Novi Ford Transit Connect proglašen venom godine 2014.

11.09.2013.

Ford Transit Connect_IVOTY 2014Na izložbi komercijalnih vozila COMTRANS u Moskvi, potpuno novi Ford Transit Connect je 9. septembra proglašen Međunarodnim venom godine 2014. Time je Ford postao prvi pojedinačni proizvođač koji je ovu nagradu osvojio u dve uzastopne godine.

Ford je ubeležio rekordnu, petu titulu Međunarodni ven godine, nakon što je žiri od 24 specijalizovana evropska novinara Transit Connectu dodelio 130 od maksimalno moguća 163 poena, stavivši ga tako ispred Mercedes-Benz Sprintera (123) i Renault Kangooa (25 bodova).

Nagrada za potpuno novi Transit Connect sledi nakon prethodnih uspeha za Transit (2001), Transit Connect (2003), Transit (2007) i Transit Custom (2013).

Ford Transit Connect_IVOTY 2014_3“Potpuno novi Transit Connect je prošao u nadmetanju za kompaktne furgone i mi smo veoma ponosni što ponovo dobijamo ovu značajnu nagradu”, rekla je Barb Samardzich, potpredsednik za razvoj proizvoda u Ford Evropa. “Novi Transit Connect podjednako je vredan i dobar radnik kao i svi modeli u našem programu komercijalnih vozila, a dolazi sa pametnim novim izgledom i sa mnogo nižim računima za gorivo.”

Budući da je Ford u periodu od dve godine potpuno redizajnirao celokupan program komercijalnih vozila, moderan, novi Transit Connect pridružuje se ponudi od četiri potpuno nova Transita – pored Transita Custom, dolazećeg dvotonskog Transita i Transita Courier, koji bi u ponudu trebalo da budu uvedeni u 2014.

Ford uverava da Transit Connect kombi operaterima nudi, vodeću u klasi, ekonomičnost u potrošnji goriva, veliku sposobnost prevoza tereta i izdržljivost, recimo, sa ECOnetic verzijom prosečnu potrošnju od 4,0 l/100 km i emisiju CO2 od 105 g/km*, što je 34 odsto poboljšanja u odnosu na trenutni model. Vrlo štedljiv, 1,0-litarski EcoBoost benzinski motor nudi ekonomičnost u potrošnji vodeću u klasi – stoji u Fordovom saopštenju.

Dostupan u karoserijskim verzijama Van, Double Cab Van i Kombi, Transit Connect nudi prostran i praktičan tovarni prostor sa ukupnim zapreminama od 2,9, odnosno 3,6 m3 (kratko i duže međuosovinsko rastojanje sa celometalnom pregradom). Proizvođač tvrdi da maksimalna korisna nosivost do 1.000 kg predstavlja najbolji podatak u klasi.

Prestižan trofej je iz ruku predsednika žirija, Pieter Wieman (desno), preuzeo Stephen Lesh, glavni inženjer Transit Connect  programa
Prestižan trofej je iz ruku predsednika žirija, Pieter Wieman (desno), preuzeo Stephen Lesh, glavni inženjer Transit Connect programa

“Potpuno novi Transit Connect impresionirao je žiri na nekoliko frontova, a pre svega po tome što je Ford uspeo da napravi lagan kombi sa jakim akcentom na ekonomiju – vozilo je dobar odgovor na potrebe malih operatora, ali dobrodošao i velikim flotama – da smanje troškove transporta robe”, rekao je Pieter Wieman, predsednik žirija International Van of the Year.

“Tovarni prostor nudi nekoliko inovativacija, kao što su otvor za teret u pregradi, preklopivo sedišta suvozača i klizna bočna vrata u verziji sa dužim međuosovinskim rastojanjem, koja omogućavaju da se utovari Euro paleta”, rekao je Wieman. “Ford je takođe posvetio veliku pažnju izdržljivosti i bezbednosti, podvrgnuvši ovaj kombi standardima za testiranje trajnosti komercijalnih vozila i biće prvi u svojoj klasi koji nudi opremu kao što je Active City Stop.”

Prestižna nagrada Međunarodni ven godine dodatak je već impresivnim performansama Forda u poslednje dve godine: Ford Ranger je osvojio nagradu International Pickup Avard 2013, a Fordov 1,0-litarski EcoBoost benzinski motor je proglašen Međunarodnim motorom godine u 2012. i 2013.

Potpuno novi Transit Connect je sada dostupan za porudžbine, a isporuke se mogu očekivati krajem 2013.

* Opremljen limitatorom brzine sa fiksiranih 100 km/h. Podaci o potrošnja goriva i emisiji CO2 na osnovu merenja u skladu sa tehničkim zahtevima i specifikacijama Evropske uredbe (EC ) 715/2007 sa poslednjim izmenama. Ovi podaci se mogu razlikovati od podataka o ekonomičnost potrošnje goriva u drugim regionima sveta zbog različitih ciklusa vožnje i propisa koji se koriste na tim tržištima.

Izvor: Ford/Grand Motors