Novi Lastini autobusi i popusti uz senior karticu

06.02.2018.

Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, obišao je 5. februara Saobraćajno preduzeće Lasta gde je prisustvovao pristupanju ovog prevoznika sistemu Senior kartice, ali i primopredaji 29 novih autobusa koji će saobraćati na prigradskim linijama.

Događaju su prisustvovali sekretarka za socijalnu zaštitu, Nataša Stanisavljević, sekretar za javni prevoz, Uglješa Mitrović, predsednik opštine Zvezdara, Miloš Ignjatović, kao i predsednik opštine Barajevo, Slobodan Adamović.

Gradonačelnik je naglasio činjenicu da će svaki penzioner koji koristi Senior karticu ubuduće imati 10 odsto popusta na međumesni prevoz, ali i 10 odsto na cenu godišnje karte.

„To je veoma značajno za naše najstarije sugrađane i zbog toga želim da zahvalim direktoru Laste i zaposlenima. Lasta je postala deo našeg Senior programa i penzioneri će sigurno uspeti da uštede. Projekat Senior kartice je doživeo veliki uspeh pošto je više od 200.000 penzionera preuzelo karticu. Do kraja februara ćemo distribuirati potpuno nove personalizovane kartice umesto privremenih koje se sada koriste“, rekao je Mali. Po njegovim rečima, projekat je podržalo više od 200 kompanija sa više od 800 prodajnih mesta u gradu.

„Našim najstarijim sugrađanima pokušavamo da zahvalimo na svemu što su uradili za ovaj grad. Personalizovana kartica je u potpunosti besplatna, a korisnici mogu da ostvare zaista brojne povlastice. Za mene kao gradonačelnika veoma je prijatno kada na svakom autobusu Laste vidimo nalepnicu koja pokazuje pripadnost senior programima Grada Beograda“, dodao je gradonačelnik.

On je istakao da se aktuelna gradska vlast u prethodne četiri godine potrudila da unapredi prigradski prevoz.

„Uvedeno je 10 prigradskih linija, dok je 13 postojećih produženo. Naša želja i strategija kažu da se razlike u kvalitetu živoga između gradskih i prigradskih naselja moraju anulirati. Danas smo ovde i zbog 29 novih autobusa, a ne bi trebalo zaboraviti ni 40 autobusa nabavljenih prošle godine. Pet godina pre toga Lasta nije kupila nijedan novi autobus, što je dokaz da se ovo preduzeće stabilizovalo, vratilo stare dugove i završilo proces restrukturiranja. Postoji zahtev građana da se poboljša kvalitet prigradskog prevoza, a Lasta je shodno ugovoru koji ima sa gradom izašla tome u susret. Svi novi autobusi imaju bežični internet, video-nadzor, kao i mesto za osobe sa invaliditetom, odnosno sve ono što je definisano standardima Grada Beograda“, zaključio je Mali.

Direktor SP Lasta, Veljko Vukobratović, istakao je da bi bez snažne podrške grada, ali i države, reforme u tom preduzeću bile veoma usporene.

„Svima je jasno da Lasta može dodatno da napreduje, ali je za nas u ovom trenutku najvažnije da se krećemo u pravom smeru. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo zaposlenima, koji su razumeli situaciju i pokazali strpljenje“, rekao je Vukobratović.

Izvor: Beoinfo