Opel Vivaro druge generacije

20.03.2014.

Opel VivaroNovi Vivaro, o kojem je Opel 20. marta saopštio prve konkretnije podatke i u javnost odaslao prve fotografije, kombinuje funkcionalnost lakog dostavnog vozila sa udobnošću i dizajnom modernog automobila. Druga generacija Opelovog najprodavanijeg modela lakih komercijalnih vozila, koja će se pojaviti na tržištima ovog leta, izazvaće, kako navodi proizvođač, divljenje, uvodeći, po prvi put, nagrađivanu Opelovu filosofiju dizajna ’Spoj vajarstva i nemačke preciznosti’ u segment lakih dostavnih vozila.

Ono što upotpunjuje novi privlačan izgled ovog vozila jesu vrhunske tehnologije i mnoge praktične, inovativne funkcije u kabini i pod haubom, pre svih dizel motori koji, kako Opel uverava, omogućavaju veliku vučnu snagu sa naprednim BiTurbo pogonom, čineći Vivaro atraktivnim i konkurentnim modelom u ovoj ključnoj klasi vozila. Sa godišnjom prodajom od oko 50.000 vozila, on pokriva više od 10% evropskog tržišta vanova srednje veličine.

Opel Vivaro Embargo 18.3.2014“Druga generacija modela Opel Vivaro ističe se praktičnošću i kvalitetom. Nakon uspešnih 13 godina na tržištu, želeli smo da potpuno novu verziju Vivara učinimo još atraktivnijom, uz podizanje standarda njegovih osnovnih svojstava”, navodi Mark Adams, potpredsednik Opela zadužen za dizajn, opisujući zadatak dizajnerskog tima. “Novi Vivaro prikazuje vajarsko umeće i nemačku preciznost sa naglašenim fluidnim vajarskim dizajnom, smelim proporcijama i premjium elementima. To njegov karakter čini žustrijim i rafiniranijim.“

Spoljašnjost Opela Vivaro je elegantnija i modernija. Velika, istaknuta rešetka hladnjaka, upadljivi farovi i dugačka bočna „oštrica“, Opelovog višestruko nagrađivanog dizajnerskog jezika, kao oblici karakteristični za automobile ovog brenda, prisutni su i na ovom modelu.

Opel Vivaro_4Farovi su smešteni u kućištima sjajno crne boje sa utisnutim hromiranim detaljima, koji naglašavaju dijamantski efekat. Dnevna svetla su sa Opelovim prepoznatljivim grafičkim dizajnom i dostupna su sa savremenom led tehnologijom. Sa širokim prednjim delom i svedenim, praktičnim zadnjim delom, Vivaro jasno odslikava robusnost koji kupci očekuju od vana u svakodnevnoj upotrebi. Njegov bočni dizajn uvodi vajarski pristup u segment vanova, sa prepoznatljivom Opelovom oštricom koja se pruža od prostora ispod bočnih retrovizora do lukova zadnjih točkova – na isti način kao kod linije Insignia i Astra GTC modela.

Zavisno od toga kako će koristiti novi Vivaro – kao robusni van, reprezentativno poslovno vozilo ili udoban, prostran automobil – kupci mogu da biraju između tri konfiguracije karoserije. Pored toga, paleta boja novog Vivara sadrži 11 standardnih boja, sa pet mat i šest dvoslojnih metalik boja. Odmah nakon uvođenja na tržište, na raspolaganju će biti dodatne, posebne boje, za vozila specijalne namene. Kupci, dakle, mogu da naruče svoj novi Vivaro u varijanti savršenoj za sve poslovne i komercijalne potrebe.

Opel Vivaro Embargo 18.3.2014Nova generacija produžava uspešan koncept različitih varijatni i dostupna je u različitim konfiguracijama u dve dužine i dve visine, kao panel van, combi, crew van i autobus. Zapravo, novi Vivaro je sada još pogodniji za potrebe transporta u odnosu na svog prethodnika, zato što je, u obe varijante – prva verzija je dužine oko pet metara a druga još 40 cm duža – ovaj model gotovo 22 cm duži, dajući dodatni prostor koji je uočljiv u enterijeru i koji omogućava transportnu funkcionalnost kakva ranije nije bila moguća.

Novi Vivaro će, kaže Opel, biti univerzalan i izdržljiv zahvaljujući i savremenoj pogonskoj tehnologiji. Isporučivaće se sa potpuno novim turbo dizel motorima: 1.6 CDTI kao i naprednim 1.6 BiTurbo CDTI sa sekvencijalnim turbo punjenjem i sistemom dvostrukog hladnjaka. Ovaj motor, budući napajan pomoću dva turbo punjača koja rade istovremeno, kombinuje vrhunske performanse sa ekonomičnom potrošnjom goriva. Potrošnja u kombinovanoj vožnji sa novim turbo dizel jedinicama smanjena je za više od litra, a sa BiTurbom je čak niža od šest litara na 100 km (preliminarni podaci). Zahvaljujući tome, Opelov uspešni univerzalac u svojoj novoj formi postiže, kako uverava proizvođač, najbolje vrednosti u svojoj klasi.

Glavno mesto odakle dolaze potpuno nova, raznolika rešenja modela Vivaro jeste fabrika u Lutonu u Velikoj Britaniji. Različite verzije najprodavanijeg Opel/Vauxhallovog modela u kategoriji lakih dostavnih vozila, razvijene u saradnji sa Renaultom, silaze sa tamošnjih proizvodnih traka od 2001. godine. Do danas je proizvedeno gotovo 600.000 primeraka. Pre pet godina, 2009-te u fabrici je otvoren i centar za konverziju vozila, u kojem se proizvode posebne varijante, poput crew vana i vozila sa obarajućom bočnom stranicom, čiji program će biti dodatno proširen modelom Vivaro nove generacije. To će omogućiti fabričku isporuku novog Vivara u mnogo varijanti.

Opel navodi da će dodatne informacije o tehnologijama novog Vivara i o fleksibilnim konfiguracijama njegovog enterijera biti predstavljene uskoro.