Počela prodaja Volvoa FH16 sa Euro VI motorima

02.04.2014.

FH 16 Euro VI_1Od 1. aprila u prodaji je Volvo FH16 sa Euro VI motorima. Zahvaljujući snazi i do 750 „konja“ i obrtnom momentu od 3.550 Nm i dalje je najsnažniji kamion na svetu. Prvi kamioni Volvo FH16 sa novim „šesticama“ ​biće isporučeni početkom juna.

Volvo FH16 je idealan kao tegljač za prevoz teške opreme i drvene građe, ali i za transportne zadatke koji moraju biti obavljeni brzo i zahtevaju vozilo izuzetnih voznih karakteristika i visoke produktivnosti. Najsnažniji serijski proizveden kamion na svetu sada ima 16-litarski motor nove generacija u tri verzije izlazne snage – od 750, 650 i 550 KS, usklađene sa Euro VI standardom. Osim što imaju nižu emisiju štetnih gasova, novi pogonski agregati pružaju veći obrtni moment pri malom broju obrtaja, snažnije kočenje motorom i tiši rad.

FH 16 Euro VI_2“Volvo FH16 sa Euro VI motorom isto je pouzdan, ima istu potrošnju goriva i istu snagu kao i ranije. Međutim, vozač sada može da dođe do maksimalnog obrtnog momenta sa samo 900 ili 950 obrtaja u minuti – u zavisnosti od verzije motora. Poboljšana kriva obrtnog momenta korisnicima takođe omogućava da izaberu brži prenosni odnos pogonskih osovina radi efikasnije potrošnje goriva”, kaže Astrid Drevsen /Drewsen/, menadžer proizvoda u sektoru za Pogonske grupe kompanije Volvo Trucks.

Svi motori imaju automatizovani Volvo menjač, I-Shift. Za verziju od 550 KS postoji i opcija sa ručnim menjačem. U sve verzije motora može da se ugradi Volvo VEB + kočnica motora.  Maksimalno kočenje motorom povećano je se 425 na 470 kW pri 2.200 obrtaja u minuti, čime se dodatno poboljšava bezbednost i smanjuje habanje radnih kočnica (na točkovima).

FH 16 Euro VI_4Da bi se, u skladu sa Euro 6 standardom, postigao nizak nivo emisije azotnih oksida (NOx), inženjeri kompanije Volvo koristili su rashlađeni EGR (recirkulacija izduvnih gasova) u kombinaciji sa unapređenim sistemom za naknadni tretman izduvnih gasova (SCR). Novi dvostepeni turbokompresor pomaže boljem vrtloženju gasova u EGR-u i obezbeđuje veću izlaznu snagu. Karakteristika motora je predubrizgavanje. To znači da se mala količina goriva ranije ubrizgava u cilindar, čime se omogućava ravnomernije raspoređivanje pritiska i „mekši“ rad motora.

 

 

 

 

 

Osnovni podaci

  • D16KX00 – linijski dizel motor sa šest cilindara i dvostepenim turbokompresorom, bregastim vratilom u glavi, četiri ventila po cilindru i common rail sistemom ubrizgavanja („zajednička magistrala“)
  • u ponudi verzije sa 750 KS (3.550 Nm), 650 KS (3.150 Nm) i 550 KS (2.900 Nm*)
  • 80% niža emisija čvrstih čestica (čađi) i 50% niža emisija azotnih oksida (NOx) u poređenju sa verzijom Euro V
  • FH16 sa Euro VI motorima je raspoloživ na tržištu Evrope

*2.800 Nm sa ručnim menjačem.