora iznosi od 330 do 450 „konja“, a D13 pogonskih agregata od 420 do 500 “konja”.

„Dodatno smo razvili svoju tehnologiju selektivne kataličke redukcije (Selective Catalytic Reduction – SCR). Novi Euro VI motori imaju dobre performanse i vrlo ekonomičnu potrošnju goriva“, kaže Astrid Drevsen /Drewsen/, rukovodilac proizvodnog programa za motorr u Volvo Trucks.

Tokom razvoja kabine novog kamiona Volvo FM sve vreme su u centru pažnje bili svakodnevni radni uslovi vozača. Kreirano je efikasno, ergonomsko i bezbedno radno mesto koje odlikuju moderan dizajn i sve potrebne funkcije nadohvat ruke. Kabina je postavljena nisko na šasiju, što olakšava ulazak jer postoje samo dva stepenika i povećava se vidljivost vozača, a tamni deo odmah ispod vetrobranskog stakla naglašava nisku pojavu. Kao i kod kamiona FH, klasičan Volvo simbol je premešten gore i nalazi se ispod vetrobranskog stakla.

„Kabina ima moderan izgled sa izraženim Volvo identitetom. Deluje niže, praktičnije. Blago zaobljeni uglovi nagnuti unazad povećavaju aerodinamičku efikasnost. Novi FM je usklađen sa saobraćajem na vrlo zanimljiv način“, kaže direktor za dizajn Rikard Orel /Orell/.

Gornji deo prednje konstrukcije kabine je jednodelan i lako se otvara. Praktičan rukohvat je integrisan sa prednjom konstrukcijom. Donji deo maske hladnjaka se izvlači da bi se dobio široki stepenik, što je praktično, na primer, za čišćenje vetrobranskog stakla.

Da bi kabina imala željeni kvalitet i da bi radno okruženje bilo što bezbednije, napravljena je od vrlo istegljivog čelika i testirana prema najstrožim bezbednosnim normama na svetu.

Nova prednja svetla prepoznatljivih linija takođe naglašavaju vezu sa novim kamionom Volvo FH. I duga i kratka svetla imaju bolje performanse. Mnogo se lakše servisiraju pošto su sva prednja svetla, uključujući pokazivače pravca i upadljiva, nagnuta dnevna svetla integrisana u istom kućištu. Kupac može još da poveća efikasnost prednjih svetala ako poruči bi-ksenonska i aktivna prednja svetla, koja povećavaju vidljivost u mraku jer usmeravaju svetlosne snopove u smeru skretanja kamiona.

Udobnost i ergonomičnost vozačevog radnog mesta povećavaju potpuno nova instrument tabla i nove funkcije u kabini.

„Hteli smo da kreiramo radno okruženje koje će pomoći kupcima da privuku najbolje vozače. Nudimo im dobro raspoređeno i logično okruženje gde su sva dugmad, komande i funkcije nadohvat ruke“, objašnjava Ulf Andreason, menadžer za razvoj kabina u firmi Volvo Trucks.

Novo sedište može da bude nagnuto unapred za još četiri stepena, a naslon za leđa je 10 milimetara tanji. Opseg podešavanja je veći, a položaj za vožnju bolji, pre svega za visoke vozače. Novo sedište je napravljeno tako da bolje podupire slabine i bokove, a prostor za noge je veći pošto je kontakt brava premeštena na instrument tablu.

Nova instrument tabla je nagnuta ka vozaču i sva dugmad i komande se lako uočavaju i nadohvat su ruke. Na volanu se nalaze integrisane komande za nekoliko funkcija, uključujući regulaciju stalne brzine kretanja, telefon, Dynafleet i navigaciju.

U modul za fleksibilne prekidače mogu se staviti razne komande. Na primer, I-Shift menjačem se može rukovati preko četiri dugmeta umesto preko standardne kontrolne jedinice pored sedišta.

Instrument tabla takođe ima više inteligentnih odeljaka za odlaganje stvari.

„Naša osnovna ideja je da treba da bude puno odeljaka za odlaganje stvari da bi vozač lakše radio. Dokumenti, tovarni listovi, magnetne identifikacione kartice i lične stvari – za sve njih postoje specijalno dizajnirani odeljci“, objašnjava Ulf Andreason /Andreasson/.

Novi Volvo FM takođe može da ima sistem za pomoć vozaču sa radarom i kamerom koji ga upozorava na sudar sa vozilom ispred.

„Ovaj sistem u početku upozorava vozača, što je u većini slučajeva dovoljno da bi se sprečila teška nesreća“, kaže Karl-Juhan Almkvist /Carl Johan Almqvist/, direktor za bezbednost saobraćaja i proizvoda u firmi Volvo Trucks.

Prednja zaštita od podletanja je laka konstrukcija projektovana tako da apsorbuje značajan deo udara u slučaju sudara sa lakšim vozilom.

Volvo FM se takođe može poručiti sa sistemom koji vozaču olakšava posao čak i izvan kabine. „Pomoću našeg bežičnog daljinskog upravljača vozač može odmah da vidi kolika je masa tereta i kako je raspoređena na utovarnoj platformi. Daljinski upravljač takođe omogućava obavljanje niza drugih zadataka bez čestog ulaženja u kabinu i izlaženja iz nje“, kaže Samuel Nerdal, menadžer proizvodnog programa za električne i elektronske sisteme u firmi Volvo Trucks.

Aplikacija za mobilni telefon „My Truck“ (Moj kamion) je još jedna nova korisna funkcija za vozače, jer omogućava kontrolu i praćenje niza kamionskih funkcija sa bilo kog mesta. Ova aplikacija ima brojne funkcije: daljinsko aktiviranje grejača: ako kamion ima parkirni grejač ili hladnjak, on se može startovati direktno ili programiranjem tajmera preko aplikacije; „instrument tabla“ koja vozaču daje razne informacije: trenutni nivo dizel goriva, tečnosti AdBlue, motornog ulja, rashladne tečnosti i tečnosti za pranje vetrobranskog stakla, kao i status akumulatora i raznih lampica; informacije o zaključanim ili otključanim vratima; satus alarma: ako se aktivira alarm, vozač se upozorava preko mobilnog telefona.

Nova generacija Volvoa FM će prvi put biti predstavljena na Sajmu komercijalnih vozila u Bermingamu u aprilu 2013. Proizvodnja za kupce u Evropi počinje u septembru 2013.

Pogledajte filmove o novom kamionu Volvo FM na adresi:

http://tiny.cc/gwz4tw

http://tiny.cc/axz4tw

http://tiny.cc/vxz4tw

Izvor: Volvo Srbija