Pet decenija Mercedes-Benzove fabrike kamiona u Wörthu

07.10.2013.

Kraj prvog kamiona iz Wörtha, s leva: dr Dieter Zetsche, izvršni direktor Daimler AG; Malu Dreyer, ministar-predsednik nemačke pokrajine Rhineland-Palatinate; dr Wolfgang Bernhard, član upravnog direktorskog borda Daimler AG odgovoran za Daimler kamione i Daimler autobuse i Yaris Pürsün, direktor fabrike  Mercedes-Benz Wörth
Kraj prvog kamiona iz Wörtha, s leva: dr Dieter Zetsche, izvršni direktor Daimler AG; Malu Dreyer, ministar-predsednik nemačke pokrajine Rhineland-Palatinate; dr Wolfgang Bernhard, član upravnog direktorskog borda Daimler AG odgovoran za Daimler kamione i Daimler autobuse i Yaris Pürsün, direktor fabrike Mercedes-Benz Wörth

Mercedes-Benzova fabrika u Wörthu proslavila je 50-tu godišnjicu proizvodnje teretnih vozila. Prvi kamion sa proizvodne trake ove fabrike je sišao 1. oktobra 1963. godine. Na ceremoniji, koja je održana u fabrici povodom ovog jubileja, prisustvovalo je oko 300 gostiju iz sveta politike i biznisa.

„Postoji nešto zbog čega se ova fabrika razlikuje od ostalih – to je ‘duh Wörtha’ koji čini osnovu kvalitetne izrade – ’made in Wörth’. Duh Wörtha čine tri elementa: inovacije, pionirski i timski duh. Ljudi koji ovde rade su pravi tim koji se drži zajedno i to je ono što predstavlja osnovu kvalitetne izrade”, rekao je na ceremoniji izvršni direktor Daimlera, Dieter Zetsche.

 

Početak proizvodnje modela LP-608 godine1965.
Početak proizvodnje modela LP-608 godine 1965.

Konkurentni proizvodi su ključ uspeha ove fabrike. Svakoga dana, više od 12.000 zaposlenih montira više od 450 teretnih vozila – modele Atego, Axor, Arocs, Actros, Econic, Unimog i Zetros, a sve u skladu sa zahtevima kupaca. Ovo postrojenje poseduje veoma široki portfolio proizvoda. Statistički posmatrano, ne postoje dva identična kamiona proizvedena bilo koje godine. Do sada je ovde napravljeno više od 3,6 miliona kamiona.

Montažna linija 1966.
Montažna linija 1966.

Fabrika u Wörthu je najveće postrojenje za proizvodnju teretnih vozila – ne samo u grupi Daimler, već i u svetu. Wörth je mnogo više od Daimlerove fabrike kamiona:  na površini od 2,9 km² smeštene su proizvodne hale i kancelarije za sve ključne proizvodne sektore Mercedes-Benz teretnih vozila. Fabrika u Wörthu korisnicima takođe nudi i svestranu uslugu koja obuhvata preuzimanje vozila u korisničkom centru, pružanje neophodnih informacija vozačima i profesionalnu obuku za vozače. U postrojenju je smešten i centar za informacije. Uspostavljanjem Centra za razvoj i testiranje 2008. godine dodatno je približen sektor proizvodnje i razvoja u Wörthu.

Panoramski snimak iz 1967.
Panoramski snimak iz 1967.

Fabrika u Wörthu je primer posvećenosti u korišćenju „zelenih“ tehnologija u održivoj proizvodnji. U poslednjih nekoliko godina uložena je velika suma u novu „zelenu“ opremu: recimo, u potpuno automatizovana liniju za bojenje koja koristi tehnologiju vodotopivih premaza instalirana je u martu 2012-će. U aprilu 2013. u Wörthu je počeo sa radom i specijalno energetsko postrojenje iz kojeg se sada dobija oko 40 odsto električne energije i 25 odsto toplote potrebne u fabrici. Ova direktna proizvodnja i njegova potrošnja na lokalnom nivou će dovesti do smanjenja emisije ugljen-dioksida za oko 22.000 tona godišnje, što odgovara godišnjoj emisiji CO2 koju emituje više od 2.000 domaćinstava u Nemačkoj.