Osovina Kögel KTA u osnovnoj specifikaciji mnogih modela poznatog proizvođača

16.11.2017.

Od početka aprila osovina sopstvene proizvodnje i razvoja – Kögel KTA, čija je nova verzija predstavljena na izložbi komercijalnih vozila IAA 2016 u Hanoveru, standard je u osnovnoj specifikaciji mnogih verzija najpopularnijih Kögel poluprikolica – Cargo, Lightplus, Cool-PurFerro, Box i različitih modela šasija.

Idealno je prilagođena karakteristikama priključnih vozila Kögel i dodatno poboljšava njihove vozne performanse: ne samo da utiče na veću korisnu nosivost, već je nova osovina i izdržljiva i veoma laka za održavanje, a sve to donosi najznačaniju korist – povećanu profitabilnost njene eksploatacije.

Osovina KTA ima sofisticirani koncept: dva zatezača u obliku slova U sigurno pričvršćuju oslanjanje za tubus osovine; na vrhu osovinske cevi su opružni nosači (“ramena“) na koje se oslanjaju vazdušni jastuci i amortizeri. Nosači i osovinska cev su prilagođeni dinamičkim i statičkim silama kojima je vozilo izloženo tokom kretanja. Da bi se olakšale eventualne popravke, uzdužni nosači i cev osovine se mogu zasebno zameniti. Osovinska cev je kovana od jednog komada i nema spojeve, što obezbeđuje ravnomerniji raspored opterećenja i pouzdanu zaštitu od pucanja. Uzdužni nosači („ramena“) su izrađeni od čelika visoke čvrstoće koji nudi optimalan odnos uvijanja i krutosti. Gumeni metalni ležajevi apsorbuju i aksijalnu i poprečnu silu između U zatezača i poprečnih nosača, što doprinosi dobrom ponašanju osovine pri svakom opterećenju i na svakoj podlozi.

Vazdušni jastuci amortizeri su idealno prilagođeni KTA osovini, a koncept glavčina je dokazao svoje prednosti u hiljadama sličnih osovinskih rešenja. Kočnice (Haldex DBT 22LT) su takođe zasnovane na tržišno proverenom i prepoznatljivom sistemu. Promena disk pločica je, kako Kögel uverava „…dječija igra“, bez potrebe za specijalnim alatima. I kočioni diskovi, prečnika 430 mm, lako se menjaju – jednostavnim oslobađanjem zavrtnjeva, tako da nema nikakvih pomeranja zatvorenih, kompaktnih ležajeva koji ne zahtevaju održavanje. Frikcija između kočionog diska i kočnih pločica je, po navodima proizvođača, savršeno usklađena i garantuje i maksimalan radni vek i visoke performanse kočenja.

Za vlasnika i vozača je veoma važno da su svi rezervni delovi za KTA osovinu, čija je nosivost devet tona, dostupni u katalogu Kögel Parts. Pored pogodnosti onlajn porudžbina, delovi za KTA osovine su, naravno, dostupni i u svim ovlašćenim Kögel servisnim radionicama, kao i kod brojnih servisnih partnera u celoj Evropi, uključujući i Rusiju.