Novi Volvo FMX

16.04.2013.

Na najvećem svetskom sajmu mašina, vozila i opreme za građevinarstvo, BAUMA 2013 u Minhenu, Volvo je juče predstavio novu generaciju modela FMX, koji, po navodima kompanije, postavljaju nove standarde u izdržljivosti, upravljanju vozilom i udobnosti vozača.

Novi FMX, specijalizovan za teške građevinske poslove, odlikuje niz modernih karakteristika, kao što su potpuno redizajnirana unutrašnjost kabine, novi sistem vazdušnog oslanjanja, povećan razmak od podloge i tehnologija Volvo Dynamic Steering – revolucionarna inovacija koja poboljšava manevrisanje vozilom. “Unapredili smo svaki detalj na kamionu – i veliki i mali – koji je od vitalne važnosti za upravljanje kamionom i njegovu robustnost”, objasnio je Klaes Nilson /Claes Nilsson/, predsednik kompanije Volvo Trucks, tokom predstavljanja FMX-a.

Novi FMX je naslednik istoimene familije koja je promovisana na istom mestu – 2010. godine. Sada je lakši za vožnju i nudi nekoliko inovacija koje značajno povećavaju njegovu efikasnost i terenske karakteristike. Vozač upravlja natovarenim kamionom bez ikakvog napora, što mu omogućava nova tehnologija: Volvo Dynamic Steering. Volvo dinamičko upravljanje je nova tehnologija koja će kamionima značiti onoliko koliko je servo uređaj značio automobilskoj industriji.

„Patentirani sistem Volvo Dynamic Steering koristi svim vozačima, ali su njegove prednosti najuočljivije pri vožnji malim brzinama. Upravljanje bez naprezanja čini posao vozača građevinskog kamiona znatno lakšim”, kaže Klaes Nilson.

Elektronski kontrolisani elektromotor pričvršćen za upravljački prenosnik velika je tehnološka inovacija. Elektromotor radi sa hidrauličnim servo upravljanjem i 2.000 puta u sekundi reguliše ga elektronska kontrolna jedinica. „Na malim brzinama elektromotor preuzima težak posao od vozača. Vozač može da se opusti i da upravlja kamionom bez ikakvog naprezanja”, objašnjava Gustav Neander, menadžer projekta za Volvo Dynamic Steering.

Dinamički upravljački sistem je rešenje za najčešće povrede na radnom mestu kojima su izloženi vozači komercijalnih vozila. Još jedna prednost je ta što Volvo Dynamic Steering automatski vraća upravljač u centralni položaj pri hodu unazad.

Većina novih karakteristika šasije i pogonske grupe novog kamiona Volvo FMX povećava produktivnost kamiona. „Novo vazdušno oslanjanje je prilagođeno građevinskim radovima bez ikakvih kompromisa i nema nikakve veze sa drugim segmentima”, objašnjava Peter Frleta, stručnjak za šasije u firmi Volvo Trucks. On dodaje: „Zadnje vazdušno oslanjanje daje značajnu udobnost i agilnost i natovarenom i praznom kamionu.” Sistem oslanjanja ima automatsku kontrolu visine u vožnji. Razmak od podloge je 300 mm, što nagoveštava dobru prohodnost. Vazdušno oslanjanje postoji za osovinske konfiguracije 4×2, 6×4 i 8×4.

Pošto se stabilizatorska poluga nalazi na dvostrukoj osovini, vozilo je izuzetno stabilno. Osim toga, nema nezaštićenih komponenti oslanjanja iza zadnje kamionske osovine.

Da bi krug pri zaokretanju bio manji i da bi se pneumatici manje habali, moguće je poručiti konfiguraciju 8×4 sa tri osovine pozadi i hidraulično upravljivom pratećom osovinom. Prateća osovina se može podići kako bi pogonska osovina bolje prianjala u teškim radnim uslovima.

Sistem prednjeg pogona je poboljšan radi boljih terenskih karakteristika i veće izdržljivosti. Prednja pogonska osovina je premeštena napred za 100 mm. Osim toga, paralelna poluga je podignuta na bezbedniju lokaciju. Zbog kraćeg prednjeg prepusta veći je prilazni ugao. Tako vozila sa prednjim pogonskim točkovima mogu da savladaju strmije uspone i dublje useke. Prednja pogonska osovina postoji za osovinske konfiguracije tegljač i kamion 4×4 i 6×6 i kamion 8×6.

Prilazni ugao za terenske uslove potpuno je iskorišćen kod novog 8×6 kamiona sa prednjim pogonskim točkovima i maksimalnom korisnom nosivošću od 33 tone. Ovo je sada standardna ponuda, što podrazumeva kraće rokove isporuke i kompletan garantni paket. Vozač i dalje kontroliše trenutak i način uključivanja prednjih pogonskih točkova, pa je potencijalna ušteda goriva u normalnim uslovima nepromenjena.

Osim toga, razmak u zadnjem delu je veći, a prepust kraći. Istovar je lakši i vozač može bliže da priđe opremi, kao što su finišeri za asfalt.

Kamion sa tri osovine pozadi ima prečnik okretanja do 5 metara manji od istog 8×4 kamiona sa dvostrukom prednjom osovinom. Sada se ova konfiguracija može poručiti sa Volvo dinamičkim upravljanjem i novim vazdušnim oslanjanjem.

Kombinaciju zakretnih osovina i dinamičkog upravljača vozač treba da koristi kad god posao zahteva puno skretanja jer tako dobija na prostoru i vremenu i manje se zamara. Ovo univerzalno rešenje ima i ekonomsko opravdanje – podizanjem prateće osovine na nenatovarenom kamionu štede se gorivo i pneumatici.

Novi Volvo FMX se može poručiti sa 11-litarskim i 13-litarskim Euro VI motorima. D13 motori se nude s izlaznim snagama od 380 do 500 KS, dok D11 motori nude od 330 do 450 KS. Za tržišta izvan Evrope u ponudi će biti motori adaptirani za Euro III, Euro IV i Euro V standarde.

Da bi zadovoljio zahteve Euro VI standarda, motor ima EGR sistem (sistem za recirkulaciju izduvnih gasova) bez hladnjaka. On optimizuje temperaturu izduvnih gasova i nivo azotnih oksida (NOx) za efikasnu naknadnu obradu.

Filter za čvrste čestice (čađ) se automatski regeneriše u normalnim uslovima vožnje, a patentirano rešenje firme Volvo Trucks za servisiranje filtera štedi kupcu vreme i smanjuje mu troškove.

U novi FMX će se ugrađivati ručni menjači, automatizovani ručni menjači I-Shift ili potpuno automatska transmisija Powertronic. I-Shift menjač je vrlo efikasan već pri manevrisanju na malim brzinama, a može se kombinovati i sa prednjom pogonskom osovinom. Još jedna karakteristika novog I-Shift menjača je duži interval zamene ulja (45.000 km).

Novi FMX će moći da se dobije i sa nekoliko različitih pogonskih osovina – sa jednostrukom redukcijom (za ukupnu masu vučnog voza od 44 do 70 tona) ili sa redukcijom u glavčinama (za ukupnu masu vučnog voza od 65 do 120 tona).

Kabina novog kamiona Volvo FMX sada je čvršća, udobnija i ergonomičnija. Napravljena je od vrlo istegljivog čelika, testirana prema najstrožim bezbednosnim normama na svetu. Redizajnirane su sve komponente prednje konstrukcije kako bi ona bila robustnija i izdržljivija. Kupcima će biti na raspolaganju u tri verzije: dnevna, sa ležajem i najprostranija – Globetrotter.

„Novi FMX je prepoznatljiv po autentičnom, moćnom imidžu. To što vidite, to i dobijate. Kompletan alat, potpuno spreman za težak rad. Ovaj građevinski kamion je kao pravi akcioni heroj – što teže radi, sve bolje izgleda”, kaže direktor za dizajn Rikard Orel.

Nizak položaj kabine u odnosu na šasiju olakšava vozaču ulazak i izlazak i, kako navodi Volvo, omogućava mu izvanrednu vidljivost u neposrednoj blizini. Rizik od oštećenja vozila je manji, a bezbednost radnika u neposrednoj blizini kamiona veća.

Kao i kod kamiona Volvo FH i FM, klasičan Volvo simbol je premešten gore i nalazi se ispod vetrobranskog stakla. Na građevinskim kamionima Volvo simbol je veći, a dijagonalna traka deblja i obojena tako da odgovara crnoj pozadini. Praktična ručka je integrisana sa maskom hladnjaka.

Evo nekoliko detalja koji kabinu čine mnogo čvršćom i robustnijom. Recimo, branik ima čvršću konstrukciju. Sastoji se iz tri dela – srednji deo okrenut naviše opkoljavaju dva ugaona dela koji služe i kao praktični stepenici. Ugaoni delovi su od elastičnog materijala otpornog na pucanje koji bolje podnosi udare pri malim brzinama od prethodnog rešenja. Ovi delovi se lako skidaju i menjaju.

Iznad branika nalazi se vučno sidrište od livenog gvožđa predviđeno za veće opterećenje – sada do 32 tone!

Redizajnirana prednja svetla sa prepoznatljivim, nagnutim linijama još su čvršća i bolje svetle. Njihov dizajn naglašava blisku vezu sa drugim novim Volvo kamionima.

„Servisiranje je lakše zato što se sve funkcije prednjih svetala, kao i pokazivači pravca i oštro nagnuta dnevna svetla, nalaze u istom kućištu. I duga i kratka svetla su bolja nego pre”, kaže Rikard Orel. „Kupac može još da poveća domet svetala ako poruči biksenonske farove.”

Ispod kamiona ništa ne visi osim točkova, a kruta nova konstrukcija čini prednji deo robustnijim. To je vrlo korisno kada vozač naleti na gomilu građevinskog otpada ili panj. „Nismo želeli da vas neka mala nezgoda spreči da obavite posao“, navodi Volvo. Zato su još više podignuta nova elastična prednja svetla, a ispred njih postavljeni izdržljivi štitnici.

Unutrašnjost kabine novog kamiona Volvo FMX potpuno je redizajnirana, pri čemu se najviše vodilo računa o udobnom i ergonomskom radnom mestu za vozača. Kabina je prostranija i vozač ima više opcija za odlaganje stvari u poređenju sa prethodnim modelom. Postoji i priručni vazdušni pištolj za uklanjanje peska i otpadaka, što je veoma važno za održavanjehigijene u vozila ove namene.

Položaj za vožnju je bolji. Novo sedište može da bude nagnuto unapred za još četiri stepena, a naslon za leđa je 10 milimetara tanji nego pre. Na upravljaču se nalaze integrisana komandna dugmad za razne funkcije, uključujući regulaciju stalne brzine kretanja, telefon, navigaciju itd. Nova, potpuno crna instrument tabla sada je još više nagnuta ka vozaču.

„Vozač ima dobro raspoređeno, logičko radno okruženje i nadohvat ruke su mu svi prekidači, komande i funkcije”, kaže Ulf Andreason, menadžer za razvoj kabina u firmi Volvo Trucks.

Da bi prostor za noge bio veći, kontakt brava je premeštena gore, na instrument tablu. Odmah pored kontakt brave, sa desne strane, nalaze se važne funkcije (kao što je veliki integrisani informacioni displej), što olakšava njihovo korišćenje. Desno od nagnute sekcije je univerzalni modul na kome se mogu nalaziti razne komande. Klimatizacijom se lako upravlja, a uređaj je efikasniji i bolje odmrzava stakla.

Kada preuzme novu aplikaciju za mobilni telefon „My Truck” (Moj kamion), vozač može bolje da kontroliše i koristi neke kamionske funkcije daljinskim putem. Aplikacija omogućava daljinsko startovanje grejača i proveru alarma, brava na vratima i nivoa goriva.

Proizvodnja novog kamiona Volvo FMX za kupce u Evropi počinje u septembru 2013.

 

Pogledajte filmove o novom građevinskom kamionu na adresama:

http://www.youtube.com/watch?v=WlxZGM1zVv4

http://www.youtube.com/watch?v=NPnKHVyo4g8

http://www.youtube.com/watch?v=LpZtYb-VzHg

 

Izvor: Volvo d.o.o. – Srbija