Osam od deset zastoja kod kamiona može da se izbegne preventivnim održavanjem

19.05.2015.

Volvo prev odr_1Broj neplaniranih zastoja kod kamiona može da se smanji za 80 odsto. Ovo je obelodanjeno u istraživanju koje je sproveo Volvo Trucks. Dugoročno, cilj je da se neplanirani zastoji kompletno eliminišu. Jedan od ključnih razloga za taj trend je online umreženost kamiona, razvoj koji daje potpuno drugu dimenziju preventivnog održavanja.

Neplanirani zastoji su jedna od najproblematičnijih situacija koje mogu da pogode transportnu kompaniju. Na stranu što je to neugodno za vozača, to pravi i ekstra troškove za popravke, izgubljenu dobit i, u najgorem slučaju, loše utiče na renome kompanije. Istraživanje Volvo Trucks otkriva da je trošak neplaniranog zastoja za transportnu kompaniju u Evropi otprilike 1.000 evra (to uključuje direktne troškove kao što su šlepovanje i popravke, administrativni troškovi, kazne i izgubljena dobit, ali ne uključuje trošak uništenog tovara ili izgubljenu dobit zbog uništene reputacije).

Volvo prev odr_2“Pošto transportna industrija ionako već posluje sa veoma niskim maržama, neplanirani zastoj teško pogađa transportne kompanije. Zato moramo bolje da razumemo zašto dolazi do tih neplaniranih zastoja i da pomognemo – kako kompanijama tako i vozačima – da povećaju svoju produktivnost, a time i profitabilnost“, kaže Hajder Vokil /Hayder Wokil/, direktor za kvalitet i produktivnost u Volvo Trucks.

Sa ciljem da poboljša svoje znanje o tome kako pomoći transportnim kompanijama da povećaju produktivnost, Volvo Trucks je sproveo sveobuhvatno istraživanje koje se baziralo na realnim podacima prikupljenim sa 3.500 Volvo kamiona tokom perioda od pet godina. Ta vozila su prelazila više od 120.000 kilometara godišnje, a od njih dobijeni različiti podaci: kako se koristio kamion, recimo, koliko često su u upotrebi bile kočnice i kakvo je njihovo stanje posle određenog perioda eksploatacije, kakvi su se kvarovi dešavali itd. Sa takvom autentičnom bazom podataka, kompanija je sprovela napredne simulacije i generisala bezbroj mogućih servisnih situacija – da bi se analiziralo kako, zašto i kada dolazi do neplaniranog zastoja kod kamiona. Cilj je bio da se sazna kako ti zastoji mogu da se izbegnu.

“Istraživanje je jasno pokazalo da je praćenjem načina korišćenja kamiona i trenutnog stanja različitih ključnih komponenti vozila moguće bolje planiranje održavanja. Mislimo da, ako se kamion servisira na vreme i u odnosu na njegove potrebe, možemo da smanjimo broj neplaniranih zastoja za 80 odsto“, objašnjava Hajder Vokil.

Volvo prev odr_3Važan preduslov za smanjenje neplaniranih zastoja je mogućnost da se predvidi potreba održavanja i da se servisiranje prilagodi svakom kamionu. Ovo je izvodljivo jer je današnje kamione moguće online umrežiti sa radionicom, odnosno moguća je komunikacija sa kamionom sa udaljene lokacije. Zahvaljujući umreženosti kamiona, moguće je koristiti nekoliko usluga u okviru Volvo Trucks Services, kao, na primer, upravljanje transportom, upravljanje potrošnjom goriva i usluge vezane za produktivnost. Na Volvo Trucks Services mogu biti povezani kamioni iz familija FH , FH16, FM, FMX, VN, VHD i VM.

“Na primer, mehaničar u servisu može u realnom vremenu da prati kako se kamion koristi, zakaže servis unapred, pre nego što se nešto pokvari ili unapred naruči delove. Štaviše, redovan servis može i da se odloži, ako mehaničar uvidi da se određeni delovi kamiona manje habaju od predviđenog, i da na taj način štedi vreme kompaniji i vozaču“, objašnjava Hajder Vokil.
Iako je Volvo Trucks učinio značajan napredak u ovoj oblasti, Hajder Vokil smatra da je razvoj preventivnog održavanja još u začecima.

“Vidimo značajan potencijal u ovoj oblasti. Umrežena vozila su put ka nula neplaniranih zastoja u budućnosti,“ kaže Hajder Vokil.

Pogledajte film na ovu temu:

https://www.youtube.com/watch?v=K94Vu3UBLDQ&feature=youtu.be