Novi Opel Combo

31.07.2011.

Poslovna strategija Opelove divizije komercijalnih vozila bezmalo deceniju i po je lep primer globalizacije u automobilskoj industriji: umesto rasipanja para i energije u sopstveni razvoj i organizaciju proizvodnje većih „kombija“, Nemci su se pred kraj prošlog milenijuma odlučili na podelu posla – s Francuzima. Tako je u saradnji sa Renaultom 1998. prvo nastao Movano u kategoriji do 3,5 tona ukupne mase, a tri godine kasnije, u klasi „kombija“ do dve tone ukupne mase, i nešto manji  Vivaro. Renaultu nimalo ne smeta što Movano kao jaje jajetu liči na njegov Master, niti što su skoro identični Vivaro i njegov Trafic. Naprotiv, u sve surovijoj borbi za profitom konkurentske surevnjivosti se ostavljaju po strani!
Rukovođen dobrim rezultatima saradnje s Renaultom, Opel je krajem novembra prošle godine potpisao ugovor o industrijskoj kooperaciji i sa Fiatom, čime se „internacionalizuje“ još jedna familija u programu nemačke marke – Combo. To vozilo je u Opelovom programu još od 1985. godine, a aktuelna generacija je na tržišu od 2001. sa solidnim prodajnim skorom: evropskim kupcima je godišnje isporučivano sedamdesetak hiljada tih malih „kombija“. Za koji mesec kao izvorni Opelov model odlazi u istoriju, jer su iz Riselshajma /Rüsselsheim/ ovih dana u svet odaslate prve fotografije nove generacije koja je već u startu proglašena mlađim „bratom“ već dobro poznatog Fiata Doblo.
U „nemačkoj“ verziji „italijan“ ima drugačije pročelje, a po ugledu na vozila iz saradnje sa Renaultom, novi Combo će se od Dobla razlikovati i po nekim detaljima u unutrašnjosti, „motorizaciji“ i, naravno, po oznakama. Proizvodiće se gde i Doblo – u turskoj fabrici Tofas (zajedničko ulaganje turskog mega holdinga Koč i Fiata još iz 1968-me). Na evropskim tržištima novajlija se očekuje u februaru naredne godine, a po prošlogodišnjim najavama iz Opela, nije isključeno da će se prodavati i u Severnoj Americi!
Novi Combo će, kao i odlazeći, imati dve karoserijske verzije – putničku (pet ili sedam sedišta) i furgon, koji će se nuditi sa međuosovinskim rastojanjima od 2.755 ili 3.105 mm (ukupne dužine 4,39 ili 4,74 metra), kao i sa dve visine – od 1,85 m i 2,10 m. Zarad lakšeg pristupa prostoru za utovar, kombi verzije će se opremati sa jednim ili dvoje kliznih vrata, dok će putnička varijanta imati dvoja klizna vrata kao deo standardne opreme i zadnja (jednodelna) vrata sa šarkama na vrhu (asimetrična dvostruka vrata će takođe biti u ponudi). Kod određenih konfiguracija furgona moguća je ugradnja dodatnog zadnjeg otvora na krovu za prevoz dužih tereta, recimo, merdevina.
Verzija sa kraćim međuosovinskim rastojanjem (u modu sa spuštenim sedištima) ponudiće do 3.800 litara zapremine u prtljažnom prostoru, a sa dužim razmakom između osovina svih 4.600 litara, čime će Combo biti jedan od predvodnika u klasi. Opel tvrdi da će niska visina utovara od (54,4 cm), nosivost do jedne tone i širina otvora kliznih vrata biti najbolji u klasi.
Combo će biti dostupan sa šest motora: četiri dizela, jednim benzincem i jednim na komprinovani prirodni gas. Ponuda dizel motora uključuje CDTI agregate radne zapremine 1,3, 1,6 ili dva litra sa 90, 105 ili 135 KS. Benzinac od 1,4 litra ima 95 „konja“, dok verzija koja vozi na jeftin i ekološki prirodan gas nudi 120 KS. Benzinac i 1,3-litarski  CDTI motori su kombinovani sa petostepenim ručnim menjačem, dok se motor na gas i najsnažniji CDTI agregati „sparuju“ sa šestostepenim ručnim menjačima. Uz 1,6-litarski CDTI motor sa 90 KS biće ponuđen Opelov Easytronic automatizovani petostepeni menjač.
Sa izuzetkom verzija s motorom na gas i Easytronic menjačem, ostali pogonski sistemi će biti u ponudi i sa start/stop opcijom, kako bi ostvarili još nižu potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova. Na strani ekonomičnosti su i dugi intervali održavanja: CDTI motori, na primer, moraju da se servisiraju tek nakon 35.000 pređenih kilometara, ili jednom godišnje.
Čak i osnovne specifikacije nove generacije modela Combo uključuju velikodušan standardan set opreme u kojem su, između ostalog, centralna brava, servo volan, podešavanje visine i ugla upravljača, električni podizači prozora, vozačevo sedište koje se pomera u četiri smera (podešavanje visine sedišta je opciona mogućnost), vazdušni jastuk za vozača, ABS u kočionom sistemu…
Putnički, bolje reći kombinovani Combo će biti u ponudi sa tri paketa opreme – Essentia, Enjoy ili Cosmo. Opcije opreme uključuju daljinsku kontrolu centralne brave, zadnje prozore sa električnim podizanjem i prednje bočne vazdušne jastuke.

Objavljeno u publikaciji Auto, 384, 30.7.2011.