Novi Renault kamioni uz pomoć najboljih tehnoloških alata

31.07.2013.

RT development_range_euro VI_1Tokom projektovanja i priprema za proizvodnju novog asortimana vozila, Renault Trucks je sproveo najrigorozniji program testiranja u svojoj dugogodišnjoj istoriji. Ispitivanja su vršena na otvorenim putevima i u test centru, u mestu La Valbon, a korišćeni su najbolji visokosofisticirani sistemi za računarsko projektovanje i alati za razvoj proizvoda.

Recimo, računarska simulacija je korišćena u veoma ranoj fazi proizvodnje kamiona, čak i pre nego što je koncipiran njihov nacrt. Renault Trucks ima na raspolaganju takve alate koji omogućavaju da projektuje i proizvede i unutrašnji i spoljašnji deo vozila. Specijalna kaciga i rukavice koriste se da bi se uz pomoć virtuelne platforme izvršila simulacija vidljivosti, u odnosu na stas i korpulentnost vozača, zatim ergonomičnost komandi, kao i udobnost tokom vožnje ili kvalitet odmora.

“Od kako je započet projekat, mnogo pre nego što je bio gotov prvi prototip, virtuelna platforma nam je omogućila da definišemo oblike komandi i njihov raspored na instrument tabli, prostor za odlaganje stvari, veličinu vetrobranskog stakla i poziciju retrovizora”, objašnjava Thierri Hours, potpredsednik u Renault Trucks zadužen za obnavljanje programa za dugolinijski prevoz i teške radove u građevinarstvu.

Ovi alati su usklađeni sa najvišim standardima automobilske industrije i imaju važnu ulogu i u samom procesu proizvodnje: “Uzmimo, na primer, kabine”, objašnjava Thierri Hours, “zahvaljujući simulacijama, nismo morali da pravimo nikakakve prototipove opreme, već smo odmah krenuli u pretproizvodnju.”

RT development_range_euro VI_3Sve informacije prikupljene tokom simulacija i prvih probnih vožnji koristio je projektni biro kompanije. Ovi podaci su bili dragoceni i dobavljačima i zaposlenima u proizvodnim pogonima – iskoristili su ih da bi razvili proizvodne procese koji će obezbediti visok kvalitet proizvoda, ali i procedure za održavanje vozila potrebne za servisnu mrežu kompanije Renault Trucks.

Unutrašnjost kabine nove serije Renault Trucks kamiona razvijena je uz pomoć stereolitografije, tehnike koja se koristi i za Formulu 1. Ova tehnologija zasnovana je na principu sličnom 3-D štampi, a omogućava da se delovi prototipa proizvedu za samo nekoliko sati, bez industrijskih alata i upotrebom samo kompjuterskih fajlova, budući da se model izrađuje u šablonu od smole, da se za stvrdnjavanje koristi laser i da na kraju postupka nema nijedne greške. “Ova tehnologija nam je omogućila veliku fleksibilnost i veoma je pouzdana”, objašnjava Thierri Hours. “Na primer, mogli smo da testiramo i brzo modifikujemo delove instrument table i da napravimo industrijske alate tek onda kada smo bili potpuno zadovoljni i sigurni da će rezultat biti u skladu sa našim zahtevima.”

RT development_range_euro VI_2Možda toga nismo svesni, ali elektromagnetna polja postoje skoro svuda na putevima: na naplatnim rampama, ispod visokonaponskih kablova itd. Kompanija Renault Trucks osmislila je sveobuhvatan postupak testiranja, kako bi se osiguralo apsolutno pouzdano funkcionisanje elektronike u vozilu. To konkretno podrazumeva elektromagnetnu komoru koja proverava elektromagnetnu kompatibilnost vozila i potvrđuje njihovu zaštićenost. Ova laboratorija je potpuno izolovana od svih vrsta spoljašnjih interferencija, s obzirom na to da je bazirana na principu „Faradejevog kaveza“: to je savršena metalna kocka čiji su zidovi pokrivenim poliuretanskim kupama napunjenim ugljenikom da bi se izbegle bilo kakve refleksije elektromagnetnog polja. Unutar komore vozila su podvrgnuta elektromagnetnim poljima koja simuliraju sve vrste mogućeg ometanja: od više od 100 V/m koje generišu antene na frekvencijama od 100 kHz do 3 GHz. U suprotnom smeru, dalje testiranje proverava da li vozilo narušava životnu sredinu ili remeti sopstveno funkcionisanje. Sva vozila iz novog Renault Trucks programa testirana su u ovoj laboratoriji.

RT development_range_euro VI_4Posle laboratorije, usledili su testovi na stazim, na prvom mestu, izdržljivosti na drumu. “Za dvadeset nedelja vozilo se podvrgava upotrebi ekvivalentnoj stvarnom korišćenju od godinu dana”, kaže Thierri Hours. Vozila se ispituju u test centru kompanije Renault Trucks, u mestu La Valbon. Neka testiranja sprovode se pri brzini od 90 km/h, dok se ostala odvijaju na stazama koje simuliraju ekstremne uslove, kada se kabina ili karoserija namerno deformišu u značajno meri da bi se vozilo testiralo u svim mogućim uslovima. Ako se neki deo pokvari, odmah se podvrgava analizi, zatim modifikuje i onda ponovo ga ponovo testiraju inženjeri kako bi se postigao optimalan kvalitet finalnog proizvoda.

Svrha testova pouzdanosti je da se svaki deo vozila podvrgne korišćenju tipičnom za upotrebu od strane klijenta. Ispituju se karoserija, kabina, pneumatska i električna kola, a na radnim stolovima u laboratoriji sprovode se testiranja na torziju i vibracije. Na radnim stolovima satima se testira i izdržljivost motora, u svim mogućim situacijama. Mislilo se i na boravak u kabini, testiraju se nepravilnosti prilikom otvaranja i zatvaranja vrata i rešetki.

Sve elektronske komponente takođe se podvrgavaju ozbiljnim ispitivanjima na specijalno napravljenom laboratorijskom radnom stolu na kojem se nalazi kompletna elektronika unutrašnjeg dela kamiona, karoserije i motora.

RT development_range_euro VI_6Kabina se konstantno poboljšava, a testovi se takođe sprovode na specijalno konstruisanim radnim stolovima. Upotrebom cilindričnog sistema, vozilo se dovodi se u niz ekstremnih situacija prilikom kojih se testira čvrstina, kapacitet apsorpcije udarca, ponašanje na putu, ponašanje u teškim uslovima, kao i dugotrajnost. Pored toga, kompanija Renault Trucks je sprovela i testove u vazdušnom tunelu prirodne veličine, što je pomoglo inženjerima da optimizuju aerodinamiku kamiona i preprave pojedine delove kako bi se poboljšao protok vazduha, a time smanjila potrošnja goriva.

Tokom pet miliona sati ispitivanja na radnim stolovima u laboratorijama testirane su sve komponente vozila: karoserija, kabina, motor, menjač i elektronske komponente. Sve funkcije su testirane, a operacije ponovljene po hiljadu puta da bi se sa apsolutnom sigurnošću potvrdilo da svaka komponenta radi pravilno i da je potpuno pouzdana.

RT development_range_euro VI_5U isto vreme, novi kamioni saobraćali su na otvorenom putu da bi se testirali u realnim uslovima i da bi se proverila potrošnja goriva, ponašanje na putu, nivo buke i vibracija, kao i kvalitet boravka u kabini, i dnevni i noćni. Testirane su tridesetdve različite karakteristike da bi se obezbedio kvalitet, efikasnost i pouzdanost proizvoda.

U kompaniji Renault Trucks sprovedeno je i nekoliko serija testova u ekstremnim uslovima, pri visokim i niskim temperaturama. Testiranja u uslovima ekstremne hladnoće održana su tokom tri zime u Laponiji, gde temperature redovno padaju i do -40°C, dok su testiranja u uslovima ekstremne toplote sprovedena tokom tri leta u južnoj Španiji ili u Omanu, gde temperature redovno dostižu 45°C, a na suncu čak i 60°C. “Tokom ovih ispitivanja, proverava se svaka karakteristika kamiona – ponašanje na putu, naravno, zatim kako startuju nakon veoma hladne noći, kako se ponašaju na putevima prekrivenim snegom ili gustom prašinom – ali i boravak u kamionu”, objašnjava Thierri Hours. “Naši test-inženjeri žive i spavaju u vozilima, proveravaju da li je kabina dovoljno izolovana, da li klima uređaj ispravno radi, kako funkcioniše grejanje, odmagljivač, koliko su pristupačni unutrašnji delovi kabine, pa čak i da li kutija za alat može da se otvori kada je ekstremno hladno! Svrha je da se suoče sa raznim situacijama u kojima će se možda naći naši kupci.”

Uvođenje Euro VI standarda predstavljalo je veliki izazov za timove koji su radili na ispitivanju motora, budući da su morali drastično da smanje emisiju zagađivača, a da u isto vreme održe potrošnju na istom nivou koji su imali Euro V motori, ili čak i da je smanje. Motori Euro VI DTI 11 i 13 DTI imaju nov sistem ubrizgavanja, novu elektronsku strukturu i nov sistem protiv zagađivanja vazduha. Bilo je potrebno preko 600 prototipova tokom rada na konstruisanju motora i oko 300.000 sati ispitivanja na radnim stolovima u laboratoriji.

Pogon za razvoj i testiranje motora kompanije Renault Trucks nalazi se u Lionu i zapošljava 1.000 ljudi. U njemu se nalaze sredstva za testiranja efikasnosti, izdržljivosti i potrošnje pogonske grupe ugrađene u novu seriju. Motori su paraleleno testirani u vozilima, u svim mogućim uslovima rada od -40°C do +60°C. Osim toga, timovi inženjera sproveli su simulacije na radnim stolovima koje su uzele u obzir sve spoljne parametre, od vremenskih prilika do ponašanja vozača.

Posle sedam godina testiranja, 10 miliona km pređenih u ekstremnim uslovima od -40°C do +60°C, 500 test vozila, 5 miliona sati ispitivanja na radnim stolovima u laboratorijama i povratnih informacija dobijenih od 50 kupaca, novi asortiman Renault Trucks vozila predstavljen je u Lionu 11. juna 2013. godine. Primljene porudžbine i entuzijazam klijenata ulivaju optimizam kompaniji Renault Trucks, uprkos teškim uslovima na tržištu. Prve isporuke novi Renault kamiona biće obavljene krajem septembra/početkom oktobra.

Izvor: Renault Trucks Srbija