Počela ugradnja klima-uređaja u vozila beogradskog GSP-a

11.06.2011.

Ugradnja klima-uređaja u vozila GSP-a u punom je jeku. Kako u ovom preduzeću najavljuju, čine sve kako bi vožnja gradskim prevozom bila što udobnija. Takođe, obnavlja se i kompletan vozni park.
Po rečima Milete Radojevića, generalnog direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd”, u toku je postupak klimatizacije 173 autobusa, a kompletno finansiranje celog posla snosi grad.
„Očekujemo da će klimatizacija ovih autobusa biti završena u toku juna i jula. Treba istaći da od 83 nabavljena trolejbusa, klime u svim vozilima funkcionišu bez problema. Novi tramvaji, koji stižu do kraja godine, naručeni su sa klimama. Sva nova vozila koja stižu, koja su već ugovorena i koja će se ubuduće ugovarati biće klimatizovana. Raspisan je i tender za nabavku 25 zglobnih autobusa, a jedan od tenderskih uslova je obavezan klima-uređaj. Takođe, raspisana je i nabavka za deset solo autobusa, takođe sa klimama.
Od 700 autobusa, koji se svaki dan nalaze na ulicama grada, 100 je klimatizovano i uređaji se redovno servisiraju. Sa ugradnjom još 173 klime stanje će biti znatno popravljeno. Uređaji se neće ugrađivati u vozila koja su dotrajala i koja će se menjati za par godina. Isto tako, od deset vozila za prevoz dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju u šest su ugrađene klime“, kaže Mileta Radojević.
Beograd ulaže značajna sredstva u obnovu voznog parka Gradskog saobraćajnog preduzeća. Grad će kupiti 250 novih autobusa, a privatni prevoznici, koji su takođe u gradskom prevozu, nabavili su više od 100 novih vozila.
Do kraja godine u Beograd će stići devet od 30 najmodernih tramvaja španske firme „Kaf” /CAF/. U 2008. godini gradu Beogradu je isporučeno 100 autobusa, od čega je 55 zglobnih i 45 solo, koje je grad Beograd kupio od „Ikarbusa”. Od septembra 2010. godine u saobraćaj su puštena 83 nova solo trolejbusa, koje je grad Beograd kupio od beloruskog proizvođača „Belkommunmaš”. Novi trolejbusi su niskopodni, klimatizovani, sa 26 mesta za sedenje i ukupnim kapacitetom za 101 putnika. Takođe, u novim trolejbusima obezbeđena su mesta za lica sa posebnim potrebama, kojima je biti znatno olakšano kretanje. Ova savremena vozila su sa vučom na naizmeničnu struju što omogućava 30 odsto uštede, kao i sa autonomnom vučom, pa i do 500 metara puta mogu da pređu sa spuštenim trolama, što je veoma važno za beogradske uslove eksploatacije. Pored toga, ovi trolejbusi imaju duplo duži vek trajanja i jeftinije održavanje.

Izvor: BEOINFO, 10.6.2011.