Novi Volvo FL i FE kamioni spremni za vrhunsku gradsku vožnju

08.11.2013.

Volvo FL_fabr test_02Novi kamioni Volvo FL i FE lakši su za vožnju u gradskim uslovima nego ikada ranije. To je rezultat dugogodišnjeg ispitivanja i razvoja ovih  proizvoda. Da bi garantovao efikasnost i maksimalnu udobnost vozača, Volvo je sve podvrgao testiranju– od kola upravljača, preko vibracija retrovizora, do nivoa buke motora, kako bi mogli da se garantuju maksimalna produktivnost i udobnost vozača.

Prilikom rada na razvoju novih kamiona Volvo FL i FE jedan od najvažnijih parametara bilo je da se vozaču olakša rad, time što će biti proizveden udoban kamion kojim se lako upravlja.

“Našim kupcima želimo da ponudimo visokokvalitetne proizvode. Podjednako je važno da kamion bude u stanju da savlada čisto fizičke prepreke, kao i da je u skladu sa potrebama i očekivanjima kupaca”, kaže Hajder Vokil /Hayder Wokil/, direktor za kvalitet u kompaniji Volvo Trucks.

Karli Valter/ Karli Walter/, koji već 14 godina vozi distributivne kamione za švajcarsku transportnu kompaniju Gabriel, sedam meseci je testirao novi Volvo FL.

Volvo FL_fabr test_01“Najbolje karakteristike novog Volvoa FL su odlična pokretljivost i činjenica da je krajnje pristupačan. Kada je potrebno da se provučem kroz uske ulice i tesan prostor, ponaša se senzacionalno. Novi model je daleko moćniji, ima veću nosivost i pravo je uživanje voziti ga”, kaže on.

Ispitivanja na terenu su jedan od najvažnijih testova koje sprovodi kompanija Volvo Trucks. Koriste se da bi se potvrdilo da napredan razvoj proizvoda odgovara realnim uslovima.

“Izuzetno nam je važna povratna informacija koju dobijamo od test vozača. To je potvrda za sve što radimo. Na kraju krajeva, razlog zbog čega nam je to važno jasan je kao dan: jednostavno, ispunjavanje očekivanja naših kupaca”, kaže Hajder Vokil.

Jedan od najvažnijih faktora za udobnost vozača je nizak nivo buke u kabini. Iz tog razloga, svaki i najmanji detalj – od ogledala, sedišta i vibracija kola upravljača (volana) do zvuka koji proizvode motor i prozori – temeljno je proučen i ocenjen. Zahvaljujući potpuno novim Euro VI motorima, buka zabeležena u kabini je značajno smanjena.

“Novi motori imaju manji broj obrtaja, zbog čega rade tiše i optimalni su za vožnju po gradu. Nizak nivo buke u kabini ima veliki značaj, jer je vozač manje umoran. Usredsređen vozač je isto tako pažljiviji, a njegova vožnja bezbednija”, kaže Tobijas Bergman /Tobias Bergman/, produkt menadžer za FE i FL kamione u kompaniji Volvo Trucks.

Još jedan važan deo vezan za poboljšanje radnih uslova vozača su i testovi udobnosti na neravnim putevima, ispupčenjima i rupama. Vibracije u kamionu se mere da bi zatim mogle da se reprodukuju u laboratoriji do najnižeg nivoa potresa.

Volvo FE_fabr test_01Posle detaljnog ispitivanja u laboratorijama, kamioni – uključujući i nove Euro VI motore i automatizovani menjač I-Shift – prešli su stotine krugova na stazi za testiranje kompanije Volvo Trucks. Kapacitet prenosa je testiran polaskom vozila na uzbrdici sa nagibom do 25%.

“Zatim smo obavili ubrzane testove izdržljivosti na kompletnom vozilu. Ovo su neki od naših najozbiljnijih testova, prilikom kojih se utvrđuje ukupan vek trajanja kamiona. Sve u svemu, novi modeli prešli su 12.000 kilometara na zahtevnoj stazi za testiranje i na otvorenim putevima, što odgovara kilometraži od 500.000 km – ili radnom veku kamiona – u normalnim uslovima vožnje”, kaže Hajder Vokil.

Novi Volvo FL i FE kamioni su optimizovani za laku vožnju u gradskim uslovima. Najvažnija nova obeležja odnose se na nove Euro VI motore – D5 i D8 – koji pružaju poboljšane vozne karakteristike i veću produktivnost, kao rezultat višeg obrtnog momenta. Novi Volvo FE sada je dostupan i sa I-Shift menjačem, što život vozača činim lakšim, jer u napetim situacijama ne mora da menja stepene prenosa („brzine“) ručno. Novi Volvo FL proizvodi se i nižim ulaznim vratima, vidljivost je poboljšana i lako se utovaruje, a nosivost je povećana za 500 kg. Oba modela su tiša i osavremenjena ergonomskim, bezbednijim sedištima i boljom instrument tablom.

Pogledajte film o kompaniji Volvo Trucks na kanalu YouTube (link)

http://www.youtube.com/watch?v=vfDNLk4jldA&feature=youtu.be

Izvor: Volvo Srbija