Novi Volvo FL u trci sa bikovima

12.10.2013.

The Chase_T2013_1138U novom filmu kompanije Volvo Trucks “The Chase”, kamion za distribuciju Volvo FL se suočava sa ozbiljnim testom: jure ga bikovi kroz srednjevekovni španski grad Siudad Rodrigo. “Neverovatno je da možete voziti kamion ove veličine kroz ovako mali grad”, kaže vozač Rob Hant /Hunt/.

Posle niza spektakularnih testova kompanije Volvo Trucks, na red je došao distributivni kamion Volvo FL. Tokom razvoja novog FL kamiona prioritet je bio da vozilo bude što prijatnije za vožnju. U filmu “The Chase” cilj kompanije Volvo Trucks je da prikaže kako je lako manevrisanje novim kamionom od 12 tona u zahtevnom urbanom okruženju, dajući vozaču Robu Hantu zadatak da vozi dva kilometra zakrčenim ulicama Siudad Rodrigo – dok ga „juri“ krdo bikova.

The Chase_T2013_1131“Grad je star, ulice su uske i vozimo na klizavoj kaldrmi. A činjenica da nas ‘juri’ krdo bikova je pravi izazov”, kaže Rob Hunt.

Tokom testa u Siudad Rodrigu kamion je morao da održi brzinu od najmanje 30 kilometara na sat kako ga bikovi ne bi sustigli. U pojedinim delovima vožnje ulice su bile toliko uske da je Rob Hunt morao da sklapa retrovizore.

“Bikovi su održavali konstantno veliku brzinu i ponekad su bili zaista blizu, ali kamionom se u krivinama upravlja veoma dobro, tako da je samo bitan način vožnje. Bilo je dosta nezgodnih situacija, ali mi je kamion pomogao kroz ceo ovaj put”, kaže Rob Hant.

Bezbednost ljudi i životinja su bili glavni prioriteti tokom spektakularnog događaja. Preduzete su sve neophodne mere predostrožnosti.

“Najveći rizik je bio taj što smo bili u gradu. Sve je bilo uživo tako da smo morali da se uverimo da je bezbedno i za ljude i za životinje. Sa velikim retrovizorima imao sam dobar pogled na bikove i na trkača iza mene tako da sam mogao da održim bezbednu udaljenost. I automatski menjač je pomogao da se usredsredim na vožnju”, kaže Rob Hant.

The Chase_T2013_1130“Novi 12-otonac je opasan  konkurent u najvećem segmentu srednje kategorije. Svaki detalj kamiona je dobro urađen. Na primer, manji točkovi koji snižavaju visinu kabine za pet centimetara. Ovo pruža vozaču bolju preglednost i olakšava ulazak i izlazak iz kabine”, kaže Tobias Bergman, menadžer za distributivna i komunalna vozila u kompaniji Volvo Trucks.

Činjenica da je Volvo FL posebno prilagođen za brz i okretan gradski prevoz je nešto što je vozač Rob Hant naučio iz prve ruke, kada je preuzeo ulogu u filmu “The Chase”.

“Za vozača je korišćenje ovog kamiona u svakodnevnom poslu udobno, kako na kraćim, tako i na dužim putovanjima. Ima automatizovani menjač i tempomat i lak je za upravljanje. Preglednost je veoma dobra; možete videti automobile, bicikliste i pešake. Ovaj kamion definitivno čini vozačev život lakšim”, kaže Rob Hant.

Posle trke, svi bikovi su odvedeni da se odmore na farmi izvan Gvadalahare.

Pogledajte film “The Chase”:

http://www.youtube.com/watch?v=_BRoU1hw-CU&feature=youtu.be

Pogledajte trku iz perspektive vozača Roba Hanta:

http://www.youtube.com/watch?v=VksjoZKhv4g

Izvor: Volvo Srbija